Unul dintre cele mai des folosite cuvinte mondene este „Bitcoin”, până şi rudele tale au auzit câte ceva despre el, însă nimeni nu are un răspuns clar cu privire la ce este sau ce face.
Pentru a înţelege prezentul, trebuie să ne uităm înspre trecut, mai exact în 2009. Acesta a fost anul în care Satoshi Nakamoto a început proiectul de creare a unei monede bazate pe criptografie, numindu-l Bitcoin, urmând ca în 2010 să dispară complet, neexistând până în prezent nicio informaţie cu privire la identitatea acestuia sau macăr dacă acela este chiar numele său.
În spatele perdelei tehnologice a Bitcoin
Cumpărarea de Bitcoin și păstrarea sa
Când și în ce să investesc?
Avantaje și dezavantaje
Actualmente, Bitcoin, supranumit „Aurul viitorului”, constituie doar una dintr-o multitudine de criptomonede (în prezent peste 1.500 de criptomonede) iar numărul lor este în continuă creștere.
În spatele perdelei tehnologice a Bitcoin
Din punctul de vedere al unui utilizator sau investitor în Bitcoin sau alte criptomonede, totul pare a fi precum folosirea unei aplicații de online banking. Însă, în spatele său se află tehnologia „blockchain”, care presupune organizarea operațiunilor de trimitere/primire în blocuri tranzacționale, toate înșiruite într-un lanț informatic, ce are rolul de registru public.
În cadrul respectivului registru, vei regăsi fiecare tranzacție efectuată vreodată cu respectiva valută, inclusiv faimosul caz din 2010, unde un bărbat a cumpărat două pizza cu 10.000 de Bitcoini, cuantum care astăzi ar valora peste 90 milioane $.
Spre deosebire de banii uzuali („moneda fiat”), unde organul emitent și organizatoric este central, precum Banca Națională a României, Bitcoin și celelalte criptomonede sunt organizate într-o rețea consensuală descentralizată, ceea ce înseamnă că nu există o entitate centrală care să guverneze sau să manipuleze respectiva criptomonedă.
Siguranța sistemului este oferită prin prisma faptului că fiecare deținător al respectivei criptomonede deține o copie exactă a întregului blockchain.
De fiecare dată când are loc o tranzacție cu o criptomonedă, această comandă este trimisă în interiorul întregii rețele de utilizatori, unde o categorie specială numită mineri urmează a verifica dacă tranzacția poate fi validată sau nu, proces care are loc prin rezolvarea unor serii de probleme matematice, pentru verificarea semnăturilor digitale corespondente fiecărei adrese de cont.
Drept răsplată pentru efortul computațional depus de către mineri și resursele investite în acest proces, ei primesc în contraprestație o anumită cantitate din criptomoneda minată.
Cumpărarea de Bitcoin și păstrarea sa
Lăsând la o parte aspectul tehnic, rămâne problema esențială – achiziționarea de criptomonede. Acestea pot fi cumpărate prin următoarele feluri:
- Prin intermediul unui exchange;
- Vânzare-cumpărare de bunuri sau servicii;
- Investirea într-un ICO.
Astfel, similar cu orice valută, Bitcoin și restul criptomonedelor pot fi cumpărate prin intermediul unor case online de schimb valutar specializate numite exchange-uri. Fiecare exchange poate avea mici variații asupra prețului și comisioane proprii de tranzacționare.
Câteva dintre cele mai mari exchange-uri sunt Coinbase, Bitfinex și Kraken.
Un alt mod de obținere de Bitcoin sau alte criptomonede este prin intermediul schimbului unor bunuri sau servicii. Drept exemplu recent, în România au fost vândute apartamente cu prețuri începând de la 4 Bitcoin.
Actualmente, valoarea unui Bitcoin este de aproximativ 9.300$, unii investitori considerând că până la finalul lui 2018, acesta va atinge 30.000$. Pentru verificarea valorii agregate a fiecărei criptomonede, puteți accesa www.coinmarketcap.com
Nu în ultimul rând, poți achiziționa o criptomonedă prin intermediul unui ICO (Initial Coin Offering), care reprezintă echivalentul unei listări bursiere – IPO (Initial Public Offering). Printr-un ICO dezvoltatorii criptomonedei solicită doritorilor să investească criptomonede bine-cotate, precum Bitcoin, Ethereum sau Monero, sau, în cazuri rare, bani fiat, primind la schimb o anumită cantitate prestabilită din nou-dezvoltata criptomonedă. Trebuie reținut faptul că beneficiază de ICO doar monedele care încă nu au fost lansate, scopul fiind acela de finanțare publică a platformei viitoare.
