Vacanțele noastre și cumpărăturile făcute în străinătate (chiar și cele online) implică adesea costuri mari, la care se adaugă și banii pierduți în cadrul conversiilor valutare. Acestea se fac simțite mai ales în urma plăților mari, când poți constata cu stupoare că ai cheltuit zeci de lei doar pentru a efectua o conversie în euro, dolari sau în oricare altă valută.

Din fericire, există și alternative care te pot ajuta să diminuezi aceste costuri, iar astăzi vom discuta despre una recent apărută în România, cardul Revolut.

Ce este Revolut
Ce poți face cu cardul Revolut
Cum îți creezi cont
Bonusul cashback
Concluzii – când ai putea avea nevoie de cardul Revolut

Ce este Revolut

Lansat în anul 2015 și având sediul central în Londra, Revolut este un serviciu de banking digital alternativ, care permite utilizatorilor săi evitarea „costurilor ascunse” impuse de bănci în momentul realizării plăților. Concret, Revolut îți permite să creezi un card virtual (pe care îl poți transforma apoi într-un card fizic) care funcționează exact ca un card de debit.

Deoarece reprezintă o modalitate viabilă de a reduce costurile schimbului valutar interbancar, Revolut a atras rapid numeroși clienți. Statisticile arată că serviciul are deja două milioane de utilizatori la nivel global, în timp ce bursa.ro ne spune că 90.000 din acești utilizatori se află în România.

Ce poți face cu cardul Revolut

Funcția primară a unui cont Revolut este cea de a realiza plăți și transferuri de bani în țară și în străinătate, însă fără taxele și comisioanele aferente. Revolut poate fi folosit în peste 150 de țări și promite conversii la cel mai bun curs valutar pentru 24 de monede fiat.

Deși nu este o bancă, Revolut îți oferă un cont în euro cu IBAN gratuit, dar și un cont curent în Marea Britanie. Din contul Revolut poți extrage cash fără comision de la orice bancomat, însă doar în limita a 800 de lei pe lună (dacă ne referim la contul Standard, gratuit). După depășirea acestei limite, este perceput un comision de 2%.

Cardul Revolut pare ideal pentru a fi folosit în vacanțe, atât timp cât nu plănuiești să extragi prea des cash din cont. Un alt avantaj de care te vei bucura datorită aplicației aferente contului este posibilitatea de împărți cheltuielile (de exemplu, la nota de la un restaurant) cu opțiunea split bill.

Cum îți creezi cont

Pentru a crea contul Revolut online, trebuie să descarci aplicația din App Store sau de pe Google Play. Înregistrarea nu durează mai mult de 10 minute și este complet gratuită, dacă optezi pentru contul Standard.

După ce ai făcut contul, îți poți comanda și cardul fizic, care îți va fi livrat prin poștă. Chiar dacă acest card nu te costă nimic, va trebui să plătești costurile de expediere (aproximativ 27 de lei).

Tipuri de card

Cardul Standard este însă doar unul din cele trei tipuri de card pe care le poți alege. Următoare opțiune este cardul Premium, care costă 29,99 de lei pe lună, în schimbul cărora obții avantaje precum:

  • posibilitatea de retrage până la 1.600 de lei pe lună gratuit, de la orice bancomat
  • asigurare medicală gratuită în timpul călătoriilor în străinătate
  • asigurare pentru întârzierea bagajelor și zborurilor
  • livrare express oriunde în lume
  • acces la tranzacții cu 5 criptomonede.  

Marele avantaj al contului Premium este siguranța în timpul tranzacțiilor pe internet. Odată ce faci o plată online, detaliile cardului virtual sunt distruse, iar aplicația generează noi date până la următoarea plată.

Pe lângă cardurile Standard și Premium, mai există și opțiunea cardului Metal, care te costă 54,99 de lei pe lună și, pe lângă toate avantajele menționate mai sus îți oferă:

  • posibilitatea de retrage până la 2.400 de lei pe lună gratuit, de la orice bancomat
  • serviciu exclusiv de concierge
  • un card exclusiv Revolut Metal.

Bonusul cashback

Un mod interactiv prin care cei de la Revolut își fidelizează clienții este beneficiul cashback. Așa cum îi spune și numele, cashback este o modalitate prin care îți primești o mică parte din banii cheltuiți înapoi.

Practic, fiecare cumpărătură pe care o faci cu cardul Revolut înseamnă un punct în plus la o bară de progres din cadrul aplicației, numită Perk-O-Meter. La fiecare a zecea cumpărătură făcută Perk-O-Meter-ul ți se umple la maxim, moment în care tu poți să revendici un perk (sau bonus). Acesta constă într-un premiu cashback, care poate fi:

  • 5% din plata utilităților
  • 10% din plata serviciilor de sănătate
  • 35% din plata serviciilor de turism
  • 50% din cheltuielile la restaurante
  • 45% din cumpărături de alimente
  • 25% din din alte tipuri de cumpărături (haine, electronice și electrocasnice, cultură și entertainment, cadouri etc)
  • 20% din costurile de transport.

În plus, dacă deții un cont Metal, poți obține până la 0.1% cashback în Europa și până la 1% în afara Europei, pentru toate plățile făcute cu cardul Revolut.

Concluzii – când ai putea avea nevoie de cardul Revolut

Așa cum am menționat deja, cardul Revolut îți poate fi foarte benefic atunci când călătorești în străinătate și atunci când comanzi produse de pe site-uri străine. Datorită siguranței plății prin generarea cardurilor virtuale, un cont Revolut Premium îți poate fi util și dacă dorești să îți protejezi contul de debit de zi cu zi de pericolele plăților online.

Un card Revolut însă nu te va ajuta cu nimic la cumpărăturile online făcute din România, deoarece, ei bine, în acest caz nu trebuie să faci nicio conversie. Putem concluziona că Revolut se adresează în primul rând persoanelor care călătoresc des și celor care preferă să își facă o parte importantă de cumpărături de pe siteuri precum Amazon, eBay sau AliExpress.

Nu în ultimul rând, ar trebui să reții că, dacă îți faci un card Revolut, zilele în care o parte din serviciile de banking nu vor fi disponibile nu vor coincide cu sărbătorile noastre, ci cu așa-numitele „bank holidays” din Marea Britanie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*