Ai o idee de afacere și ești încântat de gândul că îți vei lansa propriul tău business. Însă, în ciuda entuziasmului, pare că ai o mică problemă în atingerea obiectivului tău, şi anume lipsa unui capital suficient.

Ai două opțiuni prin care poți începe o afacere cu bani mai puțini: optimizarea costurilor sau mărirea capitalului din surse externe. Uite cum poți implementa aceste două opțiuni:

Minimizează nevoile firmei

Prima opțiune este să reduci cât mai mult nevoile afacerii, de la spațiul pentru desfășurarea activității, plata chiriei, echipament, costuri pentru promovare și marketing. Dacă, spre exemplu, vrei să începi o afacere de consultanță financiară ori în domeniul IT sau a marketingului digital, poți reduce eventualele costuri salariale dacă alegi să fii singurul angajat.

Iar dacă nu ai nevoie de un spațiu pentru birou (o cheltuială lunară pentru plata chiriei), poți alege să lucrezi de acasă sau chiar într-un spațiu pentru coworking (HUB-uri pentru antreprenori).

În România, cele mai multe spații pentru coworking se află în București, conform Startups.ro, însă astfel de spații au apărut și în orașe precum Sibiu, Cluj și Timișoara. Aici poți interacționa cu alți antreprenori, poți schimba idei sau poți chiar să găsești noi parteneri de afacere.

Profită de gratuități

Acum e perioada în care ai cea mai mare nevoie de bani și de soluții care să nu scadă din veniturile inițiale ale firmei, dar și care să te ajute să reduci din cheltuieli.

Când deschizi o firmă nouă, trebuie să deschizi, obligatoriu, și un cont prin care să gestionezi tranzacțiile și veniturile. Dacă faci asta prin Banca Transilvania, poți să scapi de comisioane pentru primul an de la înființarea firmei, ceea ce înseamnă că îți vei reduce semnificativ cheltuielile și vei putea să îți dezvolți afacerea mult mai repede. Vezi care sunt operațiunile bancare gratuite pentru o afacere nouă pe pagina dedicată BT.

Caută finanțări externe

O altă opțiune la care poți apela este să obții finanțări din surse externe. Startup-urile au la dispoziție numeroase surse potențiale care le pot ajuta să își crească veniturile atunci când capitalul propriu nu este substanțial. Pe lângă creditele pe care le poți face la o bancă, ai la dispoziție și alte surse de finanțare:

  • crowdfunding – orice idee bună poate atrage capital prin platformele de crowdfunding, unde oricine poate investi în noua ta afacere. Conform site-ului Forbes.com, pe lângă posibilitatea de a obține capital, aceste platforme au și alte beneficii precum validarea ideii tale de afacere pe piață, posibilitatea de a le folosi ca o unealtă de marketing, iar procesul de obținere a capitalului este simplu și eficient. Pentru piața antreprenorială din România, poți accesa platforme precum Crestemidei.ro sau Multifinantare.ro.
  • investitori/business Angel – aceștia sunt oameni care dispun de sume mari de bani și care vor să sprijine idei de afaceri încă din stadiul de început, pe platforma Angel.co. De obicei, investesc în afaceri în schimbul unei părți din capitalul firmei, însă este o variantă care merită luată în considerare, pentru că te va ajuta să îți crești rapid businessul.
  • acceleratoare de afaceri – dacă te înscrii într-un accelerator de afaceri, pe lângă faptul că ai posibilitatea să obții suma de bani necesară pentru începerea afacerii, vei primi suport și consultanță de la specialiști. Un program accelerator durează, de obicei, între două și șase luni, timp în care vei primi acces la o rețea de business potrivită, iar la final îți vei susține proiectul în fața unor investitori sau business angels. Innovation Lab sau Spherik Accelerator sunt două exemple de astfel de acceleratoare de afaceri românești unde vei găsi sprijinul necesar pentru ca să începi o afacere.
  • investitori de tip venture (capital de risc) – aceștia se aseamănă cu investitorii Angel, însă, de obicei, sunt organizații care cercetează piața de startup-uri și creează o listă preliminară cu afacerile în care vor să investească
  • prieteni și familie – nu trebuie să elimini această posibilitate de a obține ajutor de la cei apropiați, chiar dacă va trebui să strângi câte puțin din fiecare parte. Spre deosebire de oamenii de afaceri, cei apropiați nu vor dori să vadă o prezentare formală a planului de afaceri. Poți discuta cu ei așa cum o faci în mod normal și le poți povesti de ce ai nevoie de bani, care sunt nevoile firmei tale și cum vei investi suma de bani. Gândește-te și dacă vrei să le returnezi banii sau să le oferi o parte din acțiunile firmei în semn de mulțumire. Ai putea chiar să le oferi gratuitate la serviciile sau produsele pe care le vei dezvolta

Nu există niciun tipar clasic pentru a avea o afacere de succes, însă, în funcție de necesități, vei avea nevoie de mai mulți sau mai puțini bani. Este important să estimezi mai întâi care sunt nevoile tale și apoi să cauți soluții alternative pentru a-ți optimiza costurile sau pentru a obține finanțări.

Cu una sau mai multe din opțiunile de mai sus, poți să îți reduci semnificativ investiția proprie în firmă și să îți dezvolți afacerea cu bani puțini. Capitalul firmei poate părea o piedică la început de drum, dar ce-i important e că nu este imposibil de depășit.

Sursă foto: Shutterstock

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*