dezvoltat în parteneriat cu 

Deciziile înțelepte sunt vitale la orice vârstă, însă pentru a-ți face un obicei din asta trebuie să începi devreme, de la vârsta de 20 de ani, pentru a fi pregătit pentru cele ce urmează.

Indiferent dacă ești singur sau într-o relație, dacă îți întemeiezi sau nu o familie, alegerile financiare de la această vârstă te vor urmări toată viața. Iată care sunt cele 9 mișcări financiare care vor face totul mai ușor, dacă le bifezi între 20 și 30 de ani:

1. Fă-ți planul pentru pensionare

Chiar dacă ți se pare o eră îndepărtată, îți va fi extrem de util să începi să economisești de pe acum pentru bătrânețe. Contribuțiile la stat îți vor asigura cel mult necesarul de subzistență, însă pentru a avea parte de confort, e necesar să ai și o pensie privată. Ți se va părea dificil la început, însă te vei obișnui în scurt timp cu responsabilitatea de a plăti lunar pentru un astfel de avantaj.

2. Economisește pentru viitor

Pe lângă pensia privată, e important să pui bani deoparte pentru obiectivele financiare pe care vrei să le atingi în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat. Poate vei vrea să îți cumperi o locuință, o mașină sau să economisești pentru a vizita locuri pe care altfel nu ți le-ai permite. Indiferent care ar fi țelurile tale, e important să te disciplinezi și să economisești câte puțin în fiecare lună, la fiecare salariu. O variantă sigură este deschiderea unui cont de economii, cum este cel de la Banca Transilvania, pentru care ai și garanție în limita a 100.000 de euro și pe care îl poți accesa în orice moment.

3. Fă-ți un plan financiar

Poate fi un plan pe termen lung, până la vârsta de pensionare, pe care să îl poți diviza ulterior în obiective pe termen mai scurt. Ideal ar fi să începi cu un plan pe următorii 5 ani. Unde vrei să fii, din punct de vedere profesional, după această perioadă? Ce nevoi financiare ai pentru a-ți îndeplini obiectivele? Împarte-ți fiecare scop în pași mici, anuali, lunari și chiar săptămânali, dar nu uita de obiectivul final și concentrează-te asupra lui.

4. Investește resurse pentru a crește profesional

Între 20 și 30 de ani vei avea ocazia să faci salturi uriașe în carieră. Desigur, asta implică multă muncă și dedicare, însă rezultatele vor fi pe măsura eforturilor depuse. Setează-ți obiective clare și fă-ți un plan pentru a le atinge.

Asta poate însemna să schimbi angajatorul, să te muți într-un alt oraș sau chiar să îți continui și completezi educația. Va trebui să îți construiești o rețea de profesioniști și să îți găsești mentori pentru a atinge fiecare obiectiv. Îți permiți încă să schimbi direcția și să faci ceva nou, dacă asta îți dorești, așa că e cea mai bună perioadă să te descoperi și să cultivi ce îți dorești.

5. Calculează-ți cu grijă bugetul

Bilanțul veniturilor și al cheltuielilor te va ajuta să îți gestionezi corespunzător finanțele. Pune pe hârtie toate sursele de venit, facturile pe care le plătești constant, dar și cheltuielile neașteptate, gândește-te de unde ai putea să economisești și ce poți face pentru a-ți achita datoriile și creditele, dacă ai.

Folosește-ți câștigurile inteligent și fă tot posibilul să nu risipești bani cu care ai putea face lucruri mai importante. Asta nu înseamnă că nu trebuie să te distrezi, ba dimpotrivă, cu condiția să știi exact cât te costă fiecare distracție și să te asiguri că ți-o permiți.

6. Plătește-ți datoriile și devino liber

Plata unei rate lunare îți poate afecta capacitatea de a lua decizii financiare importante, cum ar fi schimbarea domeniului în care lucrezi sau investirea banilor într-o afacere. În plus, te poate împiedica și să faci alte credite pentru lucruri importante pe care cu greu le-ai putea achiziționa altfel, cum ar fi o locuință.

Plătindu-ți datoriile, vei putea să faci astfel de planuri și să te ții de ele. Așadar, dacă ai făcut greșeala de a lua un împrumut din care nu te-ai ales cu mare lucru, de a cumpăra lucruri în rate sau de a împrumuta bani de la prieteni pentru te miri ce, profită de această perioadă ca să repari lucrurile.

7. Asigură-te corespunzător

Da, ne referim la asigurările de sănătate, de viață sau pentru lucrurile costisitoare, cum ar fi mașina. Asigurările sunt făcute să te protejeze în eventualitatea unor evenimente. Și sunt cu atât mai importante atunci când nu ai un fond de rezervă prea mare.

Vei avea din ce trăi dacă nu vei mai putea munci din cauza unei boli sau a unei dizabilități, îți vei putea permite tratamentele, spitalizarea și diferitele intervenții medicale în cazul în care vei avea nevoie de unele, îți vei repara mașina sau renova locuința dacă suferă daune.

8. Fă-ți un fond de urgențe

Un fond de rezervă e esențial pentru oricine. Îți poate plăti chiria dacă rămâi fără job, te poate ajuta să acoperi cheltuieli neprevăzute și îți va da o stare de confort în orice moment, tocmai pentru că îți extinde posibilitățile de a renunța la un loc de muncă care nu te face fericit sau pentru a-ți lua un concediu sabatic dacă ești prea obosit.

Nu te vei simți îngrădit financiar să iei decizii importante sau să îți iei o pauză pentru a te odihni, iar acest lucru te va face să te simți bine, liber, independent.

9. Pune-ți totul în ordine

Știm că e prea devreme să te gândești la lucruri grave sau să îți faci griji în legătură cu sănătatea și integritatea proprie. Cu toate astea, sunt lucruri pe care e mai bine să le pui în ordine de pe acum, cum ar fi donarea organelor în eventualitatea nefericită a unui accident sau întocmirea unor documente privind destinația bunurilor proprii.

Lasă numerele de telefon ale apropiaților companiei de asigurări la care ai polițele pentru viață și sănătate, dar și clinicii medicale la care ai abonament, dacă este cazul. Notează-ți parolele și codurile PIN și dă-i-le unui prieten bun, să le aibă oricând la îndemână.

Păstrează în portofel sau în mașină contactul cuiva apropiat, pentru cazuri de urgență. Sunt o mulțime de lucruri pe care le poți face acum, chiar dacă nu vei avea nevoie de ele prea curând; de ce să nu le faci? La urma urmei, vei scăpa de astfel de formalități pentru totdeauna, iar prietenii și familia ta vor ști exact ce au de făcut dacă ți se întâmplă ceva. Știm că nu e prea romantic, dar e pragmatic și empatic față de cei dragi.

Știm că sunt multe de făcut în intervalul acesta de vârstă, că ai vrea să călătorești și să cunoști cât mai multe culturi, să investești în educația ta, să evoluezi profesional, să îți construiești o relație și multe altele. Dar dacă vei reuși să îți gestionezi optim finanțele și să parcurgi acești pași, îți va fi mult mai ușor cu toate celelalte lucruri pe care vrei să le realizezi. În plus, te vor ajuta întreaga viață, efectele lor benefice vor fi unele pe termen lung.

Sursă foto: Shutterstock

Total
27
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*