Dacă vrei să-ți suplimentezi venitul, însă fără să renunți complet la viața socială și personală, munca de acasă este cea mai bună soluție. În acest fel, îți vei putea stabili chiar tu programul de lucru, în funcție de timpul liber pe care îl ai și vei putea câștiga bani în plus pe lângă salariu.
Pentru cei care au deja un loc de muncă, dar și timp liber și vor să câștige mai mulți bani, munca de acasă este o soluție salvatoare. Tot mai multe companii, atât din țară cât și de peste hotare, caută colaboratori care să lucreze pentru ei de la distanță (remote) pentru anumite proiecte punctuale sau pe termen lung.
Blogging sau vlogging
Gătitul
Redactarea de cursuri online
Închirierea biroului
Închirierea apartamentului
Investiția la bursă
Munca de redactor freelancer
Obiectele realizate manual
Poate fi vorba de un job part-time, cu un număr de ore zilnic stabilite de comun acord, sau de o colaborare punctuală, doar pe anumite proiecte. Nu ai nevoie decât de un birou comod, un laptop bun și conexiune la Internet.
Dacă vrei să știi care sunt companiile din străinătate care angajează colaboratori remote, poți consulta câteva site-uri care au făcut o listă de acest fel: The Balance Careers și Flex Jobs.
Mai jos ai o listă cu joburi pe care le poți face de acasă, în timpul tău liber, ca să ai un venit suplimentar:
Blogging sau vlogging
Un blogger sau vlogger cunoscut poate realiza venituri suplimentare prin publicarea de diferite anunțuri sau reclame pe propriul blog. Desigur, trebuie să aibă un număr destul de mare de cititori, pentru ca diferite companii să fie interesate să colaboreze cu el. Cei care au un canal de YouTube pot face bani frumoși din realizarea de tutoriale.
Domeniile sunt foarte diferite: de la secretele rețetei perfecte de clătite până la trucuri prin care poți face mai multe poze cu telefonul mobil.
De asemenea, sunt căutați vloggerii care publică tutoriale de modă, beauty și machiaj. Plata depinde însă de numărul de persoane care a urmărit clipul, prin urmare un vlogger trebuie să aibă mulți fani ca să câștige ceva bani. Pentru cineva care este pasionat de un anumit domeniu și care a pornit un canal de YouTube sau un blog din pură pasiune, un efort suplimentar pentru a câștiga bani cu ajutorul acelei pagini nu va fi greu de depus.
Gătitul
Dacă te pasionează gastronomia și te pricepi să inventezi rețete culinare inedite, delicioase, poți câștiga bani din această plăcere. Îți poți face un blog sau un canal pe YouTube unde vei prezenta zilnic o rețetă pentru fanii tăi. Cu cât vei avea mai mulți gurmanzi care te vor urmări online, cu atât vei primi oferte mai bune de la companiile interesate să le promovezi produsele.
Desigur, concurența e deja destul de mare în acest domeniu, dar dacă ai idei bune și chiar te pricepi, te poți detașa de concurență. Trebuie însă investit într-un aparat foto foarte bun, care să facă poze deosebite, sau într-o cameră video, dacă vrei să ai canal pe YouTube.
Redactarea de cursuri online
Nu trebuie să ai diplomă de profesor ca să poți redacta și publica niște cursuri online. Dacă ești expert într-un anumit domeniu, poți face asta și vei câștiga și bani, pentru că din ce în ce mai multe persoane preferă să se informeze online. Aceste cursuri sunt mult mai accesibile decât cele în formatul clasic, și în plus pot fi parcurse oricând, nu doar în anumite zile și la anumite ore. Prin urmare, dacă publici online cursuri, cu siguranță nu vei duce lipsă de cursanți interesați să asimileze din cunoștințele tale.
Închirierea biroului
Ca să obții un venit suplimentar nu trebuie neapărat să muncești de acasă. Poți câștiga bani în plus și dacă ai un birou mai mare și vrei să-l închiriezi la alte persoane care caută un loc de unde să poată lucra. Îți trebuie doar spațiu suficient și o bună conexiune la Internet. Vei oferi o alternativă mai accesibilă la deja cunoscutele hub-uri pentru freelanceri, unde închirierea unui birou poate costa destul de mult.
Închirierea apartamentului
Și în acest caz, poți închiria apartamentul, garsoniera sau doar una sau mai multe camere din casa ta. Poți recurge la varianta tradițională de închiriere, sau poți alege închirierea în regim hotelier, pe termen scurt, prin Airbnb.
În acest fel, vei câștiga mai mulți bani, dar vei avea și ceva mai multă bătaie de cap: trebuie să menții curățenia după fiecare client (care poate sta chiar și o singură noapte) și să oferi clienților informații despre obiective turistice de vizitat sau localuri din oraș unde ar putea merge. Pe scurt, trebuie să fii o gazdă primitoare și bine documentată. Venitul suplimentar poate ajunge însă chiar și la 800 – 900 euro/lună, după cum scrie și publicația Woman’sDay.
Investiția la bursă
Dacă te pricepi la calcule, cifre și investiții și nu te sperie să riști o sumă de bani pentru un venit mult mai mare, poți alege să investești la bursă. Ar fi bine să apelezi la sfaturile unui broker sau să urmezi cursuri de specialitate, pentru că domeniul este unul dificil și în continuă schimbare. Doar așa vei avea siguranța că banii tăi sunt bine investiți, astfel încât să îți aducă un câștig suplimentar substanțial.
Munca de redactor freelancer
Dacă „ai condei” și preferi munca de birou, cât mai creativă, jobul de redactor freelancer este cea mai bună alegere. Poți câștiga bani scriind articole la comandă, pe teme date, iar programul ți-l poți organiza cum dorești, atâta timp cât respecți regulile impuse de agenția sau redacția cu care colaborezi și, desigur, termenul limită pentru predarea articolelor.
De obicei plata se face pe articol, dar există și varianta unei sume stabilite lunar, pentru un anumit număr de articole, mai ales dacă este vorba de o colaborare pe termen lung.
Poți scrie de oriunde vrei, de acasă sau de la o cafenea, în funcție de ce te inspiră și de ce mediu te ajută să fii mai creativ și mai productiv.
Obiectele realizate manual
Dacă printre pasiunile tale se numără realizarea de diferite obiecte prin lucru manual, poți câștiga bani frumoși. Obiectele handmade sunt acum la modă, iar colecționarii și cei care vor să facă un cadou mai deosebit celor dragi nu vor ezita să plătească sume destul de mari pentru produse unicat.
Poate fi vorba de bijuterii, genți, haine sau pantofi, ori diferite obiecte decorative. Nu ezita să investești timp în pasiunea ta, pentru că în acest caz timpul și munca vor însemna cu siguranță bani.
Indiferent ce soluție vei alege pentru a putea avea un câștig extrasalarial de acasă, ține cont că această activitate nu trebuie să-ți afecteze jobul de bază. Ideal ar fi să te poți organiza astfel încât să poți obține un venit suplimentar numai în timpul tău liber, dar fără să renunți complet la viața personală și la distracții. De aceea, e bine să te stabilești de la început ce activitate vrei să faci și cât timp îi poți dedica zilnic. Banii obținuți în acest fel nu sunt de neglijat.
Foto: Pixabay