dezvoltat în parteneriat cu 

Unele dintre cele mai importante evenimente din viață vin la pachet cu decizii financiare majore. Indiferent dacă este vorba despre căsătorie, despre achiziționarea unei locuințe sau despre schimbarea locului de muncă, astfel de episoade pot avea un impact semnificativ asupra situației tale financiare.

Pe măsură ce te apropii de aceste evenimente, nevoia de a prevesti implicațiile financiare este tot mai mare. Iar calculele îți vor indica faptul că va trebui să acorzi mai multă atenție cheltuielilor, să îți ajustezi obiceiurile de shopping și să stabilești priorități, pentru a-ți putea atinge scopurile. Realizarea unui plan bine pus la punct și monitorizarea strictă a cheltuielilor te-ar putea ajuta să ajungi mai ușor la aceste pietre de hotar și să te simți mai bine în legătură cu micile renunțări. Iată care sunt cele mai importante astfel de evenimente și cum poți trece mai ușor prin ele:

1. Căsătoria

Oficializarea unei relații este unul dintre cele mai importante momente din viață. Poți fi sigur că nu-ți va lipsi entuziasmul în perioada de planificare, însă pe măsură ce te apropii de această schimbare îți vei da seama și că situația ta financiară va trece prin schimbări.

De aceea, este important să discuți cu jumătatea ta în legătură cu împărțirea cheltuielilor și administrarea banilor încă din momentul în care hotărâți să faceți acest pas. Astfel veți reuși să vă aliniați în privința obiectivelor și să stabiliți pentru ce urmează să economisiți împreună. Comunicarea eficientă în acest sens vă va ajuta nu doar să vă atingeți țelurile, ci și să găsiți cele mai convenabile compromisuri și să nu lăsați aspectul financiar să vă afecteze relația.

2. Achitarea datoriilor

Pe măsură ce avansezi în carieră și situația ta financiară se stabilizează, vei începe să te gândești serios la administrarea mai bună a banilor și la achitarea datoriilor. Doar după ce vei scăpa de creditele bancare pe care le-ai făcut pentru studii, pentru achiziționarea unui autoturism sau pentru alte cheltuieli similare, vei putea, în sfârșit, să te gândești la economisire.

Doar punând bani deoparte îți vei putea face planuri mărețe și stabili obiective în funcție de lucrurile pe care ți le dorești cu adevărat. Însă plata ratelor lunare te-ar putea limita, așa că singura variantă de a te îmbogăți cu adevărat nu poate începe altfel decât prin achitarea datoriilor.

3. Achiziționarea unei mașini

Vine un moment în viața fiecărui om când schimbarea primei mașini și achiziționarea uneia noi este necesară. Și pentru că astfel de achiziții nu pot fi planificate de pe o zi pe alta, vei avea nevoie să te pregătești pentru asta.

Dacă este posibil, ar fi ideal să economisești bani pentru această achiziție, în loc să îți faci un credit. În cazul în care nu reușești să strângi toată suma necesară, fă tot posibilul să achiți un avans cât mai consistent și să alegi o opțiune de leasing pe o perioadă cât mai scurtă.

4. Achiziționarea unei locuințe

Prima ta locuință reprezintă un eveniment foarte important, dar o astfel de decizie te obligă să îți gestionezi mai bine finanțele. Asigură-te că ești pregătit să faci o astfel de investiție și să îți asumi un angajament financiar pe termen lung.

Discută cu un avocat și cu un economist pentru a înțelege cât mai bine termenele și condițiile contractului și pentru a putea să prevezi eventualele modificări pe care le vor suferi ratele. Ia în calcul și costurile suplimentare, de la cel al actelor notariale, la cele ale asigurărilor și plănuiește cu atenție fiecare cheltuială.

5. Alegerea carierei

Deși pare că ai făcut asta încă după terminarea studiilor, adevărul este că alegerea parcursului profesional și stabilirea unor obiective clare în acest sens are loc abia după ce ai petrecut câțiva ani în câmpul muncii, după ce ai trecut prin câteva experiențe profesionale care te-au ajutat să îți dai seama ce variantă a profesării este mai rentabilă, mai plăcută sau mai potrivită pentru tine.

Asigură-te că înțelegi beneficiile fiecărei opțiuni pe care o ai la dispoziție, dar și eventualele dezavantaje. Ia în calcul și felul în care ai putea evolua și cântărește-ți cu grijă opțiunile. Evită să îți schimbi jobul dacă nu ești sigur că îți poți asuma o responsabilitate mai mare și amână acest pas până în momentul în care ești pregătit. Între timp, poți investi în certificări și cursuri care îți vor fi de ajutor și care te vor duce acolo unde vrei în carieră.

6. Deschiderea unui cont de pensii sau de economii

La felul în care se schimbă legislația privind acordarea pensiilor de către stat, investirea banilor într-un fond de pensii private este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru liniștea ta.

Dacă preferi varianta contului de economii, trebuie să știi că în acest caz ai beneficiul de a putea folosi banii și înainte de pensionare, pentru a plăti studiile copiilor tăi sau pentru alte cheltuieli majore. Alege o bancă stabilă, așa cum este Banca Transilvania și găsește un plan potrivit pentru nevoile și posibilitățile tale.

Indiferent de varianta aleasă, discută în prealabil cu un economist financiar și cere-i părerea avizată, pentru a te asigura că îți vei investi cât mai bine economiile.

Sursă foto: Shutterstock

Total
27
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*