joburi pentru studenti

Pentru studenți, un job part-time este din ce în ce mai frecvent o necesitate. Poți face astfel rost de bani pentru a te întreține și pentru a-ți plăti cursurile, și în plus câștigi experiență și îți dezvolți abilități pe care le vei folosi ulterior în carieră.

De ce merită să lucrezi part-time pe timpul studeției
Operator Call Center
Copywriter
Vânzător sau casier la marile lanțuri de magazine
Promoter pentru diverse branduri
Game tester
Barman sau chelner
Asistent manager
Agent de vânzări la diferite companii
Asistent organizare evenimente

De ce merită să lucrezi part-time pe timpul studenției

Conform unui studiu realizat în august 2015 în Marea Britanie, aproximativ 77% dintre studenți lucrează part-time pentru a putea plăti taxele de studii. Astfel, munca în timpul facultății devine tot mai mult o necesitate, însă e important ca slujba să fie aleasă astfel încât să nu afecteze cursurile.

Potrivit publicației The Complete University Guide, studenții care lucrează cu jumătate de normă au numeroase avantaje față de cei care nu au un job:

  • Banii le conferă independență față de părinți,
  • Învață să aprecieze valoarea muncii și a banilor,
  • Devin mai organizați,
  • Deprind abilități care îi pot ajuta pe viitor în carieră,
  • Câștigă experiență profesională, lucru esențial pentru captarea interesului viitorilor angajatori.

Marele avantaj al joburilor part-time este că au un program redus (cel mult 6 ore/zi) și flexibil, astfel încât studenții pot să decidă singuri între ce ore vor lucra, în funcție de cursurile pe care le au.

Iată câteva joburi part-time care sunt ideale pentru studenți sau tinerii absolvenți care vor să mai urmeze cursuri de masterat sau post-universitare, recomandate și de publicația Local Wise:

Operator Call Center

Acest job este una dintre cele mai frecvente alegeri pentru studenți. Se găsesc ușor locuri de muncă pentru operatori call center, care trebuie să sune clienții și să le ofere informații despre diferite produse sau servicii.

Este un job de birou, care presupune multă atenție, ceva rezistență la stres și răbdare cu clienții, pentru a le oferi toate detaliile pe care aceștia le cer. Desigur, la început studenții vor primi un training, astfel încât să fie pregătiți și să știe cum să răspundă la eventualele întrebări care vor veni din partea clienților.

Copywriter

Acest job este ideal pentru studenții care scriu bine texte și sunt bine informați pe diferite subiecte. Prin redactarea de articole își vor construi un brand personal, vor câștiga experiență și își vor lărgi orizontul, deoarece textele vor trata diferite subiecte și teme, cu care nici nu bănuiau poate că se vor întâlni.

Un copywriter poate lucra și de acasă, fără să fie obligatoriu deplasarea în redacție. În plus, programul este flexibil, se poate lucra inclusiv în weekend, iar acest aspect poate fi un avantaj, fiindcă lasă libere zilele în care sunt cursuri.

Jobul presupune documentarea temeinică și redactarea de articole pe diferite subiecte date din redacție, iar textele trebuie să respecte anumite reguli clare.

Vânzător sau casier la marile lanțuri de magazine

Pentru mulți tineri, angajarea part-time la un mare lanț de magazine este o soluție foarte convenabilă. Munca este organizată în ture, astfel încât aceștia pot găsi un program flexibil, care să-i ajute să-și urmeze și studiile fără probleme.

În plus, vor învăța ce presupune lucrul cu publicul și cum să rezolve diferite provocări care pot să apară. Marile lanțuri de magazine (Cora, Carrefour, Mega Image) caută deseori studenți pentru un job de acest fel.

Promoter pentru diverse branduri

Punctualitatea și seriozitatea sunt esențiale pentru jobul de promoter. Tinerii care aleg să se angajeze part-time ca promoteri, adică pentru a promova diferite branduri, primesc la început un training și sunt plătiți cu un tarif stabilit pe ora de muncă.

