Când ai nevoie de valută pentru a pleca în vacanță sau pentru a-ți plăti rata la bancă, întrebarea la care se ajunge de fiecare dată este “Cum găsesc cel mai convenabil curs de schimb?”.
Mulți dintre noi așteaptă ziua în care ni se virează salariul în cont pentru a cumpăra valută. De cele mai multe ori, însă, acesta nu este cel mai fericit moment – e nevoie sa urmărești cursul BNR pentru a vedea când apar principalele fluctuații ale lunii sau săptămânii.
Cum recunoști un curs de schimb avantajos
Cum găsești cel mai bun schimb valutar al băncilor
Tranzacții la casa de schimb sau în cont?
Alte sfaturi pentru a obține un curs valutar bun
Cum recunoști un curs de schimb avantajos
În general un curs de schimb avantajos înseamnă unu-doi bani peste sau sub cursul afișat de Banca Națională a României (BNR) pentru ziua respectivă. De exemplu, dacă BNR afișează un curs de 4,63 lei/euro, o cotație avantajoasă, dacă dorești să cumperi euro, este de 4,64 sau 4,65 lei/euro. Regula se aplică și dacă vrei să vinzi euro, în cazul respectiv, cotația la casa de schimb este sub cursul BNR.
Acestă diferență de unu-doi bani la euro nu pare prea mult. La schimbul a 1000 lei sau 100-200 euro nu are un impact simțitor, însă pe măsură ce crește suma diferența va fi categoric una observabilă.
Cum găsești cel mai bun schimb valutar al băncilor
Surprinzător pentru mulți dintre noi, băncile oferă cotații diferite la cumpărarea și vânzarea de valută, diferențele dintre cursul băncii și cel mai avantajos curs valutar putând fi chiar și de 1%.
Există mai multe portaluri care oferă o privire de ansamblu pentru a te ajuta să alegi cea mai avantajoasă ofertă pentru a-ți schimba banii. Un portal precum curs-valutar-bnr.ro, de exemplu, îți oferă valoarea de cumpărare și vânzare la zi pentru euro și dolar pentru primele 22 de bănci ale României. Alte portaluri de acest fel sunt oferite de banknews, cursbnr.ro, sau valutare.ro.
Urmărind timp de mai multe zile un astfel de portal vei observa un trend de cotații mai avantajoase decât altele. Sunt bănci locale care nu și-au stabilit ca produs-vedetă creditele pe termen lung, ci chiar ofertele avantajoase la cursul de schimb valutar.
Apelarea la un astfel de curs cu doar unu-doi bani peste cursul BNR vine în avantajul tău mai ales atunci când ai de schimbat o sumă importantă.
foto : Pexels
Băncile cu cel mai bun curs
Dintre băncile cu cele mai avantajoase cursuri de schimb valutar se remarcă Banca Feroviară, Banca Românească și Garanti Bank.
Banca Feroviară este celebră pentru cursul valutar bun mai ales pentru schimbul în moneda europeană. Astfel, comparativ cu valoarea oficială a cursului euro-leu al BNR, la BF vei plăti în plus doar 2,5 bani la cumpărarea de euro.
La Garanti Bank, vei avea de plătit ceva mai mult față de BF însă tot poate fi considerat mai avantajos decât comisioanele altor bănci. Astfel, între valoarea oficială a unui euro și valoarea sa la Garanti Bank există o diferență de 4,1 bani.
Banca Românească are o diferență între valoarea oficială BNR și cursul valutar euro la zi de doar 4 bani. Poate însemna mult în comparație cu Banca Feroviară, însă atunci când vezi că alte bănci mențin o diferență de chiar și un leu la fiecare euro începi să apreciezi ofertele avantajoase.
Pentru franc elvețian lucrurile stau puțin diferit, topul fiind ocupat de San Paolo IMI Bank (1,1 bani), Credit Europe Bank (0,4 bani), BancPost (0,4 bani), Banca Românească (0,4 bani) și Garanti Bank (0,4 bani).
În ceea ce privește dolarul, cele mai avantajoase oferte sunt la San Paolo IMI Bank (1,6 bani), Credit Agricole (3,9 bani), Banca Românească (4,1 bani), Garanti Bank (4,4 bani) și BancPost (5,3 bani).
Băncile ce trebuie ocolite
Clasamentul băncilor celor mai păguboase poate varia de la o lună la alta, motiv pentru care ar fi util să urmărești, înainte de a schimba o mare sumă de bani, o platformă care scoate în evidență cursul valutar al fiecărei bănci în parte.
În ultima perioadă, de exemplu, băncile care ar trebui ocolite sunt Alpha Bank, Leumi Bank, Credit Europe Bank, BCR și BRD (anterior clasamentul a fost ocupat de Intesa Saopaolo Bank, Banca Comercială Română, BRD, OTP Bank, Raiffeisen, și BancPost).
Alpha Bank ocupă locul fruntaș al băncilor care ar trebui evitate dacă vrei să cumperi euro. Astfel, pentru fiecare euro cumpărat vei avea de plătit cu 89 de bani mai mult decât cursul oficial BNR.
