Dacă ai un apartament sau o casă pe care vrei s-o închiriezi trebuie să știi că există mai multe căi prin care o poți da în folosință și obține un venit. Poți alege între chiria clasică și închirierea în regim hotelier sau Airbnb. Ambele variante au avantaje și dezavantaje specifice, de aceea trebuie să te informezi bine înainte de a lua o decizie.

Locurile de cazare
Despre închirierea apartamentelor
Profilul celor care aleg chiria prin Airbnb
Reglementări pentru închirierea prin Airbnb

Locurile de cazare

Într-un oraș tot mai aglomerat, cum este Bucureștiul, casele sau apartamentele de închiriat sunt foarte căutate. Poți obține un câștig frumos din închirierea locuinței tale, pentru că mulți studenți, turiști sau oameni de afaceri încep să prefere această variantă în locul hotelului sau căminului. De asemenea, pentru cei veniți din provincie care s-au angajat în București, chiria este cea mai bună soluție, dacă nu vor să-și cumpere un apartament propriu.

De altfel, anul trecut numărul locurilor de cazare la nivel național a crescut cu 4,5%, potrivit Institutului Național de Statistică. Asta înseamnă că românii se deplasează tot mai frecvent, în interes de serviciu sau turistic. Această mobilitate tot mai evidentă se traduce și într-un interes crescut pentru o locuință cu chirie pe termen scurt – doar câteva zile sau săptămâni. În cazul acestor persoane, soluția ideală este chiria în regim hotelier, prin Airbnb.

Despre închirierea apartamentelor

Închirierea unui apartament sau a unei case este o afacere rentabilă pentru proprietar, mai ales dacă imobilul se află într-o zonă centrală sau aproape de zonele de birouri și cele comerciale. De altfel, această soluție de câștig suplimentar este practicată de foarte mult timp și devine tot mai profitabilă pe măsură ce se accentuează mobilitatea forței de muncă.

Cele mai căutate pentru închiriat sunt garsonierele și apartamentele cu două camere. Există două variante dacă vrei să închiriezi o locuință:

1. Chiria clasică

Aceasta este cea mai cunoscută variantă și presupune semnarea unui contract între proprietar și chiriaș. Chiria se plătește lunar, iar contractul se semnează de obicei pentru un an de zile sau pentru mai multe luni. În cazul unei garsoniere, chiria pornește de la aproximativ 300 euro/lună, putând ajunge chiar și la 500 – 600 euro pentru un apartament cu trei sau patru camere.

Pentru că acest tip de contract este cu durată mai lungă, mulți români încep să prefere a doua variantă de închiriere – în regim hotelier (sau regim Airbnb).

2. Chiria în regim Airbnb

Acest nou sistem care presupune o închiriere pe termen scurt (chiar și o singură zi) are multe avantaje față de varianta tradițională, dar și unele dezavantaje de care trebuie să ții cont. Astfel, pentru o garsonieră pe care nu ai putea primi mai mult de 300 euro/lună prin închirierea clasică poți obține chiar și 500 euro/lună prin sistemul Airbnb, dacă va fi solicitată. Pentru asta, însă, ai nevoie de un rating bun al locuinței și al serviciilor oferite.

Platforma Airbnb are un sistem de rating, conceput astfel încât cei care au închiriat o casă prin această metodă pot da note locației și proprietarului. Dacă au fost mulțumiți, aprecierile notate de ei vor atrage noi chiriași interesați. Amplasarea locuinței este un detaliu foarte important pentru închirierea prin Airbnb. De asemenea, plata chiriei nu se va face lunar, ci pe zi de cazare, ca la hotel. Însă plata nu se face direct la proprietar. Chiriașul plătește suma cerută la Airbnb, care îl anunță pe proprietar că plata a fost făcută, iar acesta va primi banii în cont la o zi după cazarea clientului.

