România e pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre educație financiară. Fără să avem noțiuni de bază în acest domeniu, cheltuim mai mult decât economisim și investim. Cu ajutorul Băncii Transilvania, încercăm să identificăm mici trucuri financiare care să te ajute să te descurci în momente-cheie din viața de adult.

Confortul casei părinților nu se compară cu nimic. Dacă sentimentele tale sunt mixte în legătură cu asta, îți poate confirma Michael Rotondo, un american în vârstă de 30 de ani care nu a putut fi convins să părăsească locuința părinților decât în urma unei sentințe judecătorești.

Conform unui studiu Eurofound realizat in 2014, România se numără printre țările cu cele mai înaintate vârste medii la care tinerii se mută singuri. Diferențiat pe sexe, se pare că fiii sunt mai legați de fusta mamei decât fiicele.

Lăsând statisticile, există o serie de motive care ne fac să putem renunța la intimitate și independență în favoarea unei mese calde, a facturilor plătite și a lipsei de responsabilitate. Și tocmai aceste motive trebuie să devină know how-ul mutatului singur. Iată, așadar, ce tehnici de supraviețuire trebuie să stăpânești când decizi să iei viața-n piept:

1. Gătitul

Nu e musai să te transformi într-un Gordon Ramsay, dar e important să-ți poți asambla singur un sandviș și să fii în stare să arunci două ouă în tigaie, poate și o porție de paste. Desigur, calea spre independență e presărată cu fast food-uri și restaurante cu livrare acasă, dar, presupunând că abia acum începi să ai cheltuieli de adult, s-ar putea să nu-ți permiți trei mese pe zi de la restaurant.

În plus, pentru câteva preparate de bază nu ai nevoie nici de prea multă veselă, deci nu-ți face griji că ai putea sărăci cumpărând vase cocotte originale. De fapt, o tigaie, un cuțit, un tocător și un ibric mai mare ți-ar putea fi de ajuns pentru început. Iar dacă nu poți include cuțitul în buget, te poți reorienta oricând către produse feliate, le găsești în orice supermarket.

2. Plata întreținerii și a facturilor de utilități

Poate nu ți s-a spus înainte, dar apa rece, apa caldă, căldura, curentul, gazul și internetul se plătesc. Fiecare duș costă, fiecare seară confortabilă în care nu trebuie să faci un foc în mijlocul casei în timpul iernii, fiecare aprindere a aragazului, chiar dacă este pentru ”un amărât de ceai” și chiar și acest scroll.

Sumele variază în funcție de suprafața locuinței în care stai, de dotările de care aceasta are parte și de consumatori. Cert este că, dacă ai îmbrățișat viața de adult responsabil, te vor îmbrățișa cât de curând și facturile pentru întreținere și utilități.

Partea bună, spre deosebire de deceniile precedente, este că acum poți plăti totul online, ba chiar poți să îți și programezi plățile dacă folosești un serviciu inteligent de online banking. În felul acesta, vei avea mai mult timp pentru orele suplimentare care îți vor plăti facturile.

3. Cumpărăturile

Vrei, nu vrei, va trebui să faci singur/ă piața. Vei învăța în timp unde sunt cele mai proaspete legume, de unde poți procura carne de calitate și pâine. Vei căra cât n-ai cărat în viața ta, îți vei da seama că untul din frigider nu este o resursă inepuizabilă, așa cum ți-au dat ai tăi de înțeles și îți vei da seama că vasele și hainele nu se spală doar cu apă.

Ți-ar putea fi dificil la început, însă te asigurăm că te vei obișnui și că totul va fi bine. În plus, ai ocazia să îți exersezi aptitudini care te-ar putea ajuta și în carieră, cum ar fi negocierea sau anticiparea și estimarea cheltuielilor. Cine știe, poate că există un mic economist în fiecare dintre noi.

Pentru a te asigura că poți plăti rapid și că nu vei plăti comisioane de fiecare dată când îți faci cumpărăturile, e important să îți alegi cu grijă cardul bancar. Există variante special concepute pentru tineri, așa cum este cardul OmniPass, de la Banca Transilvania, care funcționează contactless și îți oferă o serie de reduceri și promoții.

4. Curățenia

Hainele nu sar din coșul de rufe murdare direct pe uscător și nu pot fi făcute să miroasă frumos prin wishful thinking. Te-ai prins, va trebui să înveți ce fac butoanele mașinii de spălat, unde se pune detergentul și care e cantitatea optimă de balsam, care nu-ți va transforma tricoul preferat într-o dâră de orhidee după care se întorc toate capetele pe stradă.

Vei spăla și vase, vei da și cu aspiratorul și vei deprinde și ștergerea prafului. Nu, nici lucrurile astea nu se făceau singure. Dacă ai dubii cu privire la detergenții de spălat pe jos, de spălat chiuveta, de spălat vasul de toaletă și de spălat geamurile, îți dăm un pont: există variante universale, care nu sunt chiar universale, dar pot fi folosite pentru cel puțin trei lucruri din cele enumerate mai sus.

5. Micile reparații

Nu spunem că ai putea înlocui fără ajutor instalația electrică sau pe cea de gaze, dar desfundarea chiuvetei este o materie obligatorie în clasa celor care locuiesc singuri. Există produse speciale și vei găsi o mulțime de tutoriale salvatoare pe YouTube. La examenul de absolvire este și o probă practică de schimbat becuri.

Dacă ai o mașină, lucrurile se pot complica și mai mult: gândește-te că se poate întâmpla oricând să faci o pană sau să rămâi fără lichid de parbriz. Așa că dacă nu ai mai făcut-o până acum, este un moment oportun să te familiarizezi cu aceste lucruri.

O schimbare cum este mutatul de la părinți îți va schimba viața în feluri pe care nu ți le poți imagina. Dar fă-ți curaj și gândește-te că, pe lângă toate aceste neajunsuri ale vieții de adult, vei avea parte și de o mulțime de aventuri noi. Poți avea, în sfârșit, pisica pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna, îți poți invita prietenii în vizită în orice zi și la orice oră și nu te va lua nimeni la întrebări dacă rămâne cineva la tine peste noapte.

Sursă foto: Shutterstock

Total
63
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*