Deși încearcă să se reinventeze cu soluții moderne pentru nevoile clienților și chiar printr-o nouă înfățișare pe alocuri, trebuie să recunoaștem că Poșta Română nu dispune în momentul de față de logistica necesară pentru a oferi servicii impecabile.

Poate că acest lucru este dificil și din cauză că în prezent avem o multitudine de soluții la îndemână, mai rapide și mai eficiente, pentru nevoile la care în trecut ne puteau răspunde doar oficiile poștale și instituțiile bancare.

Pe lângă asta, viața urbană și ritmul alert în care trăim cei mai mulți dintre noi ne-au făcut să ne pierdem răbdarea și să ne dorim să rezolvăm lucrurile cu minimum de efort. Nu mai stăm la coadă la pâine precum generațiile anterioare, dar stăm suficient în trafic pentru a refuza să mai pierdem timpul cu plata facturilor, a ratelor și a impozitelor la ghișeu sau cu achitarea asigurărilor și a taxelor. Pur și simplu, vrem să câștigăm timp și asta nu poate fi o vină.

Iată cum poți înlocui deplasările la oficiul poștal cu câteva clickuri sau atingeri de ecran și care sunt plățile pe care le poți face online, fără a fi nevoit să alergi prin tot orașul sau să stai la cozi:

  1. Plata facturilor de utilități sau de telefonie și internet

Poate că bunicilor noștri le prinde bine un drum la poștă, mai merg pe jos, mai stau în picioare, își pun sângele în mișcare. Dar asta nu înseamnă că e și cea mai bună soluție pentru noi, mai ales că ne-a intrat în reflex să funcționăm pe repede-înainte și că programul oficiilor poștale coincide de cele mai multe ori cu cel de muncă, așa cum a experimentat pe propria piele colegul nostru, Mihai.

Pentru plata facturii la ENEL, de exemplu, poți accesa secțiunea aferentă plăților direct pe site-ul lor. Acolo vei introduce datele facturii și pe cele bancare și ai scăpat de această grijă. Engie, Enel, E ON, RCS & RDS, Telekom sau Orange oferă, de asemenea, posibilitatea de a achita facturile direct pe site.

Sau poți folosi o aplicație de internet banking și seta aceste plăți ca fiind recurente, după care nu va mai fi nevoie să faci nici cel mai mic efort, iar facturile se for plăti singure (din banii tăi, desigur). Află mai multe modalități de plată rapidă a facturilor de aici.

  1. Plata ratelor și a creditelor

Dacă ai rate la casă sau la mașină sau ai luat un împrumut de nevoi personale sau alt tip de credit, poți uita de ghișeele de încasări ale Poștei Române, dar și de cele ale bancilor. Folosește datele facturii sau ale ordinului de plată pentru a transfera banii online.

Informațiile de care ai nevoie când faci transferul sunt:

  • numărul de contract
  • CNP-ul titularului creditului
  • suma de plată

O variantă și mai ușoară este cea de debit direct, prin care ratele îți sunt transferate în mod automat către furnizorii de servicii bancare.

  1. Taxele și impozitele

Conform Ziarul Financiar, o companie din România pierdea în 2014 aproximativ 200 de ore pentru a-și achita obligațiile către stat. Poate că numărul de ore s-a redus în ultimii 4 ani și cu siguranță nu ajunge la astfel de cote pentru persoanele fizice, dar asta nu înseamnă că timpul tău nu este prețios și că nu ai nimic mai bun de făcut decât să-ți pierzi vremea stând la cozi.

Instituțiile de stat tind către modernizare în ultimii ani, dar încă nu fac față cu brio cererilor publicului. De aceea, au apărut sisteme și furnizori de servicii pentru achitarea mai facilă a acestor taxe.