Există câteva reguli de care trebuie să ții cont pentru închirierea în regim Airbnb și care pot fi considerate dezavantaje față de chiria tradițională:

    • ca proprietar trebuie să plătești o taxă de 3% din tariful impus de tine pentru Airbnb, comision cerut pentru procesarea plăților;
    • trebuie să asiguri chiriașilor prosoape, așternuturi curate și alte facilități, exact ca la hotel;
    • trebuie să faci curățenie după plecarea fiecărui chiriaș (chiar și zilnic, dacă locuința e închiriată pe zi), iar acest lucru presupune un efort mai mare din partea ta sau costuri suplimentare, în cazul în care vei apela la o menajeră sau la un serviciu specializat de curățenie;
    • poți avea probleme cu asigurarea locuinței: unele companii de asigurări nu vor să acopere polițe în cazul locuințelor cu mulți chiriași pe termen scurt, scriu cei de la Washington Post. Prin urmare, dacă unul dintre chiriași provoacă daune s-ar putea să fie nevoie să acoperi din buzunarul tău toate costurile.

 

Profilul celor care aleg chiria prin Airbnb

Cei mai mulți dintre utilizatorii acestui sistem de închiriere sunt tineri de până în 40 de ani, români și străini deopotrivă. Sunt persoane de obicei mai educate, obișnuite cu sistemul de rezervare și plată online, dar și foarte atente la părerile altor chiriași, care le permit să afle dinainte cât mai multe detalii despre locuința în care vor sta. Prin urmare, pot fi ceva mai pretențioși față de chiriașii obișnuiți.

Perioada de vârf pentru chiriile în regim Airbnb este din mai până în noiembrie, incluzând astfel perioada de vară, când sunt concedii, conferințe și alte tipuri de evenimente la care oamenii vor să participe.

Reglementări pentru închirierea prin Airbnb

Ca fel ca în cazul unui contract clasic de închiriere, există reglementări și pentru închirierea în regim Airbnb. Această formă de venit trebuie înregistrată la ANAF, prin completarea formularului 201, apoi vei plăti impozit pe venit și contribuțiile sociale necesare, în funcție de sumele pe care le vei obține într-un an.

Ține cont de faptul că poți deduce unele cheltuieli pe care le faci pentru întreținerea locuinței închiriate (de exemplu plata utilităților, care cade în sarcina ta, nu a chiriașului). De aceea, trebuie să păstrezi chitanțele și documentele necesare ca să poți obține deducerea, precizează Airbnb România.

Prin urmare, trebuie respectată legea, chiar dacă este mai greu pentru inspectorii ANAF să verifice obținerea unei surse de venit prin Airbnb decât în cazul unui contract clasic de închiriere. În cazul Airbnb, veniturile tale se încadrează la categoria de venituri obținute din străinătate, deoarece platforma este deținută de o companie din Statele Unite.

Prin urmare, închirierea unei locuințe prin Airbnb are câteva avantaje deloc de neglijat față de varianta tradițională: e pe termen scurt, este mai rentabilă pentru că aduce venituri mai mari, iar profitul este obținut la zi, nu lunar. În plus, poți cunoaște oameni din toată lumea, ai ocazia să intri în contact cu noi culturi și să îți faci noi prieteni. Pin Airbnb poți închiria un întreg apartament sau o vilă sau doar o cameră, dacă vrei să stai și tu cu chiriașii. Ca gazdă va trebui să le oferi însă anumite servicii în plus, precum recomandări de restaurante sau de obiective turistice de vizitat, și poate chiar să-i însoțești în oraș.

În funcție de ce îți dorești și de personalitatea ta trebuie să alegi modul cel mai rentabil de închiriere: cu sau fără tine în rolul de gazdă. În plus, dacă nu ești prea sociabil, nu vrei să riști ca apartamentul să stea gol mai multe luni fără să câștigi bani și nici să te ocupi prea des de curățenie și formalități de primire a vizitatorilor, poate ar fi mai bine să alegi varianta clasică a închirierii pe termen lung.

Foto: Pixabay

Total
3
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*