dobanzi depozite

Dacă vrei să-ți faci un depozit bancar și banii tăi să fie în siguranță și să-ți aducă și un mic profit, trebuie să cunoști foarte bine care sunt ofertele băncilor.  Astfel, vei putea alege instituția care îți oferă cea mai avantajoasă dobândă, un aspect esențial care din păcate necesită timp sporit pentru investigare, pentru că acum toate dobânzile sunt destul de mici.

Cât de mici sunt dobânzile la depozite în 2018
Top cele mai avantajoase dobânzi la depozite pe 1 an

Dobânzile la depozitele bancare sunt de ani de zile foarte mici și nu mai reprezintă o soluție avantajoasă de creștere a veniturilor. Totuși, ele sunt o alegere inspirată dacă vrei să pui bani departe și să-i știi în siguranță. Când alegi banca la care vei deschide un depozit trebuie să ții cont de mai multe aspecte și să compari ofertele, pentru că e posibil să găsești un depozit avantajos la banca la care ai deja deschis un cont pentru salariu, spre exemplu.

Cât de mici sunt dobânzile la depozite în 2018

La ora actuală, cu greu găsești o bancă de încredere care să ofere peste 2% dobândă la un depozit. Media este în jur de 1% pentru depozitele în lei, iar în valută dobânda este și mai mică, de aproximativ 0,6%. Tendința aceasta se observă și în alte state europene. Din păcate, aceste dobânzi nu ajung să acopere rata inflației, astfel că, în timp, banii pe care îi ții în depozit se vor devaloriza, după cum arată acest articol publicat de Wall Street.

Din această cauză, există riscul ca la finalul perioadei pentru care a fost constituit depozitul suma finală din cont să valoreze mai puțin decât cea depusă inițial. Totuși, pentru un an de zile poți depune banii într-un depozit, în ideea că vei primi o dobândă cât mai bună, care să-ți asigure un venit suplimentar.

Spuneam la început că trebuie să alegi o bancă de încredere, asta însemnând că sumele pe care le depui trebuie să fie garantate de stat prin Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar. Astfel, vei ști că banii tăi sunt în siguranță și îi vei putea recupera prin acest fond în cazul în care banca la care ai depozitul va da faliment.

Ca să fii sigur că ai ales o bancă înscrisă în acest fond de garantare, poți verifica direct pe site-ul FGDB, unde vei găsi lista cu toate băncile participante, pentru care statul garantează depozitele.

După ce ai verificat lista băncilor pentru care statul garantează depozitele, trebuie să compari ofertele de la toate băncile de încredere. Pentru asta poți folosi platforme speciale, precum Finzoom sau Conso. Trebuie doar să treci în tabel suma pe care vrei să o depui la bancă, moneda în care va fi constituit depozitul și durata depozitului (de la 1 lună până la 36 de luni sau chiar mai mult). După aceasta vei vedea lista cu băncile care oferă cele mai avantajoase dobânzi la depozite pentru persoanele fizice.

Top cele mai avantajoase dobânzi la depozite pe 1 an

Făcând o simulare cu ajutorul platformelor speciale de comparare a ofertelor bancare, putem vedea că pentru un depozit de 5000 lei constituit pe 12 luni, cu plata dobânzii la scadență, cele mai avantajoase soluții sunt următoarele:

  • Banca Leumi – dobândă de 2,83% pe an,
  • Libra Bank – dobândă de 2,60% pentru un depozit online sau 2,50% pentru depozitul deschis la ghișeu,
  • OTP Bank – dobândă de 2,35%,
  • Alpha Bank – 2,35% pentru depozite făcute de pensionari sau studenți,
  • Banca Românească – 2,30% pentru depozite deschise de pensionari sau 2,25% depozit standard,
  • Idea Bank – 2,30%,
  • Credit Agricole – 2,20%,
  • Garanti Bank, Marfin Bank – 2,15%,
  • Piraeus Bank – 2,05% la depozite pentru studenți și pensionari,
  • Patria Bank – 2%.

După cum ai observat, cele mai avantajoase oferte vin de la băncile mai mici și mai puțin cunoscute. Dacă ele sunt înscrise în fondul de garantare a depozitelor, nu trebuie să-ți faci griji pentru siguranța banilor tăi și te poți bucura de ofertele găsite.

Iată și topul băncilor mai mari, în funcția de dobânda oferită la depozite:

  • UniCredit Bank – 1,80%,
  • Banca Transilvania – 1,50%,
  • Bancpost – 1,25%,
  • BCR – 1,05% pentru depozite deschise de persoane care au și cont de salariu la BCR,
  • CEC Bank – 1% la depozitul pentru copii,
  • ING Bank – 1%,
  • BRD – 0,85% la depozitul pentru pensionari,
  • Raiffeisen Bank – 0,80%.

După ce ai ales cea mai bună ofertă pentru tine, ține cont că va trebui să plătești diferite comisioane, care pot varia de la o bancă la alta: comision pentru deschidere depozit, comision pentru administrare, comision pentru retragere de numerar etc.

De aceea, este foarte important să întrebi și să verifici atent toate aceste detalii înainte de a decide unde vei deschide depozitul. În plus, dacă vei retrage banii depuși înainte de data scadentă, vei pierde dobânda și ai putea chiar să plătești încă un comision, iar toate acestea vor însemna bani pierduți, nu câștigați.

Prin urmare, trebuie să ții cont de toate aceste aspecte atunci când vrei să-ți depui banii într-un depozit bancar, ca să știi sigur că ai făcut cea mai avantajoasă alegere pentru tine.

Foto: Pixabay

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*