biletul avion

Cumpărarea unui bilet de avion rămâne o adevărată provocare, mai ales dacă ai un buget limitat pentru vacanță. Din fericire, e destul de simplu să găsești bilete ieftine, ca să poți ajunge rapid la destinația dorită fără să-ți golești buzunarele. Trebuie doar să ții cont de sfaturile specialiștilor și să-ți planifici din timp escapada.

Decide ce îți dorești
Fii flexibil atunci când alegi perioada călătoriei
Nu cumpăra biletul prea devreme sau prea târziu
Evită zborurile de weekend
Evită zborurile de dimineață
Alege companiile low-cost
Caută reduceri
Înscrie-te într-un program de fidelizare
Compară prețurile din mai multe surse
Cum să găsești cele mai ieftine bilete spre diferite destinații

De multe ori, prețul unui bilet de avion reprezintă mai mult de jumătate din costul total al unui concediu. Iar dacă nu mergi singur, ci cu familia, atunci suma pe care o vei plăti ca să zbori cu avionul ajunge să fie foarte mare. Nu trebuie să renunți însă la planurile de vacanță, pentru că există câteva trucuri care, dacă vei ține cont de ele, îți pot asigura bilete de avion ieftine.

Decide ce îți dorești

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te organizezi din timp, ideal ar fi cu câteva luni înainte de plecare. Desigur, trebuie să-ți fie foarte clar de la bun început ce destinație și să iei în calcul dacă nu cumva va fi nevoie să-ți schimbi planurile. Unele companii aeriene permit anularea călătoriei sau schimbarea perioadei contra unei sume, altele însă nu acceptă și riști să pierzi toți banii dați pe bilet. De aceea, e foarte important să verifici din timp care este politica fiecărei companii și dacă nu cumva biletele cumpărate la promoție au clauze care nu permit modificări. De obicei, așa se întâmplă.

Biletul avion

Stabilește câte zile vei sta. E important nu doar pentru a-ți rezerva biletul de întoarcere, ci și pentru a ști câte bagaje îți trebuie, recomandă publicația The Balance Everyday. Unele companii aeriene includ în prețul biletului de avion și un bagaj de cală, însă la altele acesta trebuie achitat separat. La fel, e foarte important să verifici dimensiunea și greutatea valizei pe care o vei lua cu tine. Orice depășire a volumului unui bagaj poate fi taxat suplimentar la aeroport. Fiecare companie aeriană are notate pe site aceste informații despre dimensiunea bagajelor care pot fi luate gratuit la bord. La Tarom, de exemplu, bagajele de mână, care vor fi luate în cabină, trebuie să aibă dimensiunile maxime de 55 x 40 x 20 cm (lungime x lăţime x înălţime), în cazul zborului cu un avion de tip Airbus sau Boeing; iar bagajul de cală, care este gratuit, poate avea între 20 și 30 kg, în funcție de destinație.

Un alt detaliu de care trebuie să ții cont este dacă în prețul biletului este inclusă și masa de la bord – serviciul de catering. De multe ori, la companiile low-cost sau în cazul biletelor promoționale foarte ieftine, masa nu este inclusă, iar prețul pentru o cafea și o gustare în avion este destul de piperat.

Fii flexibil atunci când alegi perioada călătoriei

Dacă vrei să găsești cele mai ieftine bilete de avion ar fi bine să ai o perioadă flexibilă pentru concediu, precizează specialiștii de la Forbes. De multe ori, o diferență de doar câteva zile la plecare poate însemna economii de sute de euro de persoană. În motoarele de căutare de pe site-urile companiilor aeriene sau ale agențiilor de turism vei găsi destul de ușor aceste detalii, despre zilele în care biletele sunt mai ieftine, în funcție de perioada și destinația pe care le alegi.

Bilete avion

Desigur, de sărbători aproape toate biletele sunt mai scumpe ca în restul anului. Un alt truc este să eviți plecarea în plin sezon turistic. Astfel, în loc să cumperi bilete în lunile iunie-august, poți merge în luna mai sau în septembrie, când vei găsi oferte mai bune.

Nu cumpăra biletul prea devreme sau prea târziu

Mulți călători fac greșeala de-a cumpăra biletele de avion cu aproape un an înainte de plecare. Nu întotdeauna aceasta este cea mai bună alegere, pentru că în acest fel vei rata promoțiile care pot să apară ulterior. În plus, este recomandat să cumpărăm biletele de avion cu 60 de zile înainte de plecarea în călătorie. Acesta este momentul ideal pentru cumpărarea unui bilet, când prețurile sunt cel mai scăzute. Prin urmare, nu e bine să cumperi biletul de avion prea târziu, dar nici prea devreme. Nu lua decizia finală decât cu aproximativ 6 săptămâni înaintea plecării.

Evită zborurile de weekend

Excursiile de weekend, de tip city-break, inclusiv cele peste hotare, au devenit tot mai populare în rândul românilor. În consecință, companiile aeriene profită și cresc tarifele la biletele de avion pentru călătoriile care au loc în zilele de vineri – duminică. De aceea, ar fi bine să eviți perioada de weekend, când prețurile sunt mai mari și aeroporturile mult mai aglomerate ca în timpul săptămânii.

