Deschiderea unei mici afaceri de street food cu rulotă poate fi o nișă numai bună de exploatat, în condițiile în care la noi acest domeniu se află încă la început. În străinătate este deja cunoscut comerțul ambulant cu fast food la rulotă – așa numitele food trucks. Profitul poate fi destul de bun, dacă știi cum trebuie să începi acest tip de afacere și câteva secrete care-ți pot înlesni drumul.

Ce trebuie să știi înainte de-a începe o afacere de street food
Cât de mare este investiția
Cum să alegi rulota potrivită
Avantajele unei afaceri de street food cu rulotă
Ce să faci ca să ai succes cu afacerea ta de street food

Ce trebuie să știi înainte de-a începe o afacere de street food

Trăim într-o lume care se mișcă într-un ritm din ce în ce mai alert și puțini oameni mai au timp acum să savureze micul dejun sau prânzul într-un restaurant sau acasă. Mereu pe fugă, mulți preferă să cumpere o gustare sau un sandviș de pe drum și să mănânce la birou. De aceea, acești oameni foarte ocupați și activi sunt clienții perfecți pentru un antreprenor care vrea să înceapă o afacere cu street food – cum este denumită vânzarea de mâncare pe stradă.

Prin urmare, dacă vrei să te lansezi într-un proiect de acest fel, vestea bună e că vei avea deja un vad comercial existent: sunt miile sau chiar zecile de mii de oameni care lucrează în marile centre de afaceri și pentru care fiecare minut contează. La ora actuală, pentru ei prânzul sau micul dejun înseamnă o comandă la o firmă de catering ori pachetul cu mâncare adus de acasă.

O rulotă cu street food amplasată în apropiere ar fi însă o variantă care cu siguranță i-ar interesa. Astfel, poți conta pe un anumit număr mediu de clienți care vor veni să cumpere mâncare de la rulotă cel puțin la orele de vârf, adică dimineața și în jurul prânzului. Pe lângă alimentele de tip fast-food, la rulotă poți vinde de asemenea dulciuri și băuturi răcoritoare.

Dacă ai decis deja că vrei să începi un business cu o rulotă de street food, poți alege să vinzi produse cât mai variate, sau poți merge pe o nișă, oferind, spre exemplu, numai produse vegetariene sau vegane. După cum scrie în acest articol publicat de The Telegraph, este esențial să faci o cercetare de piață înainte de a începe, pentru a fi sigur că vei găsi suficienți clienți care să aprecieze preparatele tale.

 

👉 Mobilizează-ți vânzările!

Descoperă acum casele de marcat portabile Sedona – soluția perfectă pentru afacerea ta în mișcare!

Cât de mare este investiția

Nu este ușor să începi un proiect de acest fel, nici foarte ieftin. Vei avea nevoie de ceva bani puși deoparte sau de o sponsorizare la început, până când afacerea se va pune pe roate din toate punctele de vedere. În medie, investiția inițială pleacă de la 15.000-20.000 de euro.

Trebuie să ai o evidență clară a zonelor în care se vor duce banii investiți. Astfel, vei investi bani în:

  • Rulotă: o rulotă bună costă între 10.000 și 17.000 euro și poți cumpăra una nouă sau una second-hand. Trebuie să aibă însă toate echipamentele necesare și să fie perfect funcțională;
  • Mobilier, echipamente de gătit, ustensile de bucătărie (doar aceste ustensile costă în jur de 1.000 euro);
  • Cheltuieli de înmatriculare, pentru obținerea autorizațiilor necesare, pentru transport;
  • Materia primă din care vei prepara mâncarea (ai grijă să alegi cu mare atenție furnizorii, să fie serioși și să aibă produse proaspete, de calitate).

Dacă nu te pricepi să gătești, angajează un bucătar bun sau urmează cursuri de specialitate. Ține cont că la o rulotă cu street food va trebui să gătești în fața clienților și să te miști cât mai repede posibil.

Prin urmare, cel puțin la început va fi un stres în plus pentru tine, o presiune căreia va trebui să-i faci față. Vestea bună este că nu vei avea nevoie de mulți angajați, iar acest tip de afacere funcționează foarte bine și atunci când este un mic start-up de familie.

👉 Navighează cu ușurință în fiscalitatea pentru comerțul ambulant!

