dezvoltat în parteneriat cu 

Deprinderile pe care le dezvolți atunci când începi să faci ceva nou și important pentru tine te vor urmări toată viața. Una dintre aceste pietre de hotar este chiar primul tău job, odată cu care vei avea de făcut o serie de alegeri care îți pot influența întregul parcurs financiar.

Un loc de muncă bine plătit sau care îți oferă oportunități de dezvoltare nu este întotdeauna suficient pentru succesul tău economic. De aceea, este important să îți însușești obiceiuri financiare bune și să începi să economisești, chiar dacă pentru început te vei limita la niște sume mai mici, aparent insignifiante. Iată care sunt cele 5 deprinderi care îți vor schimba viața în bine odată ce le adopți:

1. Economisește pentru pensie

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci după ce te-ai angajat este să începi să pui bani deoparte pentru când nu vei mai munci. Chiar dacă firma angajatoare îți plătește contribuțiile la stat, asta nu înseamnă că ești lipsit de griji în privința bătrâneții. O pensie facultativă sau o asigurare flexibilă, așa cum este AEGON Fii Sigur de la Banca Transilvania ți-ar putea asigura liniștea la bătrânețe.

Cu cât începi mai devreme, cu atât vei economisi mai mult. De altfel, în anumite situații, te poți folosi de banii din asigurarea Fii Sigur chiar înainte de a te pensiona, în situații de urgență sau pentru investiții mai mari, așa cum este plata taxelor școlare pentru copiii tăi; după al patrulea an, poți face oricând o retragere. Mai mult decât atât, ai libertatea de a modifica suma asigurată oricând, conform contractului, dar și de a crește cuantumul primei sau de a alege frecvența de plată a acesteia.

2. Fă bilanțul cheltuielilor și al veniturilor

Deși pare un pas intuitiv, nu foarte multă lume își calculează bugetul. Însă obiceiul de a-ți planifica cheltuielile și de a respecta acest plan te va ajuta să faci mai multe lucruri cu banii pe care-i câștigi. Există o mulțime de oameni care câștigă bine și cu toate astea ajung să se îndatoreze sau să nu facă achiziții și investiții prea importante.

Tocmai de aceea, este important să îți planifici fiecare cheltuială și să deții controlul asupra propriilor finanțe. Există o serie de aplicații mobile pe care le poți folosi pentru asta, dar și cărți, cursuri și traininguri despre cum să îți planifici bugetul pentru a economisi.

3. Setează-ți obiective

Setarea unor obiective clare îți va fi de folos în procesul de îmbogățire. Nu doar că vei ști pentru ce muncești, dar vei avea și satisfacția că eforturile tale vor fi răsplătite pe măsură.

Planifică-ți câte un obiectiv financiar în fiecare an, indiferent dacă este vorba despre o vacanță exotică mai costisitoare sau despre achiziționarea unui autoturism. Pe măsură ce avansezi în carieră, alege-ți țeluri tot mai mari și eventual pe perioade mai lungi de timp; la urma urmei, nu-ți vei putea propune să îți achiziționezi o casă de vacanță în Alpi după primul an în câmpul muncii.

4. Evită datoriile

Limitează cât se poate de mult gradul de îndatorare, evitând creditele și cardurile de cumpărături. Pentru lucrurile pe care nu îți permiți să le achiziționezi astfel, așa cum sunt mașina sau locuința, încearcă să reduci cât de mult este posibil perioada de plată sau să achiți rate în avans, dacă ai câștiguri neașteptate sau, pur și simplu, îți permiți asta.

Dacă ai deja carduri de credit, împrumuturi pentru studii sau de nevoi personale, fă tot posibilul să le achiți cât de curând este posibil. Și nu uita să le iei în calcul atunci când îți calculezi bugetul și când îți setezi obiectivele.

5. Oferă înapoi

Indiferent dacă investești bani sau timp, găsește modalități prin care să poți oferi ceva înapoi lumii. Sunt o mulțime de cauze cărora te poți dedica, pentru a ajuta oameni, comunități sau animale, pentru a proteja mediul sau pentru a susține proiecte de cercetare, iar tu poți face o diferență în acest sens.

Dacă îți faci un obicei din asta din tinerețe, îl vei păstra pentru întreaga viață, chiar dacă pe parcurs vei deveni mai ocupat sau vei îmbătrâni și vei avea mai puțină energie. Oportunitățile de voluntariat sunt numeroase, la fel și cauzele cărora te poți alătura sau pe care le poți susține prin donații, așa că nu îți va fi dificil să găsești ceva în care crezi cu adevărat sau pentru care vrei să lupți.

Începând aceste obiceiuri cât mai devreme, vei învăța să îți calculezi mai bine bugetul, să îți planifici cheltuielile și să îți stabilești obiective financiare pe care să le respecți. În plus, această disciplină îți va fi de folos pe tot parcursul vieții.

Sursă foto: Shutterstock

Total
22
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*