Totuși, mare atenție la achiziționarea prin ICO-uri, fiind numeroase cazuri în care dezvoltatorii dispar cu banii investitorilor fără nicio urmă. Pentru acest motiv, este recomandat să faceți o cercetare amănunțită în prealabil.
Odată ce ați achiziționat Bitcoin sau criptomoneda dorită, acesta trebuie păstrată într-un portofel electronic („wallet”), care poate fi cel aferent exchange-ului, deși nu este recomandabil, sau unul personal. Câteva exemple de wallet-uri personale sunt Jaxx, Coinpayments și Exodus.. Trebuie subliniat faptul că fiecare wallet acceptă doar anumite criptomonede.
Cea mai sigură variantă de păstrare a portofoliului tău de criptomonede este printr-un wallet personal fizic, care exclude orice posibilitate de a fi accesat de către persoane străine. El arată precum un stick USB, iar unul dintre cele mai căutate este Nano Ledger S.
Totuși, trebuie să fii atent și să nu uiți codul de acces, altfel nu mai poate fi recuperat portofoliul de pe acel wallet.
Când și în ce să investesc?
Cum piața criptomonedelor urmează un comportament similar pieței de acțiuni, se aplică aceleași principii de bază, cel mai important fiind „cumpără când piața este jos, vinde când este sus”. Un exemplu, ar fi să cumperi o monedă la valoarea de 1,30$ și să vinzi la 3,90$, ceea ce înseamnă că ți-ai tripla investiția inițială.
Dată fiind volatilitatea pieței, trebuie să îți asumi posibilitatea că deși poți câștiga foarte mult, există șanse și să pierzi bani, astfel încât orice mișcare faci e pe propria răspundere.
Momentan, criptomonedele cu cea mai mare capitalizare de piață sunt:
- Bitcoin – 157.895.811.647 $;
- Ethereum – 67.200.242.174 $;
- Ripple – 33.237.592.896 $.
În cadrul întregii piețe, s-au remarcat câteva criptomonede pentru ascensiunea lor fulminantă, precum Ripple (crescând de la 0,15$ la aprox. 3,50$) și EOS (crescând de la 0,65$ la aprox. 17$).
Fiecare criptomonedă reprezintă o platformă de sine-stătătoare, cu o echipă proprie și principii proprii după care aceasta funcționează. Toți acești factori, împreună cu decursul socio-politic, dictează comportamentul respectivei criptomonede.
Avantaje și dezavantaje
Spre deosebire de obișnuitele transferuri bancare, pentru criptomonede comisioanele sunt extrem de mici. Un exemplu în acest sens este Ripple, care se bucură de comisioane de doar câțiva cenți, considerat de unii a fi următorul Bitcoin.
Un alt avantaj este timpul foarte scurt de operare a tranzacției, fiind aproape instantaneu și fără nicio limitare orară, spre deosebire de plățile bancare, unde, în general, este necesară cel puțin o zi.
De asemenea, că tot am făcut paralela cu băncile, șansele ca cineva să îți accese contul bancar sunt mult mai mari față de șansele ca cineva să acceseze contul tău de cripto, respectiv de 1 la 2^256. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, 2 la puterea 256 înseamnă numărul total de grăunțe de nisip de pe Pământ, unde fiecare grăunte de nisip ar reprezenta la rândul său un Pâmânt plin de nisip.
Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai mari avantaje este anonimitatea, având în vedere că singurul lucru vizibil este un număr public de cont, care se schimbă periodic. În prezent, prin avansul tehnologic, Bitcoin nu mai beneficiază de avantajul anonimității, ci doar de o durată mai mare de timp necesară descoperirii identității titularului.
Totuși, există criptomonede care își protejează utilizatorii sub vălul anonimatului, precum Monero, Verge, Iota și altele.
Momentan, dezavantajele criptomonedelor sunt acelea ale oricărei piețe emergente – volatilitate crescută și reticență în implementare.
Din fericire, tot mai multe companii încep să adopte tehnologia blockchain și criptomonedele ca metodă de plată, mai ales Bitcoin. Printre acestea se numără Apple, Microsoft, MoneyGram, PayPal și multe altele.
Acum, știind toate aceste aspecte, tot ceea ce îți rămâne de făcut este să îți instalezi wallet-ul dorit și să îl umpli cu moneda preferată.
Sursa foto: Shutterstock