robor si euribor

Dacă ai contractat un credit bancar cu dobândă variabilă sau îți dorești să faci acest lucru, vei fi inevitabil expus fluctuației ratei lunare. Aceasta variază din cauza ROBOR-ului (în cazul creditelor în lei) sau a EURIBOR-ului (în cazul creditelor în moneda europeană).

Ce este ROBOR?
Ce este EURIBOR?
Cum se calculează dobânda în funcție de ROBOR și EURIBOR?
Câte cotații au indicii ROBOR și EURIBOR?
De ce sunt influențați indicii ROBOR și EURIBOR?
Ce dobânzi sunt influențate de ROBOR și EURIBOR?

Ce este ROBOR?

ROBOR este o abreviere pentru Romanian Interbank Offer Rate și reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate interbancar (atunci când o bancă se imprumută de la alta, de exemplu). Acest indice este stabilit de către Banca Națională a României (BNR) și se calculează ca medie a dobânzilor la împrumuturi ale celor mai mari bănci comerciale din România (alese tot de BNR).

De ce ar avea nevoie băncile să se împrumute una de la alta, te vei întreba. Ei bine, acest lucru are loc din diverse motive, cum ar fi nevoia de a-și acoperi necesarul de lichidități la un anumit moment în timp sau pentru a-și steriliza suplimentul de lichiditate de care dispun. La indicele ROBOR stabilit la nivel central se mai adaugă, în cazul unui credit contractat de un client, o marjă (care cuprinde riscul de țară, costul rezervelor minime obligatorii și marja de siguranță a băncii) care variază între 1 și 3% (dar poate fi și mai mare).

Ce este EURIBOR?

EURIBOR, o abreviere pentru Euro Interbank Offered Rate, reprezintă aceeași medie a ratei dobânzilor dintre împrumuturile interbancare, însă de această dată aplicată la creditele în euro, schimbul făcându-se între băncile europene cu cele mai multe lichidități.

În general, creditele în euro se contractează pentru o perioadă lungă de timp (maxim 35 de ani), fapt pentru care sunt de evitat în România, mai ales dacă ne gândim la cazul împrumuturilor în franci elvețieni, când mulți români au făcut împrumuturi când rata era scăzută pentru a vedea apoi, înspăimântați pe bună dreptate, creșterea ei exponențială în mai puțin de doi ani. EURIBOR este anunțat de către Banca Centrală Europeană (BCE).

Cum se calculează dobânda în funcție de ROBOR și EURIBOR?

Indicii interbancari, fie că e vorba de ROBOR sau de EURIBOR, se calculează destul de simplu. După perioada promoțională în care rata este fixă (de la 3 luni la 1 an) dobânda se calculează astfel: valoarea indicatorului EURIBOR sau ROBOR, în funcție de moneda în care se contractează împrumutul, la care se adaugă marja băncii (care poate fi diferită de la o bancă la alta dar și în cadrul aceleiași bănci la tipuri diferite de împrumuturi).

De exemplu, să presupunem că rata dobânzii la bancă este de 13,5% în momentul contractării. Dobânda se va recalcula după un an. Marja băncii este de 6,3%. În primul an dobânda va fi fixă, deci 13,5%, iar peste un an aceasta se va calcula din procentul asociat indicelui ROBOR la care se adaugă 6,3%. Aceeași formulă se va respecta pentru anii următori.

Acest lucru poate fi în avantajul clienților atunci când indicele ROBOR este în scădere. Acestă evoluție va duce la scăderea dobânzii creditului. Pe de altă parte, atunci când crește nivelul ROBOR așa cum s-a întâmplat în ultimele luni, va crește și nivelul dobânzii. Poți vedea aici o evoluție în timp atât a ROBOR cât și a EURIBOR.

Câte cotații au indicii ROBOR și EURIBOR?

BNR stabilește opt niveluri ale ROBOR (pot fi verificate aici) în fiecare zi, dar cele mai folosite dintre aceste sunt ROBOR 1m (la o lună), ROBOR 3m (la trei luni) și ROBOR 6m (la șase luni). Procentelor stabilite pentru tranzacțiile interbancare li se adaugă în cazul unui credit bancar și marja de risc a băncii.

Pentru un împrumut în euro (nivelurile EURIBOR pot fi verificate aici), cele mai populare cotații sunt la trei luni (EURIBOR 3m) sau la șase luni (EURIBOR 6m) la care se adaugă marja de risc a băncii.

De ce sunt influențați indicii ROBOR și EURIBOR?

În general, indicii ROBOR și EURIBOR fluctuează în funcție de mai multe elemente. Unul dintre ele este creșterea cererii de credite din partea clienților. Acestă creștere, indiferent dacă este în lei sau în euro, conduce la creșterea schimbului de lichidități dintre bănci și astfel la creșterea nivelului indicelui ROBOR în cazul împrumuturilor în lei sau a indicelui EURIBOR în cazul împrumuturilor în euro.

Inflația, dobânda cheie stabilită de BNR sau BCE și nevoia de existență a unui minim de rezerve (la inițiativa BNR la noi, și BCE la nivel european) contribuie și ele la modificare nivelului acestor indici. Indicele ROBOR, de exemplu, este influențat nu doar de situația economică din țară ci și de costul necesar refinanțării de la banca centrală (în cazul băncilor comerciale cu capital străin).

Ce dobânzi sunt influențate de ROBOR și EURIBOR?

Cele mai afectate de variația nivelului indicelui ROBOR sau EURIBOR sunt dobânzile variabile. Alegerea unui împrumut pe termen lung cu dobândă variabilă în euro te expune riscului cursului valutar, care poate suferi schimbări bruște în funcție de situații politice sau stări de nesiguranță (cum s-a întâmplat după Brexit, de exemplu).

Împrumuturile în lei sunt, pe de altă parte, influențate de indicele ROBOR. Începând cu luna octombrie și apoi până în decembrie nivelul ROBOR a tot crescut, reușind să se dubleze în mai puțin de două luni – a ajuns la un prag istoric de 2,21% la trei luni (după cum se poate vedea din acest grafic), în prezent având o direcție ușor descendentă (2,13% în aprilie 2018). Prin comparație indicele EURIBOR este în scădere, -0,32% la 3 luni, -0,27% la 6 luni, respectiv -0,18% la 12 luni.

Indicii ROBOR și EURIBOR sunt importanți mai ales prin prisma faptului că reprezintă un factor determinant al ratelor pe care le plătești la bancă, acest lucru având loc în principal din cauză că marjele băncilor sunt, de cele mai multe ori, fixe. Experții financiari ne recomandă să recurgem la un împrumut în moneda națională – în lei un împrumut pe termen lung te va obliga să plătești o rată lunară din ce în ce mai mică dar în cazul unui împrumut în euro pe termen lung îți asumi un risc destul de mare din cauza fluctuațiilor care pot apărea în cazul acestei monede.

Acum știi ce înseamnă ROBOR și EURIBOR și cum îți afectează împrumuturile, mai ales cele pe termen lung. Dacă trebuie să faci un credit, alege opțiunea care te avantajează cel mai mult și te expune unui risc minim.

Sursa foto: Pexels

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*