cum sa nu mai risipesti bani

Dacă ai obiceiul să cheltuiești mai mulți bani decât ți-ai permite, înseamnă că trebuie să înveți cum să faci economie. Ai nevoie doar de puțină disciplină financiară și de folosirea unor trucuri simple, la îndemâna oricui. În acest fel nu vei mai risipi banii, vei avea bugetul bine organizat și vei cheltui doar strictul necesar, atunci când este nevoie.

Cum vei reuși să pui bani deoparte
Trucuri care te ajută să faci economie

Cum vei reuși să pui bani deoparte

La prima vedere, poate părea dificil să-ți schimbi obiceiurile de cumpărare, dar vei vedea că este mult mai lesne în realitate. Dacă vrei cu adevărat să înveți cum să faci economie și să nu mai risipești banii, trebuie să ții cont de câteva aspecte aparent banale, dar în realitate foarte importante.

În primul rând, va fi nevoie să-ți organizezi mai bine bugetul, astfel încât să știi exact suma de care dispui în fiecare zi, deci ce anume îți vei permite să cumperi și ce nu.

După aceasta, ar fi bine să te gândești că banii aruncați pe diferite obiecte neimportante ar putea fi puși deoparte, pentru altceva. Poate îți vor prinde bine niște cursuri de specializare, sau poate ai visat la o vacanță exotică, dar niciodată nu ai reușit să aduni banii necesari.

Iată zece trucuri recomandate de experții de la The Balance, care te vor ajuta să cheltuiești banii așa cum trebuie și să scapi de tentația de a-i risipi pe diferite nimicuri.

Trucuri care te ajută să faci economie

1. Lasă acasă cardul de credit

O soluție foarte simplă este să ieși în oraș doar cu niște bani cash la tine, fără să mai iei și cardul de credit. În acest fel va trebui să te încadrezi în suma limitată pe care o ai în portofel. Un card de credit îți permite să cheltuiești chiar și banii pe care nu îi ai în acel moment, de aceea e mai bine să-l lași acasă, ca să scapi de orice tentație.

2. Stabilește un obiectiv pe termen lung

Cel mai des, risipim bani pe diferite nimicuri, de care nu avem nevoie. Dar, din cauza acestor cheltuieli, nu mai avem bani să ne permitem ceva ce ne dorim cu adevărat. De aceea, primul pas este să-ți alegi scopul, obiectivul pentru care vrei să strângi bani. Să zicem, o vacanță exotică. Pare ceva imposibil de obținut, dar dacă vei învăța cum să faci economii, vei reuși să strângi banii necesari.

Poți reduce din cheltuielile inutile cu mai multe perechi de pantofi sau de haine, ori poți limita sumele pe care să le cheltuiești când ieși în oraș cu prietenii. Astfel, vei pune zilnic ceva bănuți deoparte și de câte ori vei simți tentația de a risipi bani, trebuie doar să te gândești la obiectivul pe care ți l-ai stabilit. La final, nu numai că îți vei putea îndeplini dorința, dar vei scăpa și de prostul obicei de-a arunca banii pe lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie.

3. Fă diferența între nevoie și dorințe

Cu atâtea reclame în jurul nostru, este foarte ușor să fim seduși de diferite produse sau bunuri, care de fapt nu ne trebuie. Totuși, ajungem să ni le dorim, pentru că le vedem la alții sau avem impresia că ele ne vor face mai fericiți. De aceea, este bine să te gândești de fiecare dată, înainte de a cumpăra ceva, dacă ai cu adevărat nevoie de acel obiect sau serviciu și dacă ți-l permiți. De cele mai multe ori îți vei da seama că poți trăi foarte bine și fără el și astfel nu vei mai risipi bani pe obiecte care nu îți trebuie. Cumpăra haine și pantofi doar atunci când ai cu adevărat nevoie și pune deoparte restul banilor. Cu siguranță îți vor folosi pe viitor, la ceva mult mai important.

4. Folosește o listă de cumpărături

De fiecare dată când pleci la cumpărături, scrie mai întâi o listă cu toate produsele de care ai nevoie și ia bilețelul cu tine. În acest fel nu vei uita să cumperi ceva important, nici nu vei cheltui banii pe altceva care nu era prevăzut inițial. Dacă vezi ceva care îți atrage atenția și ai vrea să-l cumperi, nu ceda tentației acum, ci trece-l pe lista unei alte zile. E foarte important ca de fiecare dată să te limitezi la produsele trecute pe lista de cumpărături. Prin urmare, trebuie să iei în serios acest bilețel, nu doar să-l scrii și apoi să îl uiți în geantă.

