Fie că ești un antreprenor la început de drum, fie că ai deja experiență în mediul de afaceri, este important să urmărești constant starea financiară a afacerii tale. În acest context, managementul financiar este cel prin care te asiguri că firma beneficiază de resursele financiare necesare pentru desfășurarea activității și pentru dezvoltarea sa pe termen lung. 

Iată, concret, ce contribuție are managementul financiar într-un business.

  • Stabilirea unor obiective clare pentru indicatorii financiari ai afacerii

Indicatorii financiari ai afacerii te ajută pe tine, ca antreprenor, să vezi situația reală a business-ului tău. Totodată, aceștia sunt importanți și pentru terțe persoane fizice sau juridice care pot fi interesate să investească în afacerea ta, deoarece le oferă o situație generală reală asupra afacerii tale. Iată câțiva dintre cei mai importanți indicatori financiari:

  • indicatorii de lichiditate – aceștia reflectă capacitatea companiei tale de a-și onora obligațiile. În stabilirea și urmărirea acestor indicatori, este foarte important să realizezi un model de cash flow din care să reiasă veniturile încasate și sumele care trebuie achitate pe o anumită perioadă de timp;
  • indicatorii de risc – aceștia stabilesc ponderea creditelor pe termen lung din totalul datoriilor afacerii tale;
  • indicatorii de profitabilitate – aceștia dezvăluie cât de eficient își utilizează afacerea ta resursele, pentru a genera profit.

Un management financiar eficient, dar și analiza și urmărirea indicatorilor financiari te pot ajuta să îți dezvolți afacerea prin diversificarea portofoliului de produse, extinderea pe noi piețe sau dezvoltarea liniei de producție.

  • Monitorizarea fluxului de numerar

Acest proces presupune o bună cunoaștere a afacerii și a modului de înregistrare în contabilitate a tranzacțiilor, fiind unul dintre principiile de bază ale managementului financiar.

O monitorizare eficientă a fluxului de numerar presupune o evidență clară, separată a veniturilor și cheltuielilor lunare ale afacerii tale. Este important ca toate înregistrările să fie făcute în timp real, pentru că doar în acest mod poți obține o imagine clară asupra fluxului de numerar.

În același timp, chiar dacă afacerea ta este una de dimensiuni mici, este indicată folosirea unui software, în locul metodei tradiționale de gestionare a fluxului de numerar, pe hârtie. Procesul tradițional de gestionare a fluxului de numerar poate fi consumator de timp și nu exclude apariția unor erori umane, ce pot să dăuneze rapoartelor financiare ale afacerii tale.

Investește de la început într-un astfel de software, pentru a-ți ușura munca și pentru a menține o monitorizare transparentă și îndelungată a fluxului de numerar al business-ului tău.

  • Optimizarea aspectelor care țin de funcționarea afacerii

Optimizarea proceselor de activitate ale business-ului tău presupune îmbunătățirea performanțelor acestuia prin creșterea eficienței, a calității rezultatelor sale și prin eficientizarea utilizării resurselor.

Întrucât procesele care nu funcționează în parametri optimi pot genera numeroase probleme, precum risipirea resurselor, oprirea procesului de producție și întârzierile cu privire la livrarea bunurilor către clienți, investițiile în optimizarea aspectelor care țin de funcționarea afacerii sunt considerate a fi extrem de importante pentru buna desfășurare a activității pe termen lung. Aici este și partea în care intervine managementul financiar.

Atunci când dorești să faci o investiție, știind că beneficiile sale sunt clare, este important să analizezi situația în care se află afacerea ta și să vezi dacă îți permiți să efectuezi o astfel de achiziție sau nu. De exemplu, dacă nu ai un flow stabil de încasări, chiar dacă în momentul de față ai capitalul necesar pentru efectuarea investiției, s-ar putea să te confrunți, pe viitor, cu un dezechilibru în cash-flow, care determină întârzieri în onorarea obligațiilor de plată pe care le ai față de furnizori. Din acest motiv, înainte de a face o investiție, folosește-te de informațiile financiare din prezent, pentru a previziona starea financiară a afacerii tale după efectuarea investiției.

Stabilirea obiectivelor financiare ale afacerii, monitorizarea fluxului de numerar și optimizarea aspectelor care țin de desfășurarea activității sunt câteva dintre sarcinile ce presupun multă implicare în ceea ce privește managementul financiar. Indiferent de stadiul în care se află afacerea ta, nu uita că această ramură a managementului general joacă un rol important în succesul obținut pe termen lung.

sursă foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*