Plata obligațiilor prin Ghișeul.ro

  • Este, probabil, cel mai popular astfel de serviciu și permite plata taxelor și a impozitelor către instituții precum: Impozite și Taxe Locale, Instituția Prefectului, Consiliul Local, Consiliul Județean, ANAF, Imprimeria Națională sau ICI București.
  • Pentru a te autentifica pe site-ul Ghișeul.ro, trebuie doar să accesezi platforma și să înregistrezi datele cardului bancar.
  • Poți plăti anumite taxe și impozite și fără autentificare. Tot fără a te autentifica poți achita și amenzile. Fără înregistrare pe site nu vei avea însă acces la obligațiile curente de plată și la istoricul tranzacțiilor, așadar vei putea achita doar acele obligații pe care le cunoști.
  • Cei mai mulți utilizatori folosesc Ghișeul.ro pentru a achita impozitele pe proprietate, taxele și impozitele pe venit, contribuțiile la sistemul de pensii și CASS.

Achitarea taxelor prin internet sau mobile banking

Dacă folosești o aplicație online de banking, pe desktop sau mobile, poți plăti taxele direct în contul primăriei de care aparții. Cu un serviciu precum BT24 Mobile poți achita obligațiile în doar câteva secunde. Trebuie doar să știi codul IBAN al primăriei și suma de plată, informații pe care le poți obține din pagina web a instituției.

Achitarea taxelor prin platformele proprii de plată ale birourilor de Impozite și Taxe Locale

Deși nu sunt cele mai prietenoase cu utilizatorii platforme online, cele ale birourilor de Impozite și Taxe Locale le oferă plătitorilor și opțiunea de a-și achita datoriile online. Astfel de exemple sunt Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, Direcția de Taxe și Impozite Locale Sector 4 sau Direcția de Taxe și Impozite Locale Cluj, instituții care oferă încă această facilitate, deși se regăsesc și pe lista instituțiilor active pe Ghișeul.ro.

Procedura de plată este însă mai dificilă în astfel de cazuri. În primul rând, pentru că vei putea obține un număr de utilizator și o parolă doar de la Registratura Primăriei respective, după completarea unor formulare de înregistrare. Odată ce primești aceste date și poți accesa platforma, vei constata că, din punct de vedere al experienței utilizatorului, site-urile acestor instituții sunt cam greu de descifrat.

  1. Asigurările obligatorii și cele facultative

Probabil că în zilele noastre nu mai sunt foarte multe persoane care folosesc serviciile Poștei Române pentru a-și plăti polițele de asigurare. Cu toate astea, trebuie să-ți spunem că asigurările obligatorii pentru locuință pot fi acum achiziționate online, fără ca tu să fii nevoit să te deplasezi la un punct de lucru al furnizorului. Acest lucru este valabil și pentru asigurările facultative, cum sunt cele de călătorie sau CASCO.

În principiu, informații legate de plata acestor asigurări vei găsi chiar pe site-urile asiguratorilor. Modalitatea de plată este de regulă similară cu cea a cumpărăturilor online: accesezi platfoma, alegi tipul de asigurare dorit și setezi caracteristicile acesteia, vezi suma totală de plată și introduci datele cardului pentru a achita.

Asigurările de călătorie pot fi cumpărate însă și de la alți furnizori de servicii și produse, așa cum sunt companiile aeriene (Wizz Air, Blue Air, Tarom etc.), agențiile de turism sau chiar anumiți retaileri online, precum eMag sau Cora.

  1. Plăți diverse

Poșta Română îți oferă și posibilitatea de a plăti la ghișeu taxa de înmatriculare auto sau rovinietele electronice.

În ceea ce privește taxa de înmatriculare, trebuie să știi că Trezoreriile le oferă deținătorilor auto posibilitatea de a o plăti online, prin introducerea datelor cardului bancar în secțiunea destinată.

Rovinietele electronice pot fi achiziționate de la furnizorii de asigurări și plătite online, dar pot fi achiziționate și prin sms la numărul 7500, datorită unei inițiative a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere; în ambele cazuri, va trebui să furnizezi numărul de înmatriculare al vehiculului, să confirmi categoria de încadrare a acestuia și să menționezi perioada pentru care vrei să fie valabilă rovinieta.

Sursă foto: Shutterstock

Total
32
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*