În era digitală, din ce în ce mai mulți consumatori preferă să achiziționeze online. De fapt, 50% din participanții unui studiu publicat de PwC în acest sens susțin că vor crește numărul de achiziții online în următoarea perioadă.

Acest trend ascendent în comportamentul de cumpărare al consumatorilor nu face altceva decât să sublinieze importanța investițiilor digitale strategice pentru antreprenori, astfel încât să se poată bucura de o creștere consistentă a vânzărilor.

Descoperă ce strategii digitale poți implementa și tu, ca PFA, pentru a-ți crește vânzările și a le menține constante.
1. Creează o prezență online puternică

Pentru tine, ca PFA, trendul menționat mai sus înseamnă că trebuie să-ți creezi o prezență online puternică pentru a atrage cât mai mulți consumatori să cumpere de la tine. Dar cum poți face asta? Ei bine, prin parcurgerea pașilor de mai jos:

Optimizează-ți website-ul. Asigură-te că site-ul tău este rapid, ușor de navigat și optimizat pentru motoarele de căutare (SEO) prin folosirea unei secțiuni de blog în care să postezi regulat articole care conțin cuvinte-cheie esențiale pentru vizibilitatea în online.

Utilizează platformele de social media. Și acestea pot fi un instrument puternic pentru a te conecta cu audiența ta țintă. Creează-ți o pagină pe platformele relevante pentru afacerea ta, postează conținut de calitate și interacționează cu urmăritorii pentru a-i menține conectați.

Investește în campanii de marketing online. Optimizarea site-ului fără a investi în campanii de marketing poate să necesite mai mult timp pentru a-ți aduce rezultate semnificative. De aceea, campaniile de marketing online, cum ar fi cele de Google Ads, te pot ajuta să ajungi la un public mai larg într-un timp mai scurt. Totuși, pentru a te asigura că investițiile dau randamentul dorit, este recomandat să colaborezi cu specialiști care au experiență și rezultate notabile în spate.

Așadar, pentru o prezență online care să facă diferența dintre un business de succes și unul stagnant, un lucru este clar: pe lângă timp, este important să investești și bani. Știi că mediul de afaceri este competitiv, iar dacă tu nu faci investiții, competitorii tăi vor face oricum și vor obține cu siguranță un avans pe piață.

Dacă nu dispui încă de capitalul necesar pentru investiții, dar ai cel puțin 12 luni de activitate, poți accesa un credit PFA online pentru a obține până la 235.000 RON cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.

Pentru împrumuturile de până la 35.000 RON, ai nevoie doar de extrasul de cont, în timp ce pentru împrumuturile care depășesc această valoare ai nevoie și de ultima declarație de venit depusă la ANAF. Și, pe lângă documentația minimă, un alt avantaj al unui astfel de credit oferit de o instituție financiară nebancară (IFN) este că sumele de până în 100.000 RON le poți obține 100% online, în timp ce pentru împrumuturi mai mari beneficiezi și de ajutorul unui consultant.

2. Oferă o experiență excelentă clienților

După ce ai urmat pașii de mai sus pentru ca businessul tău să fie adus în atenția clienților, următorul aspect la care trebuie să te gândești este de a le oferi o experiență excelentă de achiziție. În acest mod, te asiguri că îți menții clienții fideli, lucru care contribuie la un cashflow constant în afacerea ta.

Totuși, ce trebuie să știi aici e faptul că o experiență bună pentru clienți nu înseamnă doar produse și servicii de calitate, ci și o comunicare clară și un serviciu pentru clienți prompt și eficient. Pentru asta, răspunde rapid la întrebările și solicitările clienților, oferind soluții adecvate și personalizate nevoilor lor. Fii receptiv la feedback-ul lor și utilizează-l pentru a-ți îmbunătăți oferta, astfel încât să fii din ce în ce mai competitiv.

Ține minte un lucru: clienții mulțumiți sunt mai predispuși să revină și să te recomande altora, contribuind astfel la creșterea vânzărilor tale.

3. Construiește relații solide cu clienții

Ca să te asiguri că oferi o experiență cât mai personalizată clienților tăi, este important să construiești relații solide cu aceștia pentru a-i cunoaște mai bine. În acest mod, le poți anticipa nevoile și poți veni în preîntâmpinarea lor cu soluții moderne, cum ar fi programele de fidelizare, reducerile la anumite categorii de produse sau chiar exclusivitate pentru cele care urmează să fie lansate.

Dar cum poți să construiești relații solide cu clienții în mediul digital, pentru a ști ce soluție să folosești, chiar și atunci când nu ai contact fizic cu ei?

Ei bine, poți începe prin a investi într-un software de tip CRM – Customer Relationship Management. Acesta te va ajuta să gestionezi mai ușor relațiile cu clienții și să optimizezi interacțiunile pe parcursul tuturor etapelor de achiziție: conștientizare, interes, considerare, decizie și acțiune. Și asta datorită funcționalităților sale care includ colectarea și stocarea datelor despre clienți, automatizarea proceselor de vânzare, gestionarea contractelor și urmărirea interacțiunilor.

4. Investește în dezvoltarea ta profesională

După atâtea investiții în business, ce-ai zice să mutăm atenția spre dezvoltarea ta profesională? Este important să nu scapi din vedere acest lucru deoarece te ajută să-ți crești eficiența și relevanța în piață.

Participă la cursuri, seminarii sau conferințe în domeniul tău de activitate sau în domenii conexe care pot să-ți îmbunătățească abilitățile.

De exemplu, dacă ești în domeniul marketingului digital, poți participa la conferințe specializate unde să înveți despre cele mai recente strategii și tendințe din industrie. Mai apoi, este important să participi la cursuri susținute de profesioniști care să te ajute să pui în aplicare ceea ce ai aflat. În acest mod, vei putea aduce rezultate semnificative clienților tăi și te vei putea diferenția de competiție.

5. Fii flexibil și adaptabil

Nu în ultimul rând, indiferent că alegi să aplici toate strategiile menționate în acest articol sau doar câteva, nu uita să fii deschis să îți ajustezi strategiile și tactica în funcție de feedback-ul clienților, schimbările din industrie și evoluțiile tehnologice.

Fiind receptiv la schimbare, vei putea răspunde mai eficient cerințelor pieței și vei fi în avantaj față de concurență, fiind în același timp pregătit să-ți ajustezi strategia de marketing și vânzări în consecință. De exemplu, dacă vezi că audiența ta începe să folosească din ce în ce mai mult realitatea augmentată, nu ezita să-ți optimizezi site-ul cu această tehnologie pentru a le permite să integreze elemente digitale în viața reală.

Deși pare o funcționalitate mult prea avansată pentru un business mic, nu te teme să experimentezi și să încerci noi abordări și asumă-ți riscuri calculate pentru creșterea afacerii tale.

În concluzie, în era digitală aflată în continuă evoluție, investițiile strategice în creșterea vânzărilor pentru un PFA sunt esențiale pentru succesul și durabilitatea afacerii. Inspiră-te din ideile prezentate în acest articol și pune-le în aplicare pe cele care se potrivesc cel mai bine cu specificul businessului tău.

Sursă foto: Shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*