Deși folosim de ani buni telefonul mobil și alte gadgeturi pentru a ne verifica sumele din cont și a face cumpărături online, atunci când vine vorba de cumpărăturile din magazin încă recurgem la varianta banilor cash sau la cea a cardurilor.
Totuși, tehnologia a evoluat, iar gadgeturile inteligente ne permit acum să plătim printr-o simplă scanare a dispozitivului, într-un mod mai rapid și mai sigur decât până acum. Află cum funcționează aceste device-uri, cu precădere portofelul mobil, unul dintre cele mai noi dispozitive de acest gen apărute pe piața din România.
Ce este plata contactless și ce dispozitive există pentru acest tip de operațiuni?
Acest tip de plată se bazează pe identificarea frecvenței radio (RFID) sau comunicarea în câmp apropiat (NFC), seturi de standarde care utilizează tehnologia wireless pentru a permite comunicarea și transferul de date dintre două dispozitive aflate la o distanță de maximum zece centimetri.
Una dintre utilitățile tehnologiei NFC, apărută în urmă cu mai bine de zece ani, este aceea de a oferi o metodă alternativă pentru efectuarea de plăți. Aceasta este utilizată de către instituțiile bancare și marile companii producătoare de inovații tehnologice pentru dezvoltarea de aplicații care să permită realizarea de plăți într-un mod cât mai sigur și mai eficient.
Tehnologia a fost integrată în carduri bancare sau carduri smart și în ultimele generații de smartphone-uri sau în alte dispozitive speciale, care pot fi purtate sub formă de ceas, brățară sau chiar breloc.
Pentru ca transferul de date prin standardul NFC să funcționeze, condiția este ca ambele device-uri să fie prevăzute cu o antenă și un cip NFC. În prezent, nu toate aparatele de tip POS din magazine sunt compatibile cu această tehnologie, însă cele produse în ultimii ani includ deja aceste componente.
Ce este un portofel mobil și cum funcționează acesta?
Datorită telefoanelor smart și a aplicațiilor specializate, începe să dispară nevoia de a apela la alte instrumente de plată. Pentru ca un smartphone să funcționeze asemenea unui portofel virtual, va trebui doar să introduci datele cardurilor tale bancare în aplicația specifică, tastându-le sau chiar făcându-le o poză.
Pentru a efectua o plată, tot ce trebuie să faci este să apropii smartphone-ul de terminalul POS, fără a mai fi nevoie să deschizi aplicația. În cazul unora dintre aceste telefoane mobile este necesară deblocarea telefonului înainte ca plata să se realizeze, altele nu cer acest lucru. Apoi, pentru un plus de siguranță, plățile de peste 100 de lei trebuie autorizate prin introducerea codului PIN.
Cele mai cunoscute aplicații pentru un astfel de portofel mobil sunt Apple Pay, Samsung Pay sau Google Wallet, însă unii consumatori sunt preocupați de modul în care se face colectarea și corelarea datelor prin aceste platforme și preferă aplicațiile bancare specializate.
În momentul de față, singurul portofel mobil bancar din România este cel pus la dispoziție de Banca Transilvania, prin aplicația specializată BT Pay. Prin intermediul acestei aplicații, poți să faci plăți contactless și să efectuezi transferuri de bani, vizualizând instantaneu istoricul tranzacțiilor. În plus, portofelul bancar îți oferă acces la diverse reduceri acordate de bancă și partenerii săi.
Aplicația poate fi descărcată în mod gratuit din Google Play sau App Store, iar condițiile pentru utilizarea acestui serviciu pot fi consultate accesând pagina Băncii Transilvania.
De ce să plătești contactless?
Sigur că nu e ușor să renunți la un obicei pe care îl ai dintotdeauna – acela de a plăti cash, dar s-ar putea ca aceste argumente să te determine să încerci și aceste noi modalități de plată.
Tranzacțiile sunt mai sigure
Tehnologia prin intermediul căreia se realizează aceste plăți nu utilizează datele cardului tău pentru efectuarea tranzacției, ci generează coduri speciale formate dintr-o secvență de 15 sau 16 numere. Aceste coduri funcționează pe moment, pentru efectuarea transferului de date, dar nu pot fi utilizate pe alte dispozitive iar, prin urmare, copierea lor este inutilă.
În plus, în România, plățile contactless se pot efectua fără autentificări suplimentare până la pragul maxim de 100 de lei, dincolo de care este necesară autorizarea tranzacției prin introducerea codului PIN. Folosește, deci, o parolă sigură pentru smartphone și un PIN greu de descifrat.
În cazul în care îți pierzi telefonul sau un alt gadget contactless, vei putea să ștergi datele conturilor tale din aplicația utilizată și să le înregistrezi pe un alt dispozitiv. O idee bună ar fi să utilizezi și o aplicație care să-ți permită localizarea dispozitivelor rătăcite, în cel mai scurt timp.
Plățile din magazin sunt mai rapide și mai eficiente
Plățile realizate cu un card clasic pot fi destul de rapide, însă destul de incomode atunci când ești în magazin, încărcat cu plase și trebuie să extragi cardul din portofel, să-l înmânezi casierului, să tastezi codul PIN în fața tuturor celor care stau la coadă și să aștepți validarea tranzacției.
Avantajul dispozitivelor pentru plata contactles este că acestea rețin automat toate datele cardurilor introduse în aplicația dedicată, iar pentru efectuarea unei plăți nu e nevoie decât să apropii device-ul de POS. De asemenea, acestea te scutesc de nevoia de a avea bani cash sau alte carduri la tine, câtă vreme magazinele la care faci cumpărături au terminale compatibile pentru acest tip de plată.
În plus, în urma unui studiu desfășurat de Wall Street Journal, procesarea unei tranzacții efectuate cu un card clasic durează aproximativ 13 secunde, pe când plata cu dispozitive contactless este mai rapidă și se înregistrează în 6 secunde, în medie.
Portofelul mobil poate fi folosit și pentru shopping online sau pentru a transfera bani
Pentru cumpărăturile online sau pentru transferul de bani suntem adesea nevoiți să introducem datele cardului clasic de cumpărături sau să folosim un dispozitiv token prin care să validăm operațiunile.
Portofelul bancar te scutește de acești pași suplimentari și facilitează întregul proces, permițându-ți să realizezi toate operațiunile pe loc, fără a mai fi nevoie de alte instrumente de plată.
Poți chiar să economisești bani, dacă te ferești de prea multe tentații
Aplicația specializată pentru plata contactless îți oferă acces la promoții desfășurate de compania care administrează serviciul și partenerii săi, fie că este vorba de o bancă sau despre unul dintre giganții tech care dezvoltă aceste tehnologii. În plus, același app îți poate aduce aminte atunci când expiră o anumită campanie, un voucher ori un cupon valoric.
Totuși, unele statistici indică faptul că suntem tentați să cheltuim mai mult atunci când folosim dispozitive contactless, deoarece tranzacțiile se desfășoară atât de rapid și de ușor, încât nu analizăm cheltuielile pe care le facem. În acest caz, recomandarea specialiștilor este să verificăm zilnic situația contului nostru, pentru a fi conștienți de bugetul pe care îl avem la dispoziție și a ne feri de cumpărături impulsive.
În concluzie:
Având în vedere toți acești factori, dispozitivele contactless ne pot ușura viața și ne pot da un plus de siguranță. Totuși, este necesar să ne luăm câteva măsuri de precauție pentru protejarea acestor dispozitive, iar responsabilitatea de a conștientiza cât și cum cheltuim ne aparține în totalitate.
În plus, deși tot mai mulți comercianți au acum terminale de plată compatibile cu tranzacțiile de acest tip, nu e încă momentul să renunți complet la banii cash sau la cardurile obișnuite, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute la casa de marcat. Pentru a vedea care dintre comercianți acceptă plata contactless, întreabă dinainte sau verifică dacă acest simbol este afișat:
Nu în ultimul rând, după ce ți-ai luat toate aceste măsuri de precauție, ai grijă ca bateria telefonului sau a gadgetului tău să fie încărcată, pentru a nu fi nevoit să returnezi produsele achiziționate…
Dacă aceste câteva considerente sunt întrunite, sesiunile tale de cumpărături vor merge strună. Așadar, spor la shopping!
Imagini cover: Shutterstock, Wikipedia
Problema pe care nu o arătați e PIERDEREA . Cand te trezești că l-ai pierdut și cam rămas fără bani !!!
Aiurea!
Cand muncesti o luna intreaga pt cateva milioane (11-12) nu reprezinta un deranj acele secunde “pierdute” in vederea tastarii codului pin. O tranzactie nedorita e suficienta sa iti dea bugetul peste cap.
Eu de exemplu prefer sa pierd acele 6 secunde decat sa am nesansa sa pierd bani in caz ca mi se fura cardul/telefinul sau incidente similare.
**Daca lucrezi in cadrul unei banci poate vii cu propunerea ca macar sa se poata alege suma peste care trebuie tastat pin pt contactless. Adica daca cineva pune prag 30 lei, la 30,01 lei sa ii ceara codul pin. Cred ca meritam sa avem cerinte pe banii nostri.
Multumesc. O seara frumoasa.
“Ar trebuii”!?
Si daca imi fura cineva metodele astea de plata si ma lasa fara bani primesc banii inapoi!?
Macar sa ai optiunea sa scazi pragul de plata. Daca cineva vrea prag 30 lei la 30.01 lei sa ii ceara codul pin/alta metoda suplimentara de protectie.