Oricât de mândri am fi unii dintre noi de propria origine, trebuie să recunoaștem că România nu este tocmai țara în care călătoriile cu trenul sunt plăcute. În timp ce companiile feroviare japoneze se scuză public pentru o nepunctualitate de 20 de secunde, CFR a înregistrat numai în primele 9 luni din 2017 un total de 12.500 minute întârziere.

Cu asemenea date, nu poți fi sigur că trenul tău va pleca la timp din stație sau că vei ajunge la destinație când ți-ai dori. De altfel, nu poți fi sigur nici că în timpul staționărilor vei avea timp să îți cumperi un sandviș și o sticlă de apă, chiar dacă ai primit informații la ghișeu conform cărora trenul ar staționa o jumătate de oră. Iar cozile la bilete sunt doar cireașa de pe tort în această veritabilă aventură.

Există însă soluții pentru orice, iar în cazul de față nu ne referim la schimbarea mijlocului de transport. Iată 3 metode care te vor ajuta să nu pierzi timp, bani și răbdare atunci când călătorești cu trenul în România:

CFR App: Mersul Trenurilor

În epoca tehnologiei, avem nevoie de soluții de ultimă generație. Au apus de mult vremurile în care varianta tipărită Mersul Trenurilor avea succes, cu atât mai mult cu cât aceasta era imposibil de actualizat în timp util.

CFR App îți arată programul de plecări și sosiri, întârzierile, dar și timpul de staționare al trenurilor pentru fiecare stație; e o modalitate inteligentă să afli dacă ai timp să cobori din tren să-ți iei o apă de la magazinul din gară. Iar partea cea mai bună este că aplicația are parte de update-uri în timp real.

Pe scurt, e un fel de Waze pentru trenuri. Singurul dezavantaj este că aplicația este disponibilă doar pentru Android, așa că nu poți beneficia de informațiile pe care le oferă dacă folosești un telefon cu alt sistem de operare.

Alternativele private de transport feroviar

Odată cu decizia Companiei Naționale de Căi Ferate CFR S.A. de a închiria o parte din infrastructura feroviară și altor operatori de transport public, reglementată prin Hotărârea de Guvern nr. 643/2011 și prin Hotărârea de Guvern nr. 177/2014, piața de transporturi s-a îmbogățit cu 10 operatori privați de transport feroviar.

Rutele acestora nu acoperă întreaga țară, însă fac legătura între marile orașe. Condițiile sunt net superioare celor oferite de CFR, chiar dacă și compania de stat a avut parte de modernizări în ceea ce privește vagoanele. În plus, ai avantajul că poți să-ți cumperi bilet direct din tren, iar prețurile sunt similare și uneori chiar mai mici decât cele puse în vânzare de CFR.

Iată care sunt cele mai importante companii private de transport feroviar și ce beneficii oferă fiecare:

Softrans

Compania are 4 rute. Iată o comparație de preț și timp cu CFR:

  • București – Brașov: 25 lei (50,5 lei la CFR), 2:30 h (2:42 h)
  • București – Craiova: 30,5 lei (62 lei), 2:52 h (2:56 h)
  • Craiova – Brașov: 47,5 lei (102,05 lei), 5:45 h (5:42 h)
  • București – Constanța: 40 lei (62 lei), 2:24 h (2:25 h), cu mențiunea că Softrans are această rută doar în timpul verii

Regiotrans

Compania are 9 rute, dintre care două nu există în oferta CFR. În plus, compania are și aplicație similară cu CFR App și biletele pot fi cumpărate și din gară, dacă pleci din București, Gara de Nord. Pentru celelalte localități, există case de bilete. Aplicația se numește RegioTrans App și este disponibilă pentru dispozitivele cu sistem de operare Android. Așa arată o comparație cu oferta CFR:

  • București – Brașov: 25 lei (50,5 lei), 2:55 h (2:42 h)
  • București – Craiova: 30,5 lei (62 lei), 3:41 h (2:56 h)
  • București – Pitești: 17 lei (36 lei), 2:26 h (2:00 h)
  • București – Curtea de Argeș: 20,5 lei (16 lei), 3:12 h (2:45 h)
  • Craiova – Brașov: 47,5 lei (102,05 lei), 6:50 h (5:41 h)
  • Brașov – Iași: 57,5 lei (123,65 lei), 8:27 h (9:39 h)
  • Brașov – Zărnești: 4,5 lei, 50 minute – ruta nu există în oferta CFR
  • Brașov – Întorsura Buzăului: 5,5 lei, 46 minute – ruta nu există în oferta CFR
  • București – Constanța:  45 lei (62 lei), 2:42 h (2:25), cu mențiunea că Regiotrans are această rută doar în timpul verii

Interregional

Compania are o singură rută, Cluj-Napoca – Bistrița Nord. Biletul costă 16 lei, iar timpul de călătorie este de două ore și 40 de minute. La CFR, pentru o călătorie cu 3 minute mai lungă, cu un tren Regio sau InterRegio, vei scoate din buzunar 31 de lei.

