Cozile la care stau românii pentru a-și plăti taxele și impozitele sunt nu doar un laitmotiv pentru felul în care funcționăm, ci și o reprezentare fidelă a culturii mioritice în ceea ce privește punctualitatea și productivitatea.

Dacă scena din „Polițist, adjectiv”-ul lui Corneliu Porumboiu, în care Dragoș Bucur își mănâncă pe îndelete ciorba în timp ce publicul așteaptă cu nerăbdare să se întâmple ceva în film ți s-a părut lungă, ar trebui să urmărești cum se mișcă o coadă la ANAF și să nu te mai plângi.

Și sediile Agenției Naționale de Administrare Fiscală nu sunt singurele locuri în care lucrurile iau o întorsătură de-a dreptul kafkiană, cum a spus-o și colegul nostru, Mihai.

Să vezi cum e să aștepți ore în șir pentru a da bani la Direcția de Impozite și Taxe Locale. Sau la Consiliul Județean, dacă ai nevoie să obții un certificat de urbanism sau o autorizație de construcție. Sau la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), dacă ai de plătit taxa anuală de mentenanță pentru un domeniu .ro.

Ai prins ideea, statul îți oferă dreptul la concediu de odihnă și posibilitatea să te odihnești pe treptele oricăreia dintre instituțiile enumerate, dacă nu ai altceva mai bun de făcut cu timpul tău.

Dar pentru că oricine preferă să taie frunze pentru câinii vecinilor decât să-și petreacă astfel timpul, au apărut o mulțime de soluții moderne, funcționale și rapide pentru dificultățile pe care le întâmpinăm de câte ori suntem cetățeni responsabili și vrem să ne plătim amenzile, CAS-ul sau impozitele pe venituri obținute altfel decât printr-un contract individual de muncă.

Iată doar câteva dintre resursele care ne oferă posibilitatea de a plăti online aceste datorii prin aplicații bancare mobile precum BT24 Mobile Banking sau prin furnizarea datelor cardului bancar:

Ghișeul.ro

Am mai vorbit și aici despre Ghișeul.ro și despre felul în care poți face o mulțime de plăți de pe telefon, desktop sau tabletă în doar câteva minute, către instituții precum Direcția de Impozite și Taxe Locale, Imprimeria Națională, ANAF, Consiliul Local sau Județean și Instituția prefectului.

Amenzile și câteva dintre taxele și impozitele către stat pot fi achitate fără autentificare. Ai opțiunea de a alege dintr-un meniu dropdown județul și tipul instituției către care plătești, site-ul fiind destul de user fiendly chiar și pentru neinițiați. Pentru a avea însă acces la un istoric al tranzacțiilor și al obligațiilor de plată, vei fi nevoit să îți faci un cont, înregistrând datele cardului tău bancar.

O listă completă a instituțiilor înrolate pentru care poți face plata pe site poți găsi aici. Localitățile sunt listate în ordine alfabetică, iar în dreptul fiecăreia vei găsi și un număr de telefon actual, util pentru situația în care ai nevoie de clarificări din partea organelor publice.

Taxe și impozite București

Dacă ești din București, poți face plata prin internet banking și direct pe site-urile Direcțiilor de sector. Cum unele dintre ele sunt afiliate Ghișeul.ro, nu vei avea această opțiune decât dacă ai domiciliul în unul dintre sectoarele care și-au păstrat serviciul propriu de plată online.

Direcția de Taxe și Impozite Locale Sector 4

Înainte de a te entuziasma că poți plăti pe DGITL Sector 4, trebuie să știi că vei putea accesa platforma doar în baza unui cont de utilizator. Pentru a primi un nume de utilizator și o parolă, va fi nevoie să completezi formulare și să le depui ulterior personal la Registratura Primăriei Sectorului 4, al cărei program îl poți consulta aici.

După obținerea contului de utilizator, vei putea accesa în platforma DGITL Sector 4 orice informație legată de obligațiile tale fiscale și le vei putea achita online cu orice card emis de o bancă de pe teritoriul țării.

Direcția Venituri Buget Local Sector 2

Dacă ai de plătit amenzi pe persoană fizică sau juridică în Sectorul 2 al Capitalei, poți accesa platforma Impozite Locale 2. Poți plăti fără autentificare aici pentru persoane fizice, respectiv aici pentru persoane juridice.

Dacă însă vrei un cont de acces care să îți ofere posibilitatea de a verifica istoricul datoriilor și al plăților, trebuie să te prezinți la sediul Direcției Venituri Buget Local Sector 2, pe Bd. Gării Obor nr. 10, cu actul de identitate în original și copie și o împuternicire notarială, dacă vrei să obții un cont pentru altă persoană.

Pentru persoane juridice, vei avea nevoie de o copie după CUI-ul societății, de o împuternicire care să ateste că ești delegat și de un act de identitate, în original și copie.

Partea bună după înfruntarea traficului la ore de vârf este că vei primi pe loc username-ul și parola, din același sediu D.V.B.L. Sector 2. Mai mult decât atât, platforma online îți pune la dispoziție și un ghid de utilizare pentru plățile electronice.

Taxe Locale Sector 6

Și Direcția de Impozite și Taxe Locale a Sectorului 6 pune la dispoziția utilizatorilor opțiunea de plată prin Internet Banking.

Înainte de a accesa serviciul Plată Online Taxe Locale 6, va trebui, bineînțeles, să depui o copie după cartea de identitate și formularul completat la sediul din Complex Orizont, Drumul Taberei nr. 18.

Direcțiile de Taxe și Impozite Locale pentru Sectoarele 1, 3 și 5 au desființat propriile servicii de plată prin e-banking, însă sunt afiliate Ghișeul.ro.

Taxe și impozite Cluj

Pe e-primăriaclujnapoca îți poți plăti taxele și impozitele către stat, dacă ești locuitor al orașului Cluj Napoca.

Dacă ești norocos și ai primit o înștiințare de plată de la instituția căreia îi datorezi bani, ai posibilitatea de a-ți achita datoria fără autentificare, completând datele tale și pe cele menționate în înștiințare.

Pentru situația în care Poșta Română a întârziat livrarea acestor documente sau acestea nu au ajuns la tine din alte cauze, va trebui, desigur, să mergi la Registratură, în Piața Unirii nr. 1, pentru a solicita accesul în platforma online.

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța

Pe site-ul SPIT îți poți plăti impozitele și taxele locale prin internet banking sau electronic, dacă ești constănțean, furnizând datele cardului bancar.

Platforma se adresează deopotrivă persoanelor fizice și juridice și îți arată detaliat taxele și impozitele locale datorate și istoricul plăților anterioare, dacă te autentifici. Informațiile sunt actualizate zilnic și cuprind și alte date, precum evidența clădirilor, a terenurilor, a mijloacelor de transport sau a garajelor ADP, dar și taxa de salubrizare.

Inedit la site-ul SPIT este faptul că poți completa și depune online cererea de înregistrare.

Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara

Dacă ești din Timișoara și vrei să-ți plătești online taxele și impozitele, o poți face direct în platforma DFMT. La fel ca în cazul SPIT, poți depune cererea de înregistrare ca utilizator online, fără să fii nevoit să te deplasezi la sediul lor.  

Pe site vei putea să vizualizezi patrimoniul și plățile efectuate, respectiv sumele de plată neîncasate până în prezent. În ceea ce privește achitarea lor, o poți face online, prin internet banking sau prin ordin de plată.

Direcția Fiscală Locală Sibiu

Dacă accesezi site-ul Primăriei Sibiu, vei găsi relativ ușor informații despre posibilitățile de plată online și instrucțiuni precise pentru acestea, aici.

Pe scurt, primul lucru pe care trebuie să îl faci este crearea unui cont de persoană fizică sau juridică. Sibienii au ceva din precizia, coerența și punctualitatea nemților, așa că îți vor permite să îți faci contul online.

După ce ți-a fost autentificat și confirmat contul și ai primit datele de acces prin email, îți mai rămâne doar să accesezi opțiunea Sume datorate, din meniul Taxe și Impozite, respectiv cea de plată electronică, pentru a-ți achita dările către stat într-un timp foarte scurt și fără costuri de răbdare.

Direcția Impozite și Taxe Locale Craiova

DITL Craiova le oferă contribuabililor posibilitatea de a plăti online, prin eBanking, taxele și impozitele pentru instituțiile publice.

Pe platforma DITL nu este însă foarte clar dacă serviciul mai funcționează, dată fiind asocierea cu Ghișeul.ro. În orice caz, pentru a obține credențiale pentru plata online cu autentificare, poți depune o cerere la Direcția Impozite și Taxe a Municipiului Craiova. De aici vei afla, probabil, și dacă serviciul propriu de plată online este încă funcțional.

GlobalPay Municipiul Oradea

Orice orădean poate plăti impozitele pe clădiri sau terenuri și anumite taxe, amenzile contravenționale și abonamentele pentru parcare pe GlobalPay Oradea, prin logarea cu codul numeric personal.

Pentru consultarea unor informații privind eventualele restanțe sau istoricul de plată, vei avea nevoie de un cont de utilizator, pe care îl poți obține în urma depunerii solicitării la sediul Primăriei din Oradea.

GlobalPay Bistrița

Și bistrițenii își pot achita taxele, impozitele și amenzile prin GlobalPay Bistrița. La fel ca în cazul orădenilor, nu vei avea nevoie de cont pentru a-ți achita dările și te poți loga cu CNP-ul.

Dacă însă vrei să-ți verifici restanțele de plată sau istoricul plăților, poți solicita o cerere pentru crearea unui cont la sediul Primăriei Bistrița.

Alte Direcții de Impozite și Taxe Locale care folosesc GlobalPay

Serviciul GlobalPay este ușor de accesat, iar dacă te limitezi la a face plăți, nici nu vei avea nevoie să soliciți un nume de utilizator și o parolă de la Primăria de care aparții. Credențialele îți vor fi necesare doar în cazul în care vrei să ai acces la lista datoriilor neplătite către stat și la cea a plăților efectuate anterior.

Printre Primăriile care folosesc acest serviciu online de plată cu CNP-ul se numără Primăria Arad, Primăria Câmpia Turzii, Primăria Târgu Mureș, Primăria Satu Mare, Primăria Baia Mare, Primăria Zalău, Primăria Sighetu Marmației, Primăria Râșnov, Primăria Slatina și Primăria Reghin. Poți vedea lista completă a localităților care pun la dispoziția contribuabililor serviciul de plată online prin GlobalPay aici.

În concluzie, plata taxelor, a impozitelor și a amenzilor contravenționale nu trebuie să fie, în sine, o pedeapsă. Există o mulțime de posibilități de a evita corvoada cozilor, privirile pline de săgeți ale angajaților de la ghișee și irosirea zilelor de concediu pe așteptări interminabile.

Dacă instituția pe care o cauți și căreia îi datorezi bani nu se află pe lista de mai sus, lasă-ne un comentariu și îți vom spune cât de prompt putem ce posibilități ușoare de plată ai la dispoziție.

Sursă foto: Shutterstock

Total
38
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*