Achiziția unui apartament, indiferent că este folosit ca locuință sau cu scop de investiție, este o decizie importantă. Printre cele mai importante criterii pe care să le ai în vedere, pe lângă buget și zona de amplasare, se numără și poziționarea lui la parter sau etaje mai înalte.

Citește în continuare câteva detalii interesante care te pot ajuta să alegi.

Avantajele și dezavantajele unui apartament situat la etaje înalte

Apartamentele situate la etaje înalte câștigă din ce în ce mai multă popularitate pe piața imobiliară din România, oferind o serie de avantaje preferate în special de tineri. Totuși, există și câteva dezavantaje pe care merită să le iei în considerare pentru o decizie responsabilă.

Printre cele mai importante avantaje pe care ți le poate aduce un apartament situat la etaje înalte se numără:

Vederea panoramică. Un apartament situat la etaje înalte poate oferi o vedere panoramică frumoasă a orașului sau a împrejurimilor. De exemplu, dacă ne referim la apartamente noi 4 camere care includ și o terasă generoasă, atunci beneficiezi de un loc propice pentru relaxarea de care ai nevoie după o zi agitată în oraș.

Mai puțin zgomot de la nivelul străzii. Fiind situat mai sus, cel mai probabil zgomotul provenit de la trafic sau alte activități de pe stradă este mai redus decât în cazul apartamentelor situate la etaje inferioare. Acest aspect este de asemenea important dacă ești genul de persoană care preferă liniștea.

Mai multă lumină naturală. De obicei, apartamentele situate la etaje superioare primesc mai multă lumină naturală deoarece nu sunt umbrite de crengile copacilor sau de înălțimea altor clădiri.

Securitate crescută. Apartamentele situate la etaje superioare sunt adesea considerate a fi mai sigure, deoarece sunt mai greu accesibile pentru intruși.

Iată și câteva dezavantaje pe care să le ai în vedere:

Dependența de lift. Fiind situate la etaje înalte, astfel de apartamente sunt accesibile doar cu ajutorul liftului. Dacă acesta se defectează, urcarea și coborârea scărilor pot fi dificile.

Costuri mai mari cu întreținerea. De obicei, apartamentele situate la etaje superioare sunt mai scumpe decât cele de la etajele inferioare. Însă, dacă alegi clădiri contemporane, construite prin implementarea unor sisteme moderne de generare a energiei electrice și termice, atunci acest dezavantaj poate fi eliminat.

Avantajele și dezavantajele unui apartament situat la parter
La fel ca în cazul apartamentelor situate la etaje înalte, și cele situate la parter vin la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje pentru locuitor. Iată care sunt avantajele:

Acces facil. Spre deosebire de apartamentele situate la etaje superioare, accesul către și dinspre un astfel de apartament este simplu, fără a fi nevoie de lift.

Costuri mai mici cu întreținerea. Fiind mai umbros datorită copacilor, un apartament situat la parter poate fi mai răcoros vara, în timp ce iarna poate fi mai călduros.

În ceea ce privește dezavantajele, acestea sunt:

Mai puțină intimitate. De obicei, apartamentele de la parter sunt mai expuse la privirile trecătorilor sau la zgomotul de pe stradă.

Mai puțină lumină naturală. Chiar dacă sunt mai răcoroase pe timpul verii datorită copacilor, fiind la parter, apartamentele pot primi mai puțină lumină naturală decât cele de la etaje superioare.

Mai mult zgomot. În funcție de zona în care este amplasat, un apartamentul aflat la parter poate fi mai zgomotos din cauza traficului și a activităților de pe stradă.

Ce criterii să iei în considerare înainte să alegi
Având în vedere că ambele tipuri de apartamente au atât avantaje, cât și dezavantaje, iată ce criterii ai mai putea să iei în considerare pentru a te asigura că faci o alegere potrivită pentru tine.

Nevoile și planurile tale. Dacă planifici să ai o familie sau să crești copii, ar trebui să iei în considerare că un apartament la etaje înalte poate oferi mai mult spațiu și intimitate pentru o familie în creștere, în timp ce un apartament la parter poate fi mai convenabil pentru accesul cu căruciorul sau cu animalele de companie. De asemenea, dacă te gândești la apartament ca la o investiție pe termen lung, ia în considerare cum va afecta obiectivele tale financiare alegerea între un apartament la etaje înalte și unul la parter. Anumite tipuri de apartamente pot fi mai ușor de vândut sau pot avea o cerere mai mare pe piață în funcție de preferințele cumpărătorilor potențiali.

Preferințe personale. Nu în ultimul rând, ține cont de preferințele tale personale și de stilul de viață pe care îl ai și pe care ți-l dorești. Te simți confortabil la înălțime, cu o panoramă excelentă, sau preferi accesul facil de la parter? Te deranjează zgomotul de pe stradă?

Concluzionând, alegerea dintre un apartament la parter și unul situat la etaje înalte poate fi făcută ținând cont de avantajele și dezavantajele fiecăruia. Totuși, nu uita să iei în considerare nevoile și planurile tale pe termen lung, precum și preferințele tale în materie de imobiliare.

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*