Fie că abia ai fost acceptat în cadrul unei noi companii, fie că îți dorești să avansezi la actualul loc de muncă, negocierea unui salariu mai bun poate fi o provocare pentru mulți dintre noi. Urmând sfaturile de mai jos îți vei putea crește șansele de a obține o mărire de salariu.
Fă research
Cunoaște-ți alternativele
Fii flexibil
Negociază tot pachetul de beneficii
Ține-ți reacțiile în frâu
Fixează un salariu minim
Nu te referi la salariul pe care îl meriți/banii de care ai nevoie
Fă research
Dacă vrei să afli mai multe detalii despre un salariu potențial, Google trebuie să devină prietenul tău. Există platforme care îți precizează atât intervalul salarial pentru postul tău, cât și responsabilitățile adiționale care vin la pachet cu o mărire de salariu.
Dacă totuși nu găsești un interval salarial pentru compania la care aplici sau la care lucrezi deja, nu dispera. Poți aplica aceeași tehnică pentru companii similare – astfel vei începe să observi repetiții. În general, pentru aceeași poziție, salariul este destul de asemănător indiferent de companie (atâta timp cât firmele sunt la fel de populare și au un număr similar de angajați și clienți).
Nu uita să acorzi atenție și propriei persoane! Fă o medie a salariului pe care l-ai avut la ultimul loc de muncă, și evaluează nivelul experienței dobândite acolo. Dacă, de exemplu, vrei să faci un împrumut pentru a-ți lua o casă, trebuie să iei și acest lucru în considerare înainte de a începe negocierea pentru un salariu mai bun.
Dacă ai prieteni care lucrează în același domeniu de activitate, nu ezita să-i întrebi. Nu începe discuția cu întrebarea “Tu cât câștigi pe postul x?” ci fii diplomat. O întrebare mai potrivită ar fi “Am citit online că pentru postul x, firma la care lucrezi plătește între y și z. Așa stau lucrurile?”.
Este la fel de important, pentru ca partea de documentare să fie completă, să strângi informații și despre companie: de cât timp este pe piață? Care sunt obiectivele pe termen scurt (extindere, restrângerea activității)? A primit recent un grant sau premii (acestea îi vor aduce și mai multă publicitate care se poate concretiza într-un număr mai mare de clienți)?
Dacă ai ocazia, vorbește cu un agent de recrutare. Spune-i despre experiența ta profesională și oferă-i variante de joburi și firme care crezi că ți s-ar potrivi. Specialistul în recrutări va ști cu siguranță dacă ești pe măsura propunerilor tale sau dacă ar trebui să îți mai “tai” din avânt.
În fine, folosește-te de hobby-uri! Dacă, de exemplu, ești pasionat de o limbă străină exotică pe care ai învățat-o în timpul liber, folosește-te de acest atu. S-ar putea să-ți aducă 10-15% în plus la salariu.
foto : Pixabay
Cunoaște-ți alternativele
Gândește-te ce ai face dacă nu primești o mărire de salariu. Există această posibilitate și trebuie luată în calcul înainte de negociere pentru a preveni apariția surprizelor.
Danny Ertel, un expert în consultanță pe negociere și coautorul bestsellerului The Point of the Deal: How to Negotiate When Yes is Not Enough, menționează în paginile cărții sale unul dintre cele mai bune sfaturi primite după absolvirea facultății: “să încerc să am în buzunar oferta de pe locul doi în topul preferințelor atunci când negociez pentru cea de pe primul loc”.
Dacă acest lucru nu este posibil, Ertel ne recomandă să îi demonstrăm angajatorului că suntem nu doar persoana potrivită pentru job, ci și acea persoană care merită să fie plătită peste medie.
Existența unei alternative este importantă atât pentru perspectiva unui venit constant, cât și pentru încrederea în sine. Știind, de exemplu, că ai asigurat un job la compania B, negocierea va pleca de la cât de mult îți dorești să lucrezi pentru compania A (cu o plasă de siguranță în B) și nu de la alegerea între A și șomaj.
O altă alternativă la care apelează tot mai mulți români cu spirit antreprenorial este deschiderea unei afaceri. Însă, la fel ca și negocierea unui salariu mai bun, un business implică planificare minuțioasă pentru a fi sigur că nu eșuezi din fașă.
Fii flexibil
Flexibilitatea este esențială atunci când negociezi un salariu mai bun. Chiar dacă nu ți se oferă salariul dorit (dar peste minim) poți negocia alte beneficii precum mai multe zile libere, un birou privat sau un program flexibil – de exemplu patru zile pe săptămână a câte 10 ore sau două zile în care să lucrezi de acasă.
De asemenea, dacă ești la început de drum, adaptează-te și mai lasă de la tine. Nu te subaprecia sau supraaprecia!
Fii conștient că intervievatorul îți va oferi o ofertă salarială care se încadreze în bugetul companiei pentru postul respectiv. Fii persuasiv și lasă-ți o portiță de negociere după șase luni – o perioadă suficientă pentru a-ți demonstra impactul pe care îl ai asupra firmei.
Negociază tot pachetul de beneficii
Chiar dacă noul salariu nu este cu 80% mai mare față de banii primiți la locul de muncă anterior, negocierea nu se oprește aici. Gândește-te la beneficiile care ți-ar putea face viața de zi cu zi mai ușoară.
O asigurare medicală privată, un loc de parcare, abonament la sală sau decontarea transportului sunt câteva dintre cele mai atractive beneficii de care te-ai putea bucura.