Leumi Bank vine rapid din urmă cu o diferență de “doar” 86 de bani față de cursul euro-leu stabil oficial.
Vei avea de plătit 79 de bani în plus față de cursul BNR dacă vei cumpăra euro de la Credit Europe Bank.
BCR și BRD sunt puțin în urmă, dar au un preț aproximativ la fel, 74 bani pentru BCR și 73 bani pentru BRD fiind diferența față de cursul oficial dacă alegi să cumperi euro de la aceste bănci.
Dacă vrei să cumperi franci elvețieni ar trebui să eviți OTP Bank (11 bani), BCR (10,6 bani), Alpha Bank (10,4 bani), Patria Bank (9 bani) și ING (8,2 bani).
În ceea ce privește băncile care ar trebui evitate dacă vrei să cumperi dolari, topul este ocupat de Idea Bank (10 bani), BCR (9,8 bani), OTP Bank (9,1 bani), Raiffeisen Bank (9,1 bani) și Alpha Bank (9,1 bani).
foto : Pexels
Tranzacții la casa de schimb sau în cont?
Dacă deții deja bani într-un cont curent atunci nu este (neapărat) nevoie să îi scoți pentru a-i schimba la casieria băncii sau o casă de schimb valutar.
Poți face acest lucru direct din cont, după care să faci transferul. Dacă ai contul în euro la aceeași bancă vei scăpa și de taxele interbancare.
Ar fi bine însă ca înainte de a face aceste mișcări să te informezi în privința cursului valutar al schimbului în cont (este afișat la toate băncile și de multe ori chiar și online). Cotația euro-leu diferă de la o bancă la alta și uneori destul de mult chiar și între casierie și cursul schimbului în cont.
Fă această tranzacție doar dacă este vorba de o sumă sub 300 euro sau dacă oferta este într-adevăr mult mai avantajoasă decât la o casă de schimb valutar. Schimbul valutar în cont te ajută să economisești timp, dar nu întotdeauna și bani.
foto : Pixabay
Alte sfaturi pentru a obține un curs valutar bun
Urmând câteva sfaturi simple, obținerea unui curs valutar avantajos se va transforma dintr-o problemă într-o provocare.
-
Nu evita casele de schimb valutar non-bancare
Mai ales zonele centrale ale orașelor sunt împânzite de astfel de instituții. Fă un “tur” pe la toate și alege cea mai bună ofertă. Fii sigur că ai verificat cursul oficial BNR înainte de a face tranzacția!
-
Nu efectua tranzacții în zilele cu fluctuații
Atunci când au loc evenimente de natură economică sau politică evită să treci pe la casieria băncii sau pe la casa de schimb valutar.
De regulă, din cauza instabilității cursul va crește, și astfel vei fi nevoit să plătești mai mult pentru valută. Dacă nu ai o urgență, amână câteva zile tranzacția.
-
Păstrează chitanța
Instituțiile bancare dar și casele de schimb sunt printre cele mai sigure însă se pot strecura erori și astfel să ieși în pierdere.
O chitanță te poate salva și dacă ai primit bani falși (se întâmplă și astfel de cazuri, deși destul de rar). Un alt motiv pentru a alege instituțiile care îți inspiră încredere.
-
Urmărește cursul monedei de schimb
Este greu de anticipat cum va evolua acesta, dar dacă urmărești zi de zi acest lucru (recomandat mai ales dacă ai de plătit rate), atunci când vei observa un trend descendent te poți încumeta să cumperi valută, știind că vei pierde mai puțin decât în perioada anterioară.
Pe de altă parte, dacă prețul valutei începe să crească raportat la leu, poți pune pe pauză tranzacția până la stabilizare.
Pentru a te putea bucura de perioadele în care raportul dintre monede este în favoarea ta, asigură-te că ai pus deoparte o sumă aferentă pentru cel puțin 2-3 rate.
-
Dacă ai de schimbat o sumă mai mare de bani, poți obține (uneori) un curs preferențial
Există bănci care îți pun la dispoziție un curs preferențial de schimb și un comision mic la retragere. Oferta este atractivă, așa că fii cu băgare de seamă și verifică și ofertele altor instituții bancare și non-bancare înainte de a accepta cursul primit.
Este bine de știut că un astfel de curs valutar preferențial durează între 10 și 30 minute. Pentru unele bănci suma minimă este de 15.000 euro, în timp ce pentru alte bănci minimul poate fi de 40.000 euro.
Obținerea unui curs de schimb avantajos nu trebuie să reprezinte o corvoadă. Urmărind constant cursul de schimb al monedei dorite (fie pe site-ul BNR, fie pe portalurile cu oferta comparativă a celor mai mari bănci) și urmând câteva reguli simple (treci pe la casele de schimb valutar din centru, evită tranzacțiile în zilele cu fluctuații mari, etc.) vei putea obține un curs avantajos pentru rate sau pentru acea vacanță pe care o planifici de câteva luni.
Sursa main foto: Pexels