Întrebările sunt normale atunci când ești la început de drum pe piața bursieră. În acest articol îți vom explica diferențele dintre titlurile de stat și acțiuni, ce beneficii îți pot aduce, dar și cu ce probleme te-ai putea confrunta. De asemenea, vei afla și mai multe detalii despre brokerii de acțiuni, dar și alte aspecte care îți vor fi de folos. 

Află de ce sunt acțiunile cea mai populară investiție 

Dacă ai început de puțin timp sau te gândești tot mai serios să investești la bursă, a venit momentul să descoperi mai multe despre tranzactionarea de actiuni, ce beneficii îți poate aduce, dar și ce riscuri implică. Cumpărarea și vânzarea de acțiuni este cea mai populară investiție pe termen mediu și lung de pe piața bursieră și îți poate aduce profituri excelente. 

Pe înțelesul tuturor, atunci când cumperi acțiuni la o companie, devii proprietarul unei părți din ea. Prin urmare, vei avea dreptul la o parte din profiturile ei, sub formă de dividende, acela de a vota în Adunarea Generală a Acționarilor, dar și de a primi o parte din active, în cazul lichidării companiei. Toate aceste drepturi vor fi direct proporționale cu numărul de acțiuni pe care îl deții. Valoarea acțiunilor tale va crește sau va scădea în funcție de cererea și oferta din piață. Le poți valorifica fie prin vânzarea la un preț mai mare decât cel de achiziție, fie prin încasarea de dividende sau prin obținerea de acțiuni gratuite, în cazul majorărilor de capital social. 

Investițiile în acțiuni sunt cele mai populare, deoarece și profitabilitatea lor poate fi mult mai mare, în comparație cu depozitele bancare, achizițiile imobiliare sau deținerea de obligațiuni. Spre deosebire de alte active, investițiile în acțiuni au avantajul unei lichidități crescute, cât și avantajul volatilității în anumite perioade.

De ce sunt titlurile de stat o investiție mai sigură

Pe scurt, investiția în titluri de stat este mai sigură, deoarece șansele ca statul să intre în faliment sunt infime. Ca investiție, acestea sunt considerate o alternativă la depozitele bancare, deoarece produc dobânzi mai mari, sunt garantate integral, veniturile sunt neimpozabile și pot fi tranzacționate și înainte de termen. 

Cu toate că oferă o siguranță mai mare decât alte tipuri de investiții, titlurile de stat aduc și mai puține beneficii. În primul rând, valoarea dobânzilor nu este foarte mare, iar valoarea minimă nominală de achiziție este impusă de stat. Spre exemplu, ultima emisiune FIDELIS de titluri de stat în lei și în euro lansată de Ministerul Finanțelor are scadențe de un an, respectiv trei ani, cu dobânzi anuale de 3,25%, respectiv 3,75%, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

De asemenea, pentru că sunt listate la bursă, și în cazul titlurilor de stat pot exista fluctuații. Există posibilitatea ca valoarea lor să scadă în anumite perioade și să obții un profit mai mic dacă vei vrea să le tranzacționezi înainte de termen. 

De ce să apelezi la un broker de acțiuni

Probabil că deja știi că tranzacțiile de pe piața bursieră se pot face doar prin intermediul entităților specializate în servicii financiare. Un broker de acțiuni este cel care te va ajuta atât cu sfaturi financiare prețioase, dar și cel pe care îl poți mandata să se ocupe în totalitate de investițiile tale. De ce să apelezi la el? În primul rând, pentru că are studiile și toate informațiile necesare ca să activeze pe piața bursieră. Îți va reprezenta interesele și va găsi întotdeauna cele mai bune soluții în raport cu nevoile și bugetul de care dispui. Te va îndruma, susține și îți va oferi variantele optime de investiții. Va fi practic legătura dintre tine și bursă, iar tu te vei putea concentra asupra altor activități importante. 

Totul depinde doar de tine, iar deciziile de investiții pe piața bursieră îți vor aparține. Trebuie să fii întotdeauna cât mai bine informat și să vezi oportunitățile. De acum știi mai multe despre acțiuni și titlurile de stat și cum ar putea decurge relația dintre tine și un broker. 

Sursă foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*