Auzim tot mai des despre fonduri europene și felul în care acestea pot fi atrase pentru o mai bună dezvoltare a orașelor, satelor sau a oricăror zone care prezintă interes pentru persoane sau companii.

Pentru accesare de fonduri europene este nevoie de experți care să știe, atât cum să scrie proiectele, cât și unde se potrivesc acestea și urmăresc procesul încă de la stadiul de idee și până la cel de implementare și verificare.

Cum poți ajunge expert în fonduri europene

Intrarea României în Uniunea Europeană a adus mult bine din o mulțime de puncte de vedere. Fondurile care sunt oferite de către Uniune spre fiecare țară sunt destinate dezvoltării și acest lucru ar trebui să se vadă de la an la an.

Fie că îți dorești o reconversie profesională sau dorești să afli ce este nou în domeniul fondurilor europene, să știi că poți să te înscrii la un curs special dedicat acestora, livrat de traineri care au experiență în domeniu și care fac acest lucru în fiecare zi.

1. Înscrie-te la un curs în domeniu

Primul pas spre a ajunge expert în fonduri europene este acela de a te înscrie la un curs – fie el online sau în persoană.

Acestea sunt livrate, de obicei, de către persoane care activează deja în domeniu și care pot să îți dea exemple din viața reală și de situații de care ei s-au lovit și felul în care le-au rezolvat.

A învăța de la cine are contact cu o anume meserie în viața de zi cu zi este de o mare însemnătate. Iar faptul că poți obține și o diplomă acreditată de Ministerul Educației este o altă recompensă pe care o primești.

2. Parcurge materia

Ca și în cazul oricărui alt curs, există o materie pe care trebuie să o parcurgi pentru a ști cu ce se mănâncă această meserie și la ce anume trebuie să fii atent atunci când te lovești de diverse situații.

Vei învăța despre oportunitățile de atragere a fondurilor europene și unde anume să le găsești; vei avea parte de materiale adaptate anului în care ne aflăm și care cuprind toate modificările din domeniu; materia va fi structurată în așa fel încât să fie ușor de parcurs și de înțeles, iar unde există lacune acestea să fie acoperite de către traineri.

În timpul cursului vei avea ocazia să pui în practică noțiunile pe care le acumulezi în așa fel încât să te asiguri că informația primită se și sedimentează într-un mod corect. În acest fel, rezultatele reușitelor viitoare sunt aproape garantate.

Succesul fiecărei persoane în parte este și reușita trainerilor, de aceea aceștia transmit informația în așa fel încât să fie ușor de înțeles și de pus în aplicare. Apoi, ei sunt acolo pentru tine de-a lungul cursului pentru a-ți răspunde întrebărilor și nelămuririlor, în așa fel încât niciun aspect să nu rămână în ceață.

3. Susține examenul

Toate cursurile acreditate de către Ministerul Educației se sfârșesc prin susținerea unui examen alături de reprezentanți ANC. Astfel, vei avea parte de încununarea acumulării cunoștințelor cu o diplomă recunoscută atât la nivel național, cât și internațional. Desigur, obținerea acesteia depinde de promovarea examenului.

2. Ce face un expert în fonduri europene

Capabilitățile unui expert în fonduri europene nu se opresc la identificarea și scrierea proiectului, ci se întind pe o arie mai lungă:

  • identificarea programelor de finanțare;
  • utilizarea corectă a ghidului aplicantului;
  • verificarea eligibilității unui aplicant;
  • completarea cererii de finanțare;
  • cunoașterea regulilor de monitorizare și control;
  • elaborarea proiectului;
  • documentarea în vederea realizării proiectului;
  • parteneriate cu diverse persoane sau instituții care aduc un plus-valoare proiectului;
  • implementarea tuturor celor necesare pentru ca proiectul aprobat să fie dus la bun sfârșit și să ajute cu adevărat societatea pentru care a fost gândit.

3. Unde poți lucra ca expert în fonduri europene?

Poate ți-ai adresat această întrebare încă de la începutul articolului. Ei bine, ai ajuns la finalul acestuia și găsești și răspunsul.

Avem o veste bună pentru tine: ca expert în fonduri europene te poți angaja atât la o firmă de stat, cât și una privată sau poți chiar să oferi consultanță în acest sens și astfel să lucrezi alături de mai multe firme, în domenii diverse. Așa vei ști sigur că ai parte de diversitate și că îți menții o arie de expertiză extinsă.

Alege o nouă carieră pentru anul ce vine și vei putea de-a dreptul să folosești expresia: ”An nou, persoană nouă”. 

Sursă foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*