Jobul presupune împărțirea de pliante cu reclame, dar poate însemna și oferirea de informații suplimentare – eventual consilierea clienților care se vor arăta interesați de produsele sau serviciile promovate. În funcție de complexitatea jobului se va stabili și salariul. Unele companii oferă și bonusuri pentru performanță, dacă studenții reușesc prin activitatea lor de promovare să crească vânzările.

Game tester

Pentru studenții pasionați de joburi pe calculator, acest job este un vis devenit realitate. Pot sta ore întregi să testeze diferite jocuri și vor fi și plătiți pentru asta. Atenție însă! Și acest job, ca oricare altul, presupune seriozitate.

Prin urmare, un game tester trebuie să livreze la timp informațiile cerute, să testeze cu atenție jocul și să observe toate posibilele probleme care pot să apară. Feedback-ul pe care îl oferă un game tester este esențial înainte de lansarea pe piață a unui nou joc, de aceea acest jobul presupune o responsabilitate destul de mare. Și acest job part-time poate fi făcut de acasă, în timpul liber pe care îl are studentul.

Barman sau chelner

Pentru studenții sociabili și care preferă viața (și munca) de noapte, un job de barman sau de chelner la un restaurant va fi o alegere foarte bună. Programul este flexibil, salariul este completat de bacșișul primit de la clienți, dar munca nu este tocmai ușoară, pentru că un chelner trebuie să fie mereu amabil și cu zâmbetul de buze, chiar și în fața celui mai dificil client.

Asistent manager

Acest job este destul de căutat în rândul studenților și absolvenților. Salariul poate fi destul de bun pentru un începător, dar cerințele sunt pe măsură: studenții trebuie să cunoască cel puțin două limbi străine, să poată lucra la calculator (să cunoască bine pachetul Microsoft Office), să fie foarte bine organizați, amabili, rezistenți la stres, și să poată gestiona simultan mai multe sarcini.

În plus, organizarea programului altor persoane presupune și responsabilitate.

Agent de vânzări la diferite companii

Jobul de agent de vânzări este o adevărată provocare și poate aduce un câștig financiar destul de bun pentru un student, în funcție de performanță. Nu este ușor, însă. Cine se angajează pe această funcție trebuie să aibă o mare putere de convingere, pentru că jobul presupune întâlnirea cu clienții și negocieri cu ei, pentru a vinde diferite produse sau servicii.

De multe ori, studenții au nevoie și de o pregătire de specialitate, în funcție de domeniul în care vor lucra (poate fi vorba de tranzacții la bursă sau de vânzarea unor materiale de construcții).

Asistent organizare evenimente

Organizarea de evenimente devine o activitate tot mai solicitată de companiile care nu au timp sau specialiști în acest domeniu. Astfel, au apărut multe firme care se ocupă exact de acest lucru: organizează evenimente pentru alte companii sau chiar pentru persoane fizice.

Poate fi vorba de o nuntă, un botez, un banchet sau o întâlnire de afaceri, iar fiecare detaliu trebuie să fie impecabil. Un asistent de organizare evenimente trebuie să fie creativ, să aibă imaginație și să se simtă bine în mijlocul acțiunii.

El trebuie să știe cum să aleagă localul potrivit, mâncarea, băutura și muzica, să fie bine organizat pentru a coordona echipa și să ia legătura cu furnizorii. Cel mai important aspect este să supravegheze și să verifice constant toate pregătirile, pentru a fi sigur că totul va decurge așa cum își dorește clientul. Acest job implică multă muncă, dar aduce și numeroase satisfacții.

Iată câteva dintre cele mai căutate joburi part-time pentru studenți, care pot aduce un câștig suplimentar, fără să afecteze timpul necesar pentru urmarea cursurilor. În funcție de abilități și pasiunile pe care le au, studenții pot găsi destul de ușor un job cu program flexibil, mai ales în marile orașe, unde angajatorii sunt mereu în căutare de forță de muncă.

Foto: Shutterstock

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*