Persoanele fizice care nu realizează venituri și nu sunt scutite de la plata contribuției pentru sănătate pot achita o sumă minimă pentru serviciile medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Persoanele în cauză pot plăti la ANAF lunar timp de minim un an suma de 208 lei sau pot plăti în momentul în care au nevoie de servicii medicale suma de 1.456 lei. 

Cadru legislativ
Plata asigurării
Plata la nevoie
Acte necesare

Cadru legislativ

Asigurarea persoanelor fără venituri este reglementată de OUG nr.18/2018 și de Codul Fiscal (actualizat în iunie 2019) în vigoare.

Potrivit acestor legi, persoanele fără venituri, care doresc să se bucure de servicii medicale decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, trebuie să contribuie lunar timp de minim 12 luni sau o singură dacă atunci când beneficiază de servicii medicale conform Art. 180 alin. 1 a) și b). 

Mai apoi, Art. 182 menționează că dacă alegi să plătești lunar 190 lei trebuie să o faci până în data de 25 a fiecărei luni. 

În fine, potrivit articolului 183 din Codul Fiscal încetarea plății acestei contribuții se face atunci când persoana în cauză începe să realizeze venituri sau nu se mai încadrează în rândul persoanele exceptate de la plata contribuției. Pentru acest lucru este necesar să depui în termen de 15 zile de la angajare o cerere la ANAF pentru a stopa obligațiile de plată aferente contribuției de asigurări sociale de sănătate. 

Plata asigurării

Cea mai populară opțiune este să plătești 208 lei pe lună, la fiecare 30 zile la ANAF. Suma reprezintă 10% din salariul minim brut (10% din 2080 lei). 

Dacă optezi pentru această variantă de contribuție trebuie să achiți lunar suma de 190 lei pe o perioadă de minim 12 luni, începând cu momentul în care depui la ANAF declarația 604 aferentă persoanelor care nu realizează venituri. 

Mai apoi, după completarea formularului 604, ANAF va emite decizia de impunere 606 prin care organul statului recunoaște contribuția lunară. 

Plata la nevoie

Dacă nu ai plătit CASS dar ai nevoie de servicii medicale poți plăti întreaga sumă pe loc iar potrivit Codului Fiscal trebuie să achiți, în momentul accesării serviciilor medicale, 10% din 7 salarii minime brute (în momentul actual suma este de 1.456 lei). 

Similar cazului anterior trebuie să depui la ANAF declarația 604 și să bifezi că plătești în momentul în care ai nevoie de servicii medicale. 

Suma totală se plătește la data depunerii declarației 604 iar plata se face pe baza deciziei de impunere 607 care este emisă de ANAF după ce depui declarația 604. 

Acte necesare

În funcție de opțiunea aleasă (să plătești lunar sau o singură dată), trebuie să depui la ANAF formularul 604 (în ambele cazuri) și formularul 606 (dacă plătești lunar) sau formularul 607 (dacă plătești o singură dată). 

Pentru a înceta plățile (de exemplu, în cazul în care te angajezi și firma îți achită CASS-ul) trebuie să depui la ANAF formularul 605

Asigurarea de sănătate este vitală pentru a avea o plasă de salvare chiar dacă nu ai venituri. Achitarea sa este primordială pentru a beneficia de servicii medicale decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate. 

Sursa foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*