Transferoviar

Compania pune la dispoziția clienților 5 rute, dintre care două exclusiviste. De asemenea, are și aplicație pentru dispozitivele care folosesc Android. Iată cum prezintă în comparație cu CFR:

  • București – Buzău: 19 lei (19 lei și la CFR), 2:10 h (2:43 h)
  • București – Galați: 30,5 lei (62 lei), 4:10 h (4:08 h)
  • Titan Sud București – Oltenița: 9,5 lei, 1:46 h – ruta nu există în oferta CFR
  • Galați – Bârlad: 16 lei, 2:38 h – ruta nu există în oferta CFR
  • Cluj-Napoca – Oradea: 21,5 lei (21,5 lei Regio, 46 lei InterRegio), 3:10 h (3:55 h cu Regio, 2:38 h cu InterRegio)

Plata biletului: la casa de bilete, la automatele de plată din gară, online sau în tren?

Companiile feroviare de stat și private îți oferă mai multe posibilități de plată și de rezervare a biletelor, unele din cretacic și altele din secolul în care trăim. Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre ele:

CFR Călători

  • Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete, însă timpul de așteptare poate depăși uneori întârzierile trenurilor. În plus, statul la coadă la casa de bilete, indiferent dacă este vorba despre Gara de Nord sau altă gară, nu este deloc o experiență plăcută, după cum povesteam aici.
  • În gările din București (Gara de Nord), Constanța, Ploiești Sud, Predeal, Brașov, Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Oradea, Miercurea-Ciuc sau Galați, clienții CFR își pot achiziționa biletele de la automatele disponibile. Aici nu este de regulă coadă, așa că este o soluție mai rapidă.  
  • De asemenea, CFR oferă și posibilitatea achiziționării online a biletelor și oferă un discount de 5% pentru biletele cumpărate astfel. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont aici și să folosești aplicația BT24 Internet Banking sau o altă aplicație de banking online.

Softrans

  • La Softrans, biletele pot fi achiziționate direct din tren și vei cumpăra exact locul pe care îl ocupi.
  • Se pot face și rezervări online, însă există câteva restricții în ceea ce le privește: nu poți achiziționa biletele cu mai mult de 30 de zile în avans și nu poți rezerva mai mult de 6 bilete. Poți vedea aici manualul de utilizare pentru rezervări online.

Regiotrans

  • Regiotrans are case de bilete. Lista cu localitățile și programul o poți vedea aici.
  • Biletele pot fi achiziționate și în tren, ca în cazul tuturor celorlalte companii feroviare private.
  • Cu excepția rutei Brașov – Constanța, biletele Regiotrans nu pot fi cumpărate online.
  • De asemenea, în cazul în care călătorești cu un animal de companie, vei plăti pentru acesta 50% din prețul unui bilet întreg.

Interregional

  • Biletele Interregional pot fi cumpărate din tren, cu beneficiile cunoscute pentru copii, studenți sau pensionari, dacă este cazul.
  • Poți achiziționa bilete și online, în termenele și condițiile furnizorului, de aici.
  • În cazul în care vrei să-ți iei și bicicleta în călătorie, pregătește-te să plătești în plus o taxă de 3 sau 5 lei, în funcție de dimensiunile acesteia.

Transferoviar

  • Transferoviar oferă posibilitatea achiziționării biletelor de la automatele de vânzare din gări, din tren sau online.
  • Pentru bagaje, vei plăti o taxă suplimentară. Pentru un bagaj mic, de până în 30 kg, vei avea de achitat 10 lei. Lista completă o poți vedea aici.
  • Înainte de a achiziționa biletele, consultă ofertele Transferoviar dus-întors. În anumite cazuri, poți beneficia de reduceri de până la 50%.

În concluzie, în 2018 nu mai este imposibil să călătorești în condiții decente cu trenul în România. Indiferent de unde pleci și unde trebuie să ajungi, te poți folosi de facilitățile pe care ți le oferă tehnologia pentru a avea parte de o experiență plăcută din momentul în care cumperi biletul și până ajungi la destinație.

Sursă foto: Shutterstock

Total
81
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*