Dacă nu ai reușit să-ți iei până acum diploma de facultate, trebuie să știi că există multe joburi bine plătite, pentru care nu ai nevoie de studii superioare. Sunt obligatorii însă seriozitatea, responsabilitatea și dorința de a-ți îmbunătăți abilitățile prin urmarea unor cursuri de specializare.

Somelier
Controlor de trafic aerian
Alpinist utilitar
Macaragiu
Web designer
Șofer de camion
Sudor
Desenator de tatuaje
Make-up artist

În România, dar și în străinătate, există multe oferte de joburi unde nu ți se cere o diplomă de studii superioare, nici experiență. Totuși, trebuie să urmezi cursuri de specialitate ca să poți deveni foarte bun în meseria pe care ți-o alegi. Trebuie să-ți placă și să vrei să te perfecționezi constant.

Iată care sunt cele mai bune joburi fără diplomă, care îți permit să câștigi un salariu destul de bun, potrivit publicației The Balance Careers.

Somelier

Aceasta este o meserie destul de rară, încă nouă în România, de aceea poate fi o alegere foarte inspirată. Ai nevoie doar de cursuri de specialitate și de un gust cât mai fin.

Somelierul se ocupă cu aprovizionarea restaurantelor cu vinuri de calitate și recomandă clienților cel mai potrivit tip de vin pentru fiecare fel de mâncare.  Prin urmare, ideal ar fi să te pricepi și la gastronomie sau chiar să fii pasionat de acest domeniu. Este o funcție foarte importantă, mai ales în restaurantele de lux, iar salariul este pe măsură: în medie 1.000 de euro net, scriu cei de la Capital.

Controlor de trafic aerian

Este o meserie extrem de bine plătită, dar care implică o responsabilitate uriașă. Un controlor de trafic aerian dirijează zborurile de pe un aeroport și ține constant legătura cu piloții, cărora le spune când și pe ce pistă să aterizeze și de unde să decoleze.

Nu este nevoie de studii superioare, dar sunt esențiale anumite abilități: rezistență mare la stres și la muncă îndelungată (o tură poate însemna peste 12 ore de muncă), vedere perfectă și o bună orientare în spațiu, capacitatea de a rezolva mai multe sarcini simultan. De asemenea, este obligatorie cunoașterea limbii engleze și priceperea în lucrul cu cifrele. Participarea constantă la cursuri de specialitate, pentru perfecționare, este la rândul ei esențială.

Un controlor de trafic aerian nu trebuie să se piardă cu firea în situații de criză, pentru că orice greșeală poate duce la o catastrofă aviatică. Prin urmare, plata pentru acest efort este pe măsura responsabilității: aproximativ 21.000 de lei pe lună salariu net.

Alpinist utilitar

Dacă nu ai rău de înălțime și îți place munca fizică, poți deveni alpinist utilitar. Este o meserie din ce în ce mai căutată și nu ai nevoie de studii superioare, doar de cursuri de calificare. Un alpinist utilitar montează pe fațada clădirilor înalte diferite reclame, afișe, bannere.

Pentru această meserie trebuie să fii perfect sănătos și să ai o condiție fizică excelentă. În plus, ai nevoie de sânge rece, ca să nu intri în panică dacă se va întâmpla să rămâi blocat pe funie, la înălțime. Prin urmare, și psihicul trebuie să fie puternic, nu doar brațele.

În urma cursurilor de specialitate vei obține un atestat, care îți va da dreptul să profesezi. Acest job îți poate aduce lunar aproximativ 3.000 de lei net.

Macaragiu

O meserie care presupune abilități similare și implică un salariu tot de 3.000 lei/lună, în medie, este cea de macaragiu. Spre deosebire de un alpinist utilitar, macaragiul lucrează pe șantiere și controlează o macara. Este o responsabilitate destul de mare, iar starea ta de sănătate trebuie să fie perfectă.

Și în acest caz ai nevoie de cursuri de calificare și vei trece diferite teste specifice, ca să poți demonstra că poți lucra în siguranță la mare înălțime. Viața ta, dar și a colegilor de șantier, depinde de tine, pentru că atunci când controlezi o macara și faci greșeli, acestea pot avea consecințe extrem de grave.