Explorează acum gama noastră de sisteme fiscale și optimizează-ți afacerea!

Cum să alegi rulota potrivită

Pentru o afacere cu street food ai nevoie de un anumit tip de rulotă, care să fie dotată cu tot echipamentul necesar. Astfel, ea trebuie să respecte următoarele condiții elementare:

  • să aibă transmisia nouă;
  • să aibă generator electric și containere pentru apă;
  • să aibă sistem de iluminat interior și exterior;
  • să aibă sistem de ventilație foarte bun (o hotă specială, care elimină aburul)
  • să aibă stingător, în caz de incendiu;
  • să fie dotată cu echipamente frigorifice, aragaz, recipiente pentru depozitarea ingredientelor.

Ține cont că igiena trebuie să fie regula de bază, pentru că vei avea nevoie de avize sanitare și vei fi verificat periodic. Totul trebuie să fie curat și proaspăt, iar ingredientele să fie depozitate în cele mai bune condiții.

Un alt detaliu important este locul în care vei amplasa rulota pentru a vinde produsele. Trebuie să ai o parcare disponibilă și să respecți legislația rutieră. Provocarea asta va fi mai grea decât crezi, pentru că zonele cu vad comercial, unde sunt multe birouri, sunt deja foarte aglomerate și nu prea au locuri de parcare libere. De aceea, trebuie să te interesezi din timp cu privire la soluțiile existente și eventual să închiriezi un loc de parcare bine ales.

Nu neglija nici colaborarea cu un mecanic, care să vină să repare rulota imediat ce este nevoie de el. Toate aceste detalii contează foarte mult, pentru că te vor scuti de multe necazuri la care nici nu te gândești, după cum scriu cei de la High Speed Training în acest articol interesant.

Avantajele unei afaceri de street food cu rulotă

Spre deosebire de deschiderea unui restaurant, o afacere cu street food presupune un cost mult mai mic. Dacă totul merge bine, îți vei recupera investiția inițială chiar după primul an de activitate. În plus, ai avantajul că te poți deplasa, putând muta rulota dintr-un loc în altul, dacă vezi că nu mai este un vad comercial bun în zona în care te afli.

Uneori, fiind vorba de o rulotă, unde clienții stau afară și sunt expuși la condițiile meteo, vânzările pot să varieze în funcția de capriciile vremii. Dar, dacă vei planifica totul din timp, poți profita de aceste schimbări, iar totul va fi în avantajul tău.

De exemplu, poți vinde multe băuturi reci și înghețată vara, când e foarte cald, iar iarna să oferi mai mult alimente și băuturi fierbinți. De asemenea, o copertină și un sistem de încălzire pot fi investiții inspirate, care le vor oferi clienților un plus de confort atunci când vin să cumpere de la tine.

👉 Ai putea fi interesat si de Ciclul de viață al unui business: 5 stadii prin care trec cele mai multe afaceri de succes

Ce să faci ca să ai succes cu afacerea ta de street food

Un plan de afaceri bine întocmit dinainte este esențial pentru lansarea oricărui proiect. La fel și în acest caz. Află care este concurența pe această nișă, ce produse sunt căutate și ce ai putea aduce tu nou în domeniu, precum și unde sunt cele mai bune zone pentru vânzarea produselor la rulotă.

Ar fi perfect dacă ai putea lucra înainte la un food truck, ca să vezi exact cum merge o afacere de acest fel, ce provocări și dificultăți pot să apară. De mare ajutor ar fi și experiența în domeniul culinar și, desigur, pasiunea pentru gătit. Chiar dacă nu cunoști prea bine gastronomia, e obligatoriu să te informezi bine înainte, ca să știi ce produse trebuie să vinzi și să planifici cu mare atenție bugetul, ca să nu apară prea multe cheltuieli neprevăzute.

O afacere de street food cu rulotă este o decizie inspirată, dacă vrei să te lansezi în domeniul gastronomiei cu o investiție minimă și să ai deja un vad comercial asigurat. Trebuie doar să te organizezi bine, să găsești locul sau locurile potrivite pentru vânzare și, evident, să-ți dai seama ce produse sunt cele mai indicate pentru a le oferi clienților.

Foto: Pixabay, Unsplash

Total
5
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*