Sfatul experților este să alegi ca zile de plecare și întoarcere zilele de marți sau miercuri. Iar biletele ar trebui cumpărate într-o zi de joi, între orele 15.00 – 17.00, când poți găsi cele mai bune oferte. Prin urmare, nu doar zilele de călătorie cu avionul contează, ci și momentul în care faci rezervarea.

bilete de avion

Evită zborurile de dimineață

Desigur că ai prefera un zbor care are loc dimineața, astfel încât, odată ajuns la destinație, să ai la dispoziție încă o zi întreagă de plimbări sau plajă. Dar la fel ca tine gândesc și alți călători, iar zborurile de dimineață au ajuns să fie foarte solicitate. Asta înseamnă că tarifele sunt mai mari, avioanele sunt pline, la aeroport e aglomerație și oricum ai puține șanse să mai prinzi un bilet la un preț cât de cât decent.

Prin urmare, cel mai rentabil ar fi să cumperi bilete la o cursă de după-amiază sau una de prânz, va fi mai ieftin și mai puțin aglomerat. Excepție fac însă zborurile spre Asia și Australia, unde este un alt fus orar și e mai ieftin să călătorești dimineața.

Alege companiile low-cost

O soluție foarte bună, dacă vrei să găsești cele mai ieftine bilete de avion, este să cauți în oferta companiilor aeriene low-cost. E drept că serviciile nu sunt la același nivel ca la o companie de linie, și e posibil să ți se ceară să plătești suplimentar pentru bagajul de cală și pentru masa la bord, însă tarifele sunt mult mai mici.

Un alt detaliu important: poți combina două zboruri low-cost de la companii aeriene diferite dacă nu găsești destinația dorită în alt mod. Chiar și așa e posibil să ieși mai ieftin ca la o companie de linie, unde ai cumpăra o cursă directă. De asemenea, poți găsi oferte mai bune dacă pleci cu o companie low-cost și te întorci cu alta. Trebuie doar să ai timp și răbdare să cauți și să compari diferite oferte.

Bilet avion

În România, cele mai ieftine bilete le găsești la companiile aeriene low-cost WizzAir, MyAir, Sky Europe, Ryanair, sau Blue Air.

Caută reduceri

O altă metodă prin care poți găsi cele mai ieftine bilete de avion este să cauți diferite discounturi oferite de companiile aeriene. Spre exemplu, poți găsi reduceri pentru copii sau pentru grupuri, dacă pleci în concediu cu mai mulți prieteni.

Înscrie-te într-un program de fidelizare

Orice companie vrea să-și recompenseze clienții fideli. Așa că dacă zbori des cu avionul și preferi o anumită companie aeriană, poți întreba de programul de fidelizare. Te vei înregistra în baza lor de date și vei primi un card nominal, pe care se vor acumula puncte sau mile de zbor la fiecare călătorie. După un timp, poți transforma aceste puncte în reduceri sau alte beneficii, cum ar fi un upgrade gratuit la o clasă superioară de confort.

Compară prețurile din mai multe surse

Dacă nu ai timp să cauți oferte direct pe site-urile companiilor aeriene, poți folosi aplicații speciale. Acestea sunt motoare de căutare, care compară pentru tine mii de prețuri la biletele de avion și te ajută să găsești cea mai ieftină variantă. Printre aceste aplicații se numără Skiplagged, Kayak, Hopper, Momondo.

În momentul în care ai găsit oferta pe care o vrei, aplicația te va direcționa automat pe site-ul companiei aeriene, unde vei putea face imediat rezervarea.

Cum să găsești cele mai ieftine bilete spre diferite destinații

Mai sus ți-am prezentat câteva trucuri generale de care trebuie să ții cont pentru a găsi cele mai ieftine bilete de avion. Există însă și reguli specifice pentru fiecare destinație în parte. Prin urmare, dacă vrei să călătorești în Europa trebuie să ai în vedere alte aspecte decât atunci când pleci în Asia. Iată recomandările specialiștilor.

Pentru bilete spre Australia, trebuie să:

 • faci rezervarea cu 59 de zile înainte de plecare,
 • alegi o plecare în ziua de marți,
 • alegi o cursă care pleacă dimineața.

Dacă mergi în Europa ar fi bine să:

 • cumperi biletele cu 60 de zile înainte de plecare,
 • pleci într-o zi de marți,
 • alegi un zbor de după-amiază.

Bilete avion

Dacă vrei bilete spre America de Nord îți recomandăm să:

 • rezervi biletul cu 60 de zile înainte de plecare,
 • alegi plecarea marți,
 • călătorești după-amiaza.

Pentru o călătorie în America de Sud nu uita să:

 • cumperi biletul cu 60 zile înainte,
 • alegi o plecare marțea,
 • călătorești la prânz.

Dacă mergi în Asia:

 • rezervă biletul cu 60 de zile înainte de plecare,
 • alege plecarea într-o zi de marți,
 • plecarea trebuie să fie dimineața.

Dacă te interesează bilete pentru Africa, asigură-te că:

 • sunt rezervate cu 60 de zile înainte,
 • plecarea are loc în ziua de marți,
 • călătorești după-amiaza.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont ca să găsești oferta ideală pentru vacanță. Nu uita să te organizezi din timp, să compari cu atenție și răbdare ofertele de la mai multe companii aeriene și să cumperi biletele la momentul potrivit.

Foto: Pixabay

Total
8
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*