Web designer

Meseria de web designer este una de viitor și nu presupune studii superioare, așa cum mulți ar putea crede. Nu trebuie să ai diplomă de programator, pentru că, deși este un job destul de tehnic și implică folosirea unui calculator, ai nevoie mai mult de imaginație și creativitate. Un web designer concepe pagini web pentru diferite companii, publicații sau agenții.

Trebuie să faci cursuri de web design, care costă destul de mult, dar câștigul tău ulterior poate fi destul de mare. Vei putea lucra pentru o singură companie, sau ca freelancer, pentru mai multe proiecte, având inclusiv posibilitatea să lucrezi de acasă sau din orice loc dorești. Dacă te pricepi la această meserie, poți câștiga în medie 1.000 euro/lună venit net și vei putea colabora inclusiv cu firme de peste hotare, dacă lucrezi pe cont propriu.

Șofer de camion

O slujbă în care ești mereu pe drumuri, dar ai ocazia să vezi multe locuri noi. Ca să fii șofer de camion ai nevoie doar de studii medii și de permis special de conducere. Dacă vei lucra mai ales pentru companii din străinătate, vei câștiga destul de bine.

Pentru jobul acesta trebuie să fii perfect sănătos și să reziști bine la oboseală, pentru că vei conduce multe ore la rând și vei avea puțin timp de odihnă, deoarece trebuie să respecți un anumit program și să ajungi la timp la destinație. Meseria este destul de solicitantă.

Sudor

O meserie aflată mereu la mare căutare este cea de sudor. Nu ai nevoie de studii superioare, doar de cursuri de calificare. Vei lucra pe șantiere și poți câștiga până la 2.500 de lei pe lună venit net. Desigur, trebuie să ai anumite abilități și să nu te deranjezi lucrul cu focul. De asemenea, vei fi nevoit să lucrezi în temperaturi destul de ridicate, prin urmare trebuie să fii sănătos și rezistent.

Desenator de tatuaje

Dacă ai talent la desen, dar ai o fire nonconformistă, poți alege meseria de artist tatuator, adică desenator de tatuaje. Îți poți deschide propriul salon de tatuaje sau poți lucra la început în cabinetul altcuiva. Trebuie doar să înveți tehnicile de tatuare, iar pentru asta vei urma o serie de cursuri. Iar pentru că moda se schimbă destul de des, la fel ca și tehnica de tatuare, aceste cursuri trebuie urmate frecvent, ca să le poți oferi clienților tăi cele mai inspirate desene.

Cu siguranță, talentul este obligatoriu, iar veniturile astfel obținute nu te vor dezamăgi. În funcție de numărul de clienți pe care îi vei avea și de prețurile practicate la salon, poți câștiga până la 3.000 de euro lunar. Avantajul acestei meserii este că poți lucra și în străinătate, unde acest job este mult mai căutat ca la noi.

Make-up artist

Pentru cei pasionați de industria beauty, meseria de make-up artist este cea mai bună alegere. Va fi mereu foarte solicitată, iar satisfacțiile vor fi numeroase. Poți câștiga până la 1.000 de euro pe lună salariu net, dar ai avantajul că poți lucra și pe cont propriu, nu neapărat într-un salon de cosmetică.

Desigur, trebuie să urmezi cursuri de machiaj pentru a obține atestate de specialitate. La fel de important este să faci aceste cursuri cât mai des, pentru că moda se schimbă și trebuie să fii la curent cu ultimele tendințe în make-up. Nu uita că vei fi și un adevărat consilier în domeniul frumuseții pentru clientele tale, care îți vor cere sfaturi și recomandări. Iar tu va trebui să știi care sunt cele mai indicate produse și tehnici de machiaj pentru fiecare persoană în parte. Iată de ce cursurile sunt esențiale!

Acestea sunt doar câteva dintre joburile pe care le poți face chiar dacă nu ai o diplomă de facultate. Nu uita însă că și aceste meserii presupun multă muncă, implicare și urmarea constantă a unor cursuri de profil, pentru că doar așa vei putea fi cel mai bun în domeniul pe care l-ai ales.

Foto: Shutterstock

Total
7
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*