Astfel, negocierea nu trebuie să se oprească la salariu, ci în momentul în care cheltuielile legate de mersul la acel loc de muncă sunt clarificate.
Este bine să știi de la început dacă firma îți va deconta biletul de autobuz (în unele cazuri ți se oferă mașină pentru serviciu) și masa de prânz (uneori o fac, alteori nu, important este să nu ai surprize neplăcute odată ce te-ai instalat la noul loc de muncă).
Când începi să calculezi și ajungi la concluzia că masa de prânz sau transportul te-ar costa un procent serios din salariu, vei ajunge să te bucuri cu adevărat de beneficiile adiacente.
- foto : Pexels
Ține-ți reacțiile în frâu
Încearcă pe cât posibil să îți ții sub control emoțiile de moment. Indiferent dacă îți vine să plângi sau să sari în sus de bucurie atunci când auzi oferta, evită să-ți dai frâu reacțiilor extreme. Dacă știi că ești o persoană foarte emotivă poți repeta procesul negocierii acasă cu un prieten, luând în calcul mai multe scenarii posibile.
Reacțiile tale de moment te pot da de gol. Așadar ele sunt extrem de importante în procesul de negociere.
Dacă, de exemplu, oferta este mai mică decât te așteptai, calea sigură este să rămâi tăcut ca și cum ai medita asupra sa. Acestă tăcere va da impresia că ești nemulțumit. În cel mai fericit caz intervievatorul va mai plusa cu cel puțin 10%.
La fel, un salariu bun trebuie întâmpinat profesional, cu detașare.
foto : Pexels
Fixează un salariu minim
Un salariu minim însumează mai mult decât ai crede. Acesta reprezintă o medie între banii de care ai nevoie în fiecare lună (chirie, cheltuieli, distracție) și suma minimă pentru care ești dispus să lucrezi.
Află care sunt salariile pe posturi similare (de la junior la senior) și unde te situezi tu în acest clasament. Meriți mai mult decât media? Aduci un plus față de un alt candidat?
Încearcă pe cât posibil să fi sincer atunci când răspunzi la astfel de întrebări. De ele depind șansele tale de succes când vine vorba de negocierea unui salariu mai bun.
În plus, dacă oferta propusă de intervievator îți este nepotrivită (fie mai mare, fie mai mică), vei oferi inconștient semnale non-verbale pe durata interviului, putându-l face pe cel din fața ta să creadă că nu meriți salariul pe care ți l-a oferit.
În general, recruiterii ne recomandă să cerem între 10 și 20% mai mult față de locul actual de muncă. Ai grijă să te încadrezi în aceste limite și să respecți limitele salariale ale jobului respectiv.
Ce faci când oferta e prea scăzută
Atunci când oferta inițială este mai scăzută decât te așteptai poți face două lucruri: să argumentezi de ce ai merita mai mult sau să negociezi lista de beneficii adiacente.
Katherine McGinn, profesoara la Harvard Business School și coautoare a volumului When Does Gender Matter in Negotiation? ne îndeamnă să abordăm o tactică de timpul: “poate nu mi-am susținut destul de clar cauza, fiindcă îmi pare că îmi oferiți o sumă care ar fi mai potrivită unei persoane cu mai puțină experiență”. Aici îți vin în ajutor informațiile strânse în partea de “documentare”.
Încearcă să obții mai mult
Dacă oferta este prea scăzută poți negocia partea de beneficii, care uneori pot însemna un procent important din salariu.
Întrebările despre decontarea transportului, abonamentul la sală sau programul de lucru flexibil sunt doar câteva lucruri care îi vor arăta intervievatorului că îți pasă de fiecare aspect la locul de muncă, și în același timp vei căpăta câteva beneficii de care nu te bucurai anterior. Cum bine spune expertul în carieră John Lees: “dacă nu ceri nimic, riști să ratezi o oportunitate”.
Arată-te ușor nemulțumit chiar dacă ți se oferă asigurare privată, mașină și propriul birou. Dacă pari prea încântat de ofertele intervievatorului (cu alte cuvinte dacă ai impresia că nu ți se cuvin) s-ar putea să le pierzi.
- foto : Pexels
Nu te referi la salariul pe care îl meriți sau banii de care ai nevoie
Nu îți plânge de milă și nici nu-i povesti intervievatorului că ai rămas în urmă cu rata la casă. Rolul său este de a determina dacă ești persoana potrivită pentru locul de muncă disponibil, nu acela de psihoterapeut – atât persoana din fața ta cât și viitorii tăi colegi se pot confrunta cu probleme financiare. Ai face mult mai bine dacă te-ai concentra asupra reușitelor tale trecute și a ce aduci noului loc de muncă.
De asemenea este bine să eviți afirmații precum “eu merit un salariu mult mai bun de atât”. Fii modest și concentrează-te asupra lucrurilor pe care le oferi în schimbul banilor oferiți de angajator. Intervievatorul vrea dovezi că ești omul potrivit pentru jobul respectiv.
Nu cere un salariu mai mare doar pentru că ești obișnuit să cheltui sau pentru că vrei să-ți iei o mașină scumpă. Un salariu mai mare trebuie susținut de argumente și să reflecte realitatea profesională.
În negocierea unui salariu mai bun contează cât de bine ți-ai făcut temele, ce atitudine ai și cât de multă încredere ai în tine și în abilitățile tale. Repetă câteva scenarii cu un prieten, fă-ți un plan (flexibil) de acasă și fii natural – în fața ta se află tot o ființă umană. Succes!
Sursa foto: Pexels