Dacă ai o mașină mai veche de opt ani și vrei să îți iei una nouă s-ar putea să te califici pentru programul Rabla 2019. Vezi mai jos ce condiții trebuie să îndeplinești, care sunt pașii obținerii bonificației și de ce documente ai nevoie.

Ce condiții trebuie să respecți pentru a fi eligibil pentru programul Rabla 2019?
Ce pași trebuie să urmezi pentru a primi bonificația?
De ce acte ai nevoie?
În ce constă programul Rabla Plus 2019?

Ce condiții trebuie să respecți pentru a fi eligibil pentru programul Rabla 2019?

Pentru a primi banii de la stat trebuie să îndeplinești, potrivit Ordinului Nr. 661/2017, mai multe condiții. Dacă ești persoană fizică trebuie:

  • să ai domiciliul în România
  • să nu ai datorii la bugetul local
  • să te fi înscris la un producător sau dealer auto în vederea achiziționării unui autoturism nou
  • să predai vehiculul uzat unui colector autorizat și să obții certificatul de distrugere
  • să radiezi mașina veche și să obții certificatul de radiere

Dacă ești persoană juridică trebuie să îndeplinești o serie mai mare de condiții pentru a te califica pentru Rabla 2019:

  • trebuie să îți desfășori activitatea și să ai sediul în România
  • să te fi înscris la o firmă în vederea achiziționării unei mașini noi
  • să predai mașina veche unui colector autorizat și să păstrezi certificatul de distrugere
  • să radiezi vehiculul uzat și să obții certificatul de radiere

În rândul persoanelor juridice care se califică pentru programul Rabla intră:

  • unitățile administrativ-teritoriale
  • instituțiile de învățământ public sau privat
  • instituțiile publice, instituții de cercetare-dezvoltare, instituții de siguranță națională și alte instituții de stat
  • organizațiile neguvernamentale (ONG-uri)
  • unitățile ce țin de cultele religioase
  • societățile cu răspundere limitată (SRL)
  • unitățile medico-sanitare

Ce pași trebuie să urmezi pentru a primi bonificația?

Odată ce îndeplinești condițiile de mai sus poți începe procedura de obținere a bonificației. Pentru a beneficia de această reducere plătită de stat este recomandat să urmezi pașii de mai jos:

  • Înregistrarea la producătorul auto sau la intermediarul care mediază cumpărarea unei noi mașini – pentru înscriere ai nevoie de mai multe documente (copie după cartea de identitate, copie legalizată după certificatul de înmatriculare al vechiului autovehicul, copie legalizată a cărții de identitate a mașinii, certificat care să ateste că ești cu taxele și impozitele la zi, o declarație prin care spui că vei folosi prima de casare pentru a-ți lua o altă mașină sau că o vei ceva altcuiva)
  • Predarea mașinii vechi – după înregistrarea de la primul pas ai la dispoziție 30 zile pentru a găsi un colector autorizat care să se ocupe de distrugerea vechii mașini (aici poți vedea o listă completă cu firmele autorizate pentru distrugerea mașinilor vechi). După predarea vechii mașini vei primi un certificat de distrugere care este necesar radierii și mai apoi trebuie pus la dosar (o copie a acestui certificat) în vederea obținerii bonificației
  • Radierea mașinii vechi – pe baza certificatului de distrugere, mașina va fi radiată din circulație. De acum, timp de 30 zile te poți adresa unui producător/intermediar cu o copie a certificatului de distrugere în vederea achiziționări unei mașini noi
  • Cumpărarea unei mașini noi – este ultimul pas în programul Rabla. Noua mașină trebuie cumpărată în maxim 120 zile de la primul pas (înregistrarea la producător/intermediar) însă nu mai târziu de 25 noiembrie 2019. În momentul achiziției, producătorul/intermediarul va scădea din valoarea totală a mașinii prima de casare. Pentru 2019, prima de casare este de 6.500 lei. Suma obținută poate deveni mai mare dacă alegi să îți iei o mașină care elimină mai puține noxe (maxim 96 g CO2/km) mai poți primi în plus 1000 lei iar dacă îți iei un automobil hibrid poți primi în plus 1.700 lei. În cel mai fericit caz, bonificația poate ajunge până la 9.200 lei

De ce acte ai nevoie?

Pentru a te înscrie în programul Rabla 2019 ai nevoie de un dosar care să cuprindă următoarele documente:

  • actul de identitate al proprietarului sau actul persoanei căreia i-a fost cedată prima de casare (doar în cazul persoanelor fizice)
  • certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a vechii mașini în copie legalizată
  • un act doveditor din partea centrului de înmatriculări dacă din certificatul de înmatriculare și din cartea mașinii nu rezultă anul fabricației, categoria autovehiculului și anul primei înmatriculări în România
  • certificat de ANAF potrivit căruia nu ai datorii la stat
  • declarație pe proprie răspundere în care să spui că vei folosi prima de casare pentru a achiziționa o mașină nouă sau un document în care spui că cedezi prima de casare unei alte persoane precum și declarația acesteia că va cumpără un autoturism nou

În ce constă programul Rabla Plus 2019?

Programul Rabla Plus îți oferă o primă de casare de 20.000 lei dacă ești de acord să îți cumperi un autoturism hibrid sau eco care să genereze cel mult 70 g emisii CO2/km (dacă îți iei un autoturism electric vei primi o bonificație de 45.000 lei cu precizarea că reducerea oferită de stat trebuie să reprezinte cel mult 50% din valoarea totală a mașinii). Prin comparație țările din vestul Europei au bonificații mai mici dar primesc reduceri de taxe iar pe teritoriul SUA există chiar benzi special pe autostrăzi pentru vehiculele prietenoase cu mediul.

Condițiile de participare sunt similare programului Rabla, singura particularitate este că prin Programul Rabla Plus vei primi un singur voucher eco pe an. Merită știut că data limită pentru a obține un vehicul eco sau electric este de 30 septembrie 2019.

Programele Rabla și Rabla Plus reprezintă o încercare de a încuraja cumpărarea de mașini noi, mai puțin poluante și un efort din partea autorităților de a distruge autovehiculele vechi, care eliberează cantități imense de noxe în mediu. Pentru cumpărător, programele Rabla reprezintă o oportunitate de a face economie în momentul achiziției unui vehicul nou, dar și ocazia de a contribui la un mediu mult mai curat pentru generațiile viitoare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*