5. Împarte bugetul lunar pe zile sau săptămâni

Ca să nu te trezești fără bani înainte de sfârșitul lunii, trebuie doar să-ți organizezi mai bine bugetul. Spre exemplu, poți stabili o sumă pe care îți permiți să o cheltuiești zilnic sau săptămânal. Pune deoparte această sumă și folosește-o la momentul potrivit, dar trebuie să te limitezi la ea.

După ce ai cheltuit banii prevăzuți, te oprești din cumpărături, nu mai suplimentezi cu altă sumă. Este cel mai simplu și eficient mod prin care vei învăța să nu mai risipești banii, dar fără să renunți la micile plăceri, pentru că îți vei îngădui totuși anumite cheltuieli, în funcție de buget.

6. Așteaptă 24 de ore înainte de-a cumpăra ceva scump

Psihologii recomandă această perioadă de 24 de ore de așteptare, înaintea unei achiziții importante. Poate fi vorba de un nou smartphone, de un costum foarte scump sau de o vacanță care te atrage foarte mult. În acest timp, vei putea să te gândești în liniște dacă merită cu adevărat să faci acea cheltuială, dacă ți-o permiți și dacă nu cumva va trebui să renunți la alte lucruri importante ca să ți-o poți permite.

De aceea, este bine să nu cedezi primului impuls de a cumpăra ceva scump, ci să aștepți 24 de ore. Dacă și după perioada de așteptare ești la fel de hotărâtă să cumperi, atunci înseamnă că este în regulă să iei această decizie.

7. Nu pleca singură la cumpărături

Dacă știi că ți-e greu să reziști tentațiilor când mergi la cumpărături, atunci ar fi bine că nu te mai duci singură, ci cu o rudă sau o prietenă care îți va mai domoli elanul de-a risipi bani.

Desigur, partenerul sau partenera de cumpărături trebuie să fie o persoană rațională și econoamă, altfel nu te va ajuta deloc. Un alt avantaj este că dacă vei merge prin magazine doar însoțită de cineva, atunci cu siguranță vei merge mai rar, doar când prietena sau prietenul te poate însoți.

8. Renunță la căruciorul de cumpărături

Cărucioarele din magazine sunt din ce în ce mai mari și mai încăpătoare, ca să te încurajeze astfel să cumperi cât mai mult. Este un truc foarte eficient de marketing, pe care îl poți evita însă foarte simplu. Ia cu tine un cărucior de cumpărături doar atunci când știi că ai foarte multe pe listă. Dacă nu trebuie să cumperi foarte multe produse poți folosi doar un coșuleț mic în care să le pui, ori le poți ține pur și simplu în brațe. Cu siguranță nu vei fi tentată să cumperi lucruri inutile în momentul în care ai deja brațele pline cu produse și nu ai avea unde să mai ții și altele. Prin urmare, vei alege mult mai cu atenție ce și cât cumperi.

9. Roagă pe altcineva să cumpere în locul tău

O altă soluție foarte eficientă de a limita risipirea banilor pe cheltuieli inutile este să rogi pe cineva apropiat să meargă la cumpărături în locul tău. Îi dai lista și banii și poți sta liniștită, pentru că sigur nu te vei trezi acasă cu produse de care nu ai nevoie și la care nu te-ai gândit inițial. E cea mai bună variantă, dacă știi că îți este foarte greu să reziști tentației de-a cumpăra lucruri inutile, sub impulsul momentului.

10. Mai aruncă o privire peste produsele alese, înainte să plătești

Înainte de-a merge la casă să plătești tot ce ți-ai ales din magazin, mai stai câteva minute și privește cu atenție produsele. Vezi dacă ai cu adevărat nevoie de toate acum, dacă unele pot să mai aștepte, sau dacă îți plac toate cu adevărat. În acest fel, ai ocazia să mai faci o selecție și să renunți la unele obiecte, pe care le poți cumpăra cu altă ocazie. La final, când ajungi la casă, trebuie să fii sigură că ai vrut cu adevărat ce ai cumpărat, că ai conștiința împăcată și că nu vei regreta apoi nicio achiziție făcută.

Ține cont de aceste sfaturi simple și eficiente, ca să nu mai risipești bani! În acest fel, vei face economii și vei putea strânge bani pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine. Iar asta va fi posibil fără să fie nevoie să strângi cureaua prea tare sau să te privezi de micile bucurii ale vieții. Pur și simplu vei învăța cum să cheltuiești banii corect, în funcție de nevoile și posibilitățile tale.

Foto: Pixabay

Total
26
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*