În era digitală, orice angajat sau antreprenor are cel puțin un cont bancar. După câștigarea banilor, următorul cel mai important lucru este locul unde îi păstrezi, așa că alegerea băncii care ți se potrivește cel mai bine presupune o documentare detaliată. În felul acesta, vei evita plata unor comisioane nedorite și poți beneficia de servicii ajutătoare.

Iată informațiile de care trebuie să ții cont înainte să-ți alegi banca din România cu care să lucrezi:

Pașii pentru deschiderea unui cont bancar
Aspecte de care să ții cont
Condiții pentru a deschide un cont bancar

Pașii pentru deschiderea unui cont bancar

Înainte să-ți deschizi un cont bancar este nevoie să cercetezi cu atenție ce-ți oferă piața. Până la urmă, nimeni nu vrea să-și lase banii pe mâna oricui.

În primul rând, trebuie să te gândești care sunt nevoile tale și în funcție de acestea să-ți alegi banca și produsele financiare care răspund acestor nevoi. Pentru asta, variantele sunt să analizezi ofertele online și să le compari sau să mergi personal în toate sucursalele băncilor, unde să discuți cu un funcționar bancar.

Cel mai bine este să reduci numărul băncilor de care ai fi interesat și să aprofundezi ofertele lor.

De asemenea, nu te feri să accepți sfaturi sau recomandări de la prieteni care au mai interacționat cu bănci. În cazul în care un apropiat a avut un eveniment nefericit cu vreo instituție financiară, vei dori să știi ce s-a întâmplat pentru a evita neplaceri similare.

Aspecte de care să ții cont

Cel mai important este să găsești o bancă ce se potrivește stilului tău de viață. Dacă ești antreprenor, vei avea nevoie de o bancă care să-ți ofere servicii pentru a-ți crește business-ul.

Dacă vrei să economisești, e bine să alegi o bancă ce-ți permite deschiderea mai multor conturi separate, potrivit experților. De exemplu, poți avea un cont de economii, unul de produse pentru casă, altul pentru fonduri de călătorie sau altul pentru cumpărături.

Printre cele mai importante criterii în alegerea băncii vor fi costurile și calitatea serviciilor. Nimeni nu vrea să irosească bani pe comisioane mari sau pe taxe care nu sunt necesare. Astfel că e indicat să ții cont de următoarele aspecte:

  • Comisioanele de deschidere și administrarea conturilor
  • Comisionul de depunere a banilor
  • Comisionul de retragere a numerarului
  • Posibilitate de online banking
  • Comisionul de transfer către alte bănci
  • Câte sucursale, oficii, bancomate are banca și dacă ai unul în apropierea casei
  • Comisionul pentru încasări – în cazul firmelor (de la banii pe care ți-i virează clienții)
  • Comisionul la transferul interbancar în alte state
  • Costurile pentru serviciile POS (pentru magazine)
  • Costurile pentru serviciile e-commerce (dacă ai magazin online).

Alte aspecte de care să ții cont sunt ce posibilități de economie îți oferă respectiva bancă (ce dobânzi, comisioane sau termene sunt la depozite). De asemenea, este foarte important ce condiții sunt pentru a obține credite și cât de ușor pot fi obținute acestea.

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri de împrumut este descoperirea de cont (overdraftul), care presupune acordarea unui credit în valoarea mai multor salarii. Uneori comisionul din suma utilizată poate fi foarte mare, astfel că vei dori să alegi banca unde vei plăti mai puțin.

Dacă te interesează un card de credit, e indicat să verifici, de asemenea, comisionul, dar și magazinele partenere.

Dacă banca are și o aplicație pentru telefon, poate fi un adevărat avantaj. În era vitezei, servicii precum: alerte sms pentru retragerea sau primirea banilor în cont sunt o necesitate.

Foarte important este să înțelegi termenii și condițiile băncii. Cu cât banca este mai transparentă, cu atât prezintă mai multă încredere. Clienții băncilor trebuie să fie lămuriți despre taxele și comisioanele pe care le plătesc, dar și despre serviciile pe care și le activează pe cont.

Un client al băncii trebuie să aibă acces foarte ușor la extrasul de cont și acesta să fie foarte clar.

Condiții pentru a deschide un cont bancar

Un cont bancar se deschide foarte ușor și rapid. În cazul unei persoane fizice, actul necesar pentru deschiderea unui cont curent este buletinul. Deseori, deschiderea unui cont se face la o sucursală a băncii, însă unele bănci oferă posibilitatea deschiderii online, de acasă, urmând să fie ulterior livrat cardul direct acasă.

Vârsta minimă pentru deschiderea unui cont curent este de 14 ani, dar pentru minori, băncile solicită în general și semnătura unui tutore legal. În cazul minorilor, se pot impune restricții privind retragerea de numerar sau realizarea anumitor operațiuni.

Pentru deschiderea unui cont bancar pe persoană juridică este nevoie de: actul constitutiv (copie și original), rezervarea denumirii firmei la Oficiul Național al Registrului Comerțului, cartea de identitate a titularului și a eventualilor împuterniciți. Dovada depunerii sumei în cont se prezintă la Registrul Comerțului.

FOTO: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*