Probabil că te-ai hotărât să achiziționezi un laptop performant și, pentru că ai în minte câteva proiecte importante, nu dorești să faci o investiție nesigură, ținând cont că un astfel de laptop nu este tocmai ieftin. Este adevărat faptul că, în dreptul unui laptop profesional, vorbim de un buget care poate ajunge ușor la câteva mii de lei și asta pentru că nu dorești să ai probleme cu un laptop uzual a cărui configurație este gândită astfel încât să îți poată oferi un preț redus. Un laptop ieftin, conține de cele mai multe ori, componente nu foarte durabile ce oferă posibilități reduse sau chiar imposibilitatea de a executa sarcini mai avansate caracteristice editării video sau jocurilor de ultimă oră.

Dacă dorești să achiziționezi un laptop performant trebuie să ai în vedere un aspect neglijat de mulți cumpărători și anume faptul că laptopurile pentru gaming și laptopurile folosite pentru procese de lucru avansate de lucru reprezintă două categorii din ce în ce mai distincte, având unele detalii de specificație tehnică care le fac să se comporte diferit. Nu dorim să spunem că un laptop destinat editării video nu poate fi folosit pentru gaming, ci doar faptul că acesta ar putea reprezenta o risipă de resurse. De asemenea, un laptop destinat gamingului nu ar oferi satisfacție maximă în privința utilizării, dacă îl achiziționezi în scop profesional.

Laptopul utilizat în scop profesional

Acesta nu trebuie să dețină doar cel mai bun procesor, ci și o placă video de calitate. Este necesar ca dotările laptopului să se găsească într-un echilibru, axat pe modul de utilizare. Dacă folosești laptopul pentru editare video, atunci trebuie să ai în vedere ca acesta să aibă o placă video cuă un număr cât mai mare de nuclee CUDA (CUDA Cores), acestea fiind concepute în mod special pentru lucrul cu softuri precum cele din suita Adobe. 

CUDA (Compute Unified Device Architecture) este o tehnologie dezvoltată de Nvidia cu rol în accelerarea procesele de calcul al GPU (graphics processing unit). Astfel un număr mare de nuclee CUDA ne indică faptul că o placă grafică este capabilă să ofere performanță la un nivel ridicat pentru astfel de procese. Placa video trebuie să fie de asemenea corelată cu capacitatea de calcul a procesorului. Plăcile recomandate sunt cele din seria Geforce RTX 30, de la RTX 3060 până la RTX 3090. Astfel, dacă RTX 3060 oferă 3584 nuclee CUDA, RTX 3090 se laudă cu 10752 de astfel de nuclee, diferențe deloc neglijabile.

O placă video precum cele de mai sus lucrează bine în tandem cu un procesor care răspunde nevoilor cerute de editarea video. Procesoarele pe care le poți alege sunt cele din gama i5 – i9 cu frecvențe care pleacă de la 3 GHz, asta pentru a fi sigur că poți utiliza eficient cele mai recente versiuni ale softurilor precum DaVinci Resolve sau Premiere Pro. 

Procesorul nu trebuie să aibă doar o frecvență ridicată ci și o memorie cache care să susțină procesele efectuate de acesta, deoarece aceasta are rolul în a asigura viteza de răspuns între memoria RAM și celelalte componente. Astfel că o memorie RAM de 32 GB sau 64 GB, capacități absolut necesare astăzi pentru un laptop destinat unor procese mai avansate de lucru, va avea nevoie de un procesor cu o memorie cache de minim 12 MB. Nu trebuie să cauți un procesor cu un număr prea mare de nuclee deoarece cele cu mai mult de 12 nuclee devin ineficiente prin faptul că tind să aibă astfel o frecvență în scădere, cu cât numărul acestora crește.

Laptopurile destinate jocurilor video

Lucrurile se schimbă atunci când dorești să achiziționezi un laptop pentru jocuri. În acest caz, procesorul care oferă randament ridicat nu este cel ce are o frecvență mare, ci acela care are cu un număr cât mai ridicat de nuclee și de threaduri. Să ai în vedere faptul că vei avea nevoie, totuși, de un procesor cu o frecvență minimă de 2,4 GHz din gama I5 – I7. În privința plăcilor video, pentru jocuri se recomandă modelele mid-range și superioare bazate pe arhitectura Maxwell cum sunt cele din gama GTX și anume GTX 960M, GTX 965M, GTX 970M și GTX 980M.

Este adevărat faptul că la prima vedere alegerea unui laptop poate părea un proces în care necesar să te ghidezi lăsându-se influențat de preț pe principiul că procesorul cel mai puternic îți oferă îți garantează un laptop performant, fapt care poate fi adevărat dacă ne referim numai la aspectul acesta. Sperăm, însă, că te va ajuta faptul că acum știi că industria începe să facă o diferență între performanță și utilizare. După cum observi, laptopurile au evoluat și tind să se specializeze în funcție de nevoile și așteptările utilizatorului. De aceea, dacă ești hotărât, te sfătuim să nu faci rabat de la calitate și să alegi un model cu o configurație superioară care să răspundă nevoilor pe care le presupune activitatea ta.

Surse foto: Franco Gancis, Firos nv, Christian Wiediger.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*