România e pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre educație financiară. Fără să avem noțiuni de bază în acest domeniu, cheltuim mai mult decât economisim și investim. Cu ajutorul Băncii Transilvania, încercăm să identificăm mici trucuri financiare care să te ajute să te descurci în momente-cheie din viața de adult.

Vine o vârstă când renunțarea la favorurile părinților este o alegere sănătoasă pentru relația cu aceștia. Sigur că ți-a prins bine fiecare pachet cu mâncare pe care ți l-au pus în brațe după o vizită și că vacanțele nu îți vor mai fi servite pe tavă dacă faci asta, însă există și o serie de avantaje ale independenței financiare.

Un studiu publicat în 2014 sub denumirea „Financial Behaviour” arată că 26% dintre tinerii adulți din intervalul de vârstă 19-24 de ani din România au propriile venituri, însă în același studiu ne este dezvăluit și că mai mult de jumătate dintre aceștia primesc ajutor financiar și de la părinți.

Indiferent de privilegiile la care renunți, trebuie să știi că independența financiară îți va aduce o serie de beneficii, de la cele privind luarea propriilor decizii la cele ce țin de felul în care te percep ai tăi. Și un părinte al cărui copil se descurcă singur este, fără îndoială, un părinte fericit.

De ce e important să iei această decizie cât mai curând?

La 20 de ani, viața nu este despre lux și bunăstare. De fapt, acum este momentul perfect să te responsabilizezi din punct de vedere financiar și să începi să îți plătești singur facturile.

Nu vrem să fim pesimiști, dar părinții tăi nu îți vor putea plăti distracțiile la nesfârșit. Nevoile lor se schimbă pe măsură ce înaintați împreună în vârstă și, dacă nu e vorba despre consultații medicale și medicamente, poate că le-ar prinde bine o vacanță, după atâția ani de muncă, sau o bătrânețe lipsită de griji.

Recunoaște, nici tu nu îți dorești să simți că ești o piedică în calea tihnei lor. În plus, atunci când ceri sau permiți un ajutor material, ți se pot cere justificări și poți fi tras la răspundere. Oferirea unor explicații și argumentarea alegerilor nu sunt tocmai cele mai plăcute activități de familie.

Pasul 1: găsește-ți un job

Primul pas spre independența ta financiară este un loc de muncă. Poate că salariul de început nu va fi prea mare, dar, dacă îți drămuiești cu sfințenie fiecare leu, ți-ar putea ajunge pentru plata facturilor și pentru strictul necesar.

Desigur, strictul necesar nu implică deserturi, ținute și vacanțe demne de Instagram și ai putea simți inițial că trăiești la limita subzistenței, dar pe de altă parte vei avea satisfacția că te poți întreține singur.

Pasul 2: mută-te singur și plătește din banii tăi chiria

Dacă nu ai facut-o deja, este timpul să părăsești casa părinților tăi. Nu îți va fi ușor, vei învăța să faci cumpărături, să schimbi becuri și chiar să încropești o masă, la nevoie. Și pentru că multe dintre problemele de care te vei lovi se rezumă la bani și la abilitățile tale de a economisi, vei avea nevoie de un aliat bancar de nădejde.

Cardul BT OmniPass se adresează tinerilor. Nu doar că nu percepe comisioane pentru o serie de tranzacții uzuale, dar poți beneficia și de numeroase reduceri și gratuități.

Cum te asiguri că-ți vor ajunge banii: 5 sfaturi și experimente folositoare

Viața de adult nu e ușoară. Vei avea nevoie de câteva life hacks care să te învețe să devii responsabil și cumpătat cu banii pe care îi câștigi. Iată câteva experimente și sfaturi care te vor ajuta în demersul de a-ți gestiona în mod corect veniturile:

1. Experiment: refuză-ți orice răsfăț timp de o lună

Impune-ți restricții drastice timp de o lună. Abține-te de la cumpărături, city breakuri și ieșiri în restaurante fancy și încearcă să îți cheltuiești salariul strict pentru cele necesare: chirie, rate, facturi și mâncare obișnuită. E posibil să ai o surpriză la finalul lunii și să rămâi cu niște bani și atunci vei ști sigur care este suma de care dispui pentru distracții. P.S.: Dacă faci experimentul în sezonul cald, va trebui să ții cont, în timpul iernii, de costurile mai mari de întreținere.

2. Plătește-ți toate facturile imediat după ce ai luat salariul

Dacă data scadenței nu se aliniază pentru toți furnizorii de servicii și utilități contractați, poți lua legătura cu aceștia pentru a o ajusta astfel încât să coincidă pentru toate facturile.

Dacă vei face aceste plăți imediat după virarea salariului în cont, vei putea calcula cu ușurință câți bani îți mai rămân pentru restul lunii și vei putea să îți planifici bugetul pentru fiecare zi. În plus, îți va fi mai ușor să planifici vacanțe sau alte cheltuieli consistente dacă ai toate facturile plătite la zi, pentru că vei ști exact de câți bani dispui pentru astfel de achiziții.

3. Fă-ți un buget pentru fiecare tip de cheltuială

Gândește-te pe ce dai banii în fiecare lună și împarte cheltuielile în mai multe categorii: facturi, mâncare, ieșiri cu prietenii, îmbrăcăminte, cadouri etc. Alocă fiecărei categorii un buget încă de la începutul lunii și fă tot posibilul să te încadrezi în el.

Astfel vei putea urmări care sunt cheltuielile lunare pentru fiecare categorie, vei ști când este nevoie să te oprești, de exemplu, din sesiunile intense de shopping și îți vei putea da seama care sunt categoriile care îți permit să economisești și cele cărora trebuie să le aloci un buget mai mare.

4. Impune-ți limite

Indiferent dacă te bazezi pe raționamentul și cumpătarea proprii sau dacă te vei folosi de artificii pentru a face asta, este important să îți impui limite lunare, săptămânale sau chiar zilnice. Pentru ultima categorie, poți seta o limită de cheltuieli pentru cardul pe care îl folosești, tot ce trebuie să faci este să discuți despre această ajustare și să i-o confirmi unui agent al băncii.

5. Pune bani deoparte

Oricând pot apărea cheltuieli neprevăzute. De aceea, este foarte important să fii pregătit și să ai o sumă de bani de care să te poți folosi în astfel de situații.

Cea mai ușoară metodă de a economisi este deschiderea unui cont de economii în care să virezi, lunar, o sumă de bani. Fă tot posibilul să nu intri în ei pentru achiziții de care te poți lipsi și păstrează-i pentru situații de criză sau pentru cumpărături mari, cum ar fi biletele de vacanță.

Pentru a te asigura că vei fi disciplinat și că nu te va tenta să îți folosești economiile pentru ieșiri la restaurante scumpe, numai bune de fotografii cu filtre pentru rețelele de socializare, poți aborda următoarea tactică: de câte ori te ”împrumuți” de la tine, îți impui să îți înapoiezi banii cu o dobândă suficient de mare încât să te facă să renunți la idee.

Tranziția de la dependența financiară de părinți la trăit pe cont propriu nu este una ușoară. Tocmai de aceea, este important să te folosești de toate resursele și procedeele ingenioase pe care le ai la îndemână.

Sursă foto: Shutterstock

Total
63
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*