De zeci de ani, părinții mei – și nu doar ei – urmează același ritual lunar: iarnă sau vară, își iau o dimineață liberă și merg să-și plătească facturile și celelalte dări către stat. Banca Transilvania m-a provocat să renunț pentru o lună la plățile online și să văd cât timp aș pierde dacă m-aș încăpățâna să merg personal la casierii. În cele ce urmează vei citi cum a fost să mă întorc în timp, în vremea când orice plată însemna și câteva zeci de minute pierdute pe drum și la cozi. 

Nu cred că a stat nimeni până acum să studieze exact cât timp din viață stăm la cozi. În România, pur și simplu ne-am obișnuit cu toții că e normal să ne pierdem timpul și nervii prin tot felul de instituții publice prăfuite, dar și pe la casierii private. Nici nu mai zic că, la timpul de așteptare ca să dai bani, mai adaugi și transportul dus-întors, că nu cred că mergi zilnic să agăți la circa fiscală. Ca să testez exact cât timp pierd, m-am dus să stau la coadă să plătesc întreținerea, factura la mobil, un bilet de tren la CFR, taxele la ANAF, factura la curent și să schimb bani la bancă.

Plata întreținerii nu trebuie să fie o ocazie la care să te bârfească vecinii

La mine în bloc se plătește întreținerea la o casierie de la intrarea în clădire. Cozile sunt mici acolo, maximum trei-patru oameni. Problema e că, pentru că locatarii sunt foarte bătrâni, au pus programul de plăți fix vineri seara, chiar atunci când vreau să ies în oraș. Din fericire, am observat pe un afiș de pe casierie că se pot face plățile și online. Și, după o discuție cu casierul care era un pic nemulțumit că vreau să-l înlocuiesc cu un computer, am ajuns să plătesc pe net factura, ba chiar să pun online și consumul de la contoarele de apă, ca să nu mă mai încurc cu bilețele ca restul vecinilor.

Uite de ce experiență am avut parte când am ales să merg la casieria de la parterul blocului în loc să plătesc întreținerea prin internet banking.

Timp total pierdut cu plata asta: 15 minute la coadă + 80 pe metrou și tramvai + faptul că ajungeam mai târziu la ieșirea cu prietenii

Nu trebuie să-ți iei concediu, doar ca să-ți plătești impozitele

Știi și tu că sediile ANAF sunt ca un roman de Kafka, în care tot ești plimbat de la un ghișeu la altul, de la o coadă la alta. După o zi în care am petrecut patru ore și jumătate acolo, mi-am jurat să nu-mi mai consum niciodată o zi de concediu pe impozite. Așa am ajuns să merg să le plătesc, după expirarea termenului. Evident, asta înseamnă mustrări de la doamnele de la case și niște penalizări, dar tot e mai bine decât să se scurgă viața din tine acolo.

Problema e că, și când e aproape gol sediul ANAF, tot trebuie să treci pe la atât de multe ghișee încât nu scapi de acolo în mai puțin de o oră. Eu, cel puțin așa am pățit. Din fericire, în ultimii doi ani au băgat plățile de taxe și impozite și pe ghișeul.ro. Tot ce-ți trebuie este un card bancar și un buletin.  

Timp total pierdut cu plata asta: 60 de minute + 40 pe autobuz + umilința provocată de mustrările doamnelor de la case

Nu trebuie să stai la coadă la bancă, ca să-ți plătești chiria în euro

Mereu m-a iritat faptul că multe facturi dar și chirii din România se calculează în euro, deși noi suntem plătiți în lei. Asta implică un drum până la bancă sau la o casă de schimb valutar, o coadă și un drum înapoi. Cozile la bănci sunt altfel decât alte cozi, pentru că stai cu bonurile alea de ordine și ai senzația că aștepți mai puțin, dar adevărul e că tot la niște timp pierdut ajungi. Și trebuie să vii și dimineața, ca să fii sigur că prinzi casele mai libere.

Din fericire, acum au apărut soluții alternative. Nu mai trebuie să mă scol cu noaptea în cap ca să schimb banii, pentru că acum există automate de plăți nonstop, unde pot să-mi schimb direct banii. Sau, mult mai simplu, pot să evit ieșirea din casă cu totul și să schimb leii în euro prin internet banking și să-i trimit direct proprietarului în cont în loc să stau cu un bon în mână uitându-mă la un ecran.

Timp total pierdut cu plata asta: 20 minute la coadă + 40 pe drum + cafeaua mea de dimineață

Poșta română e ultimul loc în care vrei să plătești orice

În continuare, taică-miu se duce să plătească niște facturi la Poșta Română și mereu îmi povestește cu nervi despre așteptările de acolo, despre nesimțirea oamenilor care taie coada și se bagă în față, dar și despre casierițele blazate. Pentru mine e cam greu cu poșta, că nu am timp liber să ajung acolo în timpul săptămânii, așa că trebuie să mă scol sâmbătă dimineața să prind programul ăla de patru ore. M-am dus, totuși, recent să plătesc factura la curent. Mi se pare c-am furat curent numai că m-am gândit la așa ceva.

Adevărul e că, orice plată pe care vrei s-o faci la Poșta Română poate fi făcută mult mai ușor în online. Îți trebuie doar un cont la o bancă unde ai internet banking sau măcar să aibă secțiune de plăți ăia cărora trebuie să le plătești facturile. L-am convins până și pe taică-miu că e o soluție mai bună.

Timp total pierdut cu plata asta: 30 minute la coadă + 30 pe autobuz + 10 minute ca să mi se printeze o factură + somnul de sâmbătă dimineața pierdut la coadă, la poștă

Nici de casieriile private nu mi-e rusine 

Oricât îmi place să dau vina pe aparatul învechit de stat, adevărul este că nu e mult mai ok să stai la coadă nici când vrei să plătești factura la mobil sau la internet, la privați. În mare, pentru că tot implică un drum până acolo și elementul uman. Eu am avut marele noroc să prind o doamnă pusă pe ceartă, pentru că făcuse fiica ei niște minute extrem de scumpe, probabil la un hotline TV. Și uite așa se duce jumătate de oră din viața mea, absolut degeaba, urmărind un conflict complet inutil între client și persoana de la casă, care oricum nu controlează ce apare pe factură.

La fel cum curentul și gazele pot fi plătite online, și mobilul și netul sunt foarte ușor de achitat așa. Ca să nu pierd ordinea, eu mi-am ales o zi a lunii, de obicei 25 sau 26, când mă uit la un serial în timp ce achit toate facturile din luna precedentă online. Îmi ia maximum 15 minute.

Timp total pierdut cu plata asta: 20 minute la coadă + 10 pe tramvai + somnul de sâmbătă dimineața pierdut la coadă

Nu o să înțeleg niciodată oamenii cărora le place să stea la cozi în gară

De când s-a dat gratuitate pentru studenți la CFR, o să vezi că s-au dublat cozile la toate casele de bilete. Oricât de pitorească ți se pare gara din filme și nostalgii, până la urmă e un loc destul de insalubru, plin de oameni grăbiți, hoți de buzunare și multe alte probleme. Dacă aș putea să stau mai puțin acolo, așa face-o. Și chiar nu vrei să ajungi ca mine să riști să ratezi trenul pentru că ai stat după niște studenți care se certau că nu aveau carnetele vizate.

Totuși, în apărarea CFR-ului, ei chiar au băgat foarte multe soluții de plată destul de moderne. Au niște aparate de bilete destul de intuitive, la care poți realiza plăți cu cardul, după ce ți-ai ales exact traseul, ruta și trenul. Sau, mai simplu, poți intra să-ți iei biletele online fix de pe siteul CFR-ului. Singura problemă e că și online îți cer extrem de multe detalii despre tine, gen codul poștal, care mi se pare cam inutil când vine vorba de-un bilet de tren. Dar tot e mai rapid decât să stai la coadă.

Timp total pierdut cu plata asta: 20 de minute la coadă + 10 minute la coada de la fast-food + 15 pe alergări de colo colo + demnitatea mea de millennial speriat de un aparat de bilete CFR

Am pierdut în total 165 de minute la cozi, dar și 235 doar pe drumurile către locurile în care trebuia să plătesc facturile. Din doar șase cozi și șase facturi, am adunat șase ore și jumătate de timp pierdut. De timp pe care aș fi putut să-l economisesc ușor printr-o plată online. Într-un fel, e aproape copleșitor. Sunt peste șase ore de viață pe care nu le mai primesc înapoi, șase ore în care puteam să ies în oraș cu prietenii, să fac o ieșire la pădure sau, în cel mai rău caz, să zac în casă și să mă uit la seriale. Și foarte multe dimineți în care aș fi putut să dorm mai mult.   

Total
48
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*