Criza sanitară cu care omenirea se confruntă în prezent a generat provocări în toate domeniile de activitate și a modificat întreaga traiectorie a vieții de peste tot. Pentru a putea funcționa în acest nou context, operatori din diferite industrii au fost nevoiți să-și ajusteze rapid procesele operaționale, să înceapă să implementeze măsuri fără precedent și să identifice măsuri relevante prin care să asigure protecția angajaților. 

Pentru a reduce cât mai mult riscul expunerii la virusuri și pentru a oferi garanții rezidenților clădirilor, care considerau că lucrul la birou nu va mai fi niciodată la fel de sigur precum munca de acasă, administratorii clădirilor de birouri au implementat măsuri inovatoare, precum sisteme de acces touchless, senzori de temperatură, panouri de separare sau dispensere cu dezinfectant.

Aceste măsuri s-au dovedit necesare și eficiente până acum, dar provocarea cea mai mare pentru proprietarii de clădiri este dezvoltarea de sisteme de siguranță menite să asigure protecția pe termen lung împotriva oricărei crize sanitare cu care omenirea s-ar putea confrunta pe viitor, astfel încât rezidenții clădirilor să se simtă în siguranță la locul de muncă.

Totuși, alegerea măsurilor potrivite de protecție și implementarea lor într-un mod optim pot reprezenta o provocare pentru proprietarii de clădiri, astfel că necesitatea unui pachet de măsuri a căror eficiență este dovedită poate constitui un garant al securității sanitare.

Împreună cu o echipă formată din peste 20 de experți din diferite domenii de activitate, precum sănătate, inginerie, tehnologie, facility management sau arhitectură, Liviu Tudor, președinte al European Property Federation, fondator și președinte al RABO și fondator și CEO al Genesis Property, a inițiat și dezvoltat un set de peste 100 de măsuri sanitare, tehnice și organizaționale menite să crească imunitatea clădirilor de birouri și protecția rezidenților acestora. Toate aceste măsuri sunt grupate sub un singur standard, IMMUNE™, o inițiativă gândită pe termen lung care poate asigura protecție împotriva amenințărilor de ordin patogen.

Deși costurile necesare pentru implementarea acestor măsuri într-o clădire de birouri nu sunt de neglijat, aderarea la IMMUNE™ Building Standard este un pas firesc și necesar în contextul actual. „Costul necesar creșterii rezistenței unei clădiri în fața agresiunii virale este de 1-2 procente din investiția inițială. Noi credem însă că sănătatea oamenilor este mai presus de costuri, iar misiunea noastra este aceea de a conferi încrederea în locul de muncă”, a spus Liviu Tudor. „Sentimentul meu este că toți proprietarii de clădiri vor acționa în acest sens.”

Conform estimărilor Genesis Property, proprietarii unei clădiri al cărei cost de construcție și dezvoltare s-a ridicat la circa 20 de milioane de euro vor trebui să investească aproximativ 400.000 de euro pentru a putea adera la standardul IMMUNE™ și pentru a putea implementa cu succes toate măsurile specifice. 

Standardul IMMUNE™ pornește de la măsuri simple, precum instalarea de senzori de temperatură la intrarea în incintă, până la inițiative mai complexe, precum aplicarea de vopsea antibacteriană pe pereți, amenajarea unui depozit dotat cu materiale sanitare, alocarea unor camere de carantinare care să asigure izolarea persoanelor expuse, dar și amplasarea unor panouri informative digitale pentru comunicarea unor informații utile, precum calitatea aerului și a apei, dar și alți parametri.

Implementarea corectă a acestor măsuri și conformarea cu procedurile specifice standardului IMMUNE™ va fi monitorizată de o echipă specială, responsabilă și cu intervenții rapide în cazul unor situații excepționale. Totuși, acest standard „nu va transforma clădirile de birouri în spitale”, explică Liviu Tudor.

Testarea standardului dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor a fost deja demarată în Novo Park și West Gate, două parcuri de birouri clasa A din București care găzduiesc companii multinaționale, precum Luxoft, Accenture, HP, Société Générale și multe altele. 

Orice clădire care aderă la standardul IMMUNE™ va primi un număr de puncte în funcție de numărul măsurilor implementate cu succes în clădire, în urma cărora îi va fi acordat unul dintre cele trei niveluri de certificare, respectiv: Strong, Powerful sau Resilient. Operațiunea de clasificare a clădirilor va fi condusă de un evaluator independent. 

În contextul actual, sustenabilitatea clădirilor de birouri și asigurarea unui mediu de lucru sigur, în care angajații pot colabora eficient, astfel încât să genereze valoare, au devenit necesități ale prezentului, dar și ale viitorului, cu care fiecare proprietar de clădiri va trebui să se conformeze.

Sursa Foto: Shutterstock 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*