Anul nou bate la ușa și începem să ne gândim și să punem pe foaie lista de rezoluții pentru acesta: să mănânc mai sănătos, să încep să fac mai multă mișcare, să economisesc și să scad din cheltuieli. Fiecare rezoluție vine cu provocările sale și nu trebuie să te dai bătut dacă nu îți iese vreuna din prima.

Lăsăm experții să se exprime în ceea ce privește stilul de viață sănătos și să îți spună cum să ajungi să-l ai și noi îți spunem cum poți să faci să economisești, pentru că la asta ne pricepem.

De exemplu, poți să începi cu gesturi mici, cum ar fi să îți cumperi vopsea de par de la XpertBeauty în loc să mergi la salon; sau să îți gătești acasă în loc să comanzi frecvent mâncare.

5 schimbări pe care să le faci în privința obiceiurilor financiare

Stilul de viață s-a schimbat aproape radical în ultimii zeci de ani și am putea spune de-a dreptul că ne-am obișnuit cu binele. Însă ultimii doi ani ne-au demonstrat că putem oricând să fim luați prin surprindere și viața să ni se schimbe de la o zi la alta.

Economia zilelor noastre este din ce în ce mai instabilă, iar cuvintele ”criză financiară” le auzim tot mai des. Ai putea să spui că ai mai trecut prin asta acum câțiva ani, însă istoria ne-a învățat că nicio criză nu se aseamănă cu ce a mai fost înainte. Tocmai de aceea, e bine să fim de două ori mai precauți cu finanțele noastre și să învățăm cum să economisim mai bine pentru zile negre.

1. Evită cheltuielile nenecesare

Știm că probabil auzi acest lucru peste tot, însă este cel mai important pas pe care poți să îl faci pentru stabilitatea ta financiară.

În loc să mergi la un salon pentru vopsit, poți să faci asta acasă. Desigur, dacă ai un eveniment important, poți să faci o excepție, însă acesta nu se întâmplă lună de lună.

În loc să îți comanzi zilnic mâncare de la delivery, poți să începi să gătești acasă și, cine știe, poate îți găsești chiar și o nouă pasiune. Astfel îți vei da seama cât de mare gaură aveai în buget din cauza comandatului de mâncare. Mai mult decât atât, îți vei putea găti mai sănătos și să știi că există și rețete pe care poți să le faci într-un timp scurt.

2. Fă liste de cumpărături

Listele cu ceea ce ai nevoie sunt indispensabile în momentul în care mergi la cumpărături. Verifică înainte de ce anume ai nevoie și mai apoi pune-le pe toate pe hârtie sau în telefon.

Astfel vei reduce probabilitatea să cumperi lucruri de care nu ai neapărată nevoie și să cheltui mai mult pe o serie de cumpărături.

3. Alege inteligent

Atunci când vorbim despre haine și accesorii suntem de cele mai multe ori vrăjiți de prețurile mici pe care le vedem în magazinele de tip mass-market. Aceste prețuri vin, de cele mai multe ori, însoțite de o calitate îndoielnică a produselor și de riscul de a se deteriora într-un timp scurt.

Tocmai de aceea, îți recomandăm să investești în haine din materiale de calitate, cu un design atemporal. Nu e nevoie să ai zeci de tricouri și la fel de multe perechi de pantaloni. Ajunge să ai câteva doar și să le asortezi și accesorizezi în așa fel încât să pară că este mereu un alt outfit.

4. Pune deoparte

Prioritizează viitorul și, în fiecare lună când primești salariul, pune deoparte o sumă de bani pentru visele tale sau pentru economii. Astfel vei ști sigur că ai mereu o sumă de bani pusă deoparte de care te vei putea ajuta atunci când ai nevoie.

Regula spune că ar trebui să ajungi să ai puși deoparte atâția bani de câți ai nevoie pentru a trăi confortabil timp de șase luni. Să nu încurcăm acest lucru cu salariul: aici intră doar cheltuielile de zi cu zi și cele indispensabile precum ratele sau chiria și cheltuielile.

5. Investește

Cu investițiile nu e treabă ușoară și aici nu ne referim la crypto, unde are atât de multă lume acces, însă și piața este volatilă.

Tocmai de aceea îți recomandăm să apelezi la un specialist în investiții, un broker, care îți va putea da cele mai bune sfaturi în legătură cu ce poți să faci pentru a lua deciziile înțelepte atât pe moment, cât mai ales pe termen lung.

Aceste cinci sfaturi te vor ajuta să economisești și să stai fără grijă atunci când vine vorba despre viitor, care nu întotdeauna este strălucitor